Afganistanci kojima je odobren azil fino se sprdaju s Njemačkom i putuju na odmor – u domovinu

novilist - prije 5 sati - link

Njemački političari pozvali su na trenutni gubitak statusa azilanata nakon napisa medija po kojima Afganistanci koji su u Njemačkoj zatražili azil zbog progona u svojoj domovini, redovito putuju u Afganistan – na odmor.

„Njemačka mora ostati otvorena zemlja, ali ne i glupa. Vlasti moraju zajamčiti da osobe koje kod nas zatraže pomoć ali istodobno odlaze na odmor u zemlju porijekla, po kratkom postupku izgube azilantski status i napuste Njemačku“, rekao je u razgovoru za dnevnik Bild povjerenik savezne vlade za migracije Joachim Stamp (Liberalno-demokratska stranka FDP).

On je rekao kako njemačka vlada „pokušava unijeti reda u migracije“ i da ovakve vijesti djeluju „kontraproduktivno“.

Stamp je pozvao savezne pokrajine i gradove, u čijoj je nadležnosti obrada zahtjeva za azilom, da „zajednički djeluju svim snagama“ kako bi se otkrili ovakvi slučajevi.

TV postaja RTL je prije nekoliko dana objavila reportažu o putovanjima Afganistanaca, koji su u Njemačkoj zatražili zahtjev za azilom zbog navodnog progona u zemlji porijekla, i koji redovito preko Irana putuju u Afganistan.

Prema toj reportaži putnicima se na granici pečati ne stavljaju u samu putovnicu nego u zaseban papir koji se nakon dolaska u Njemačku odstrani kako bi se sakrilo otkuda osoba stvarno dolazi.

Putovanja organizira turistička agencija u Hamburgu. Glasnogovornica ureda za migracije grada-savezne pokrajine Hamburg rekla je da „putovanje u zemlju navodnog progona samo po sebi isključuje azil u Njemačkoj“.

Sve više političara se u posljednje vrijeme javno izjašnjava za protjerivanje stranaca čak i u zemlje poput Sirije i Afganistana. To se posebice odnosi na one s kriminalnim dosjeom.

Raspravu je započeo sam kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) nakon što je Afganistanac nožem u lipnju ubio policajca.

Njemački kancelar je tada najavio „protjerivanja u velikom obimu“ i u zemlje poput Sirije i Afganistana.

Objava Afganistanci kojima je odobren azil fino se sprdaju s Njemačkom i putuju na odmor – u domovinu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

afganistan (9)azilanti (4)migranti (67)Njemačka (332)Novosti (1352)Svijet (1938)