Prvi slučaj stigao u Europu! WHO digao alarm zbog velikih boginja

riportal - prije 5 sati - link

Epidemija je krenula iz Demokratske Republike Kongo, prenosi se bliskim kontaktom kao što su dodir i spolni odnos, a samo ove godine je u Africi zabilježeno više od 14 tisuća zaraza i 524 smrti

Dijelove Afrike poharala je epidemija majmunskih boginja, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je najvišu razinu upozorenja zbog opasnosti od širenja na druge kontinente, javlja RTL Danas.

Epidemija je krenula iz Demokratske Republike Kongo, prenosi se bliskim kontaktom kao što su dodir i spolni odnos, a samo ove godine je u Africi zabilježeno više od 14 tisuća zaraza i 524 smrti. Simptomi su slični gripi, a javlja se osip koji je bolan. Prema procjenama, na sto zaraženih, umiru četiri osobe. Prije dvije godine, u Hrvatskoj je zabilježeno tridesetak slučajeva.

“Brzo širenje sloja majmunskih boginja u Demokratskoj Republici Kongo i nova otkrića zaraze u susjednim zemljama, koje nisu prethodno prijavile zarazu, te potencijalno daljnje širenje u Africi je veoma zabrinjavajući. Jasno je da je koordinirana akcija presudna kako bi se zaraza zaustavila i kako bi se spasili životi”, poručio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

A danas popodne je stigla vijest o prvom slučaju majmunskih boginja izvan Afrike jer je Švedska potvrdila da je zabilježila jedan slučaj, piše Danas.hr.

The post Prvi slučaj stigao u Europu! WHO digao alarm zbog velikih boginja appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Afrika (6)Europa (28)Hrvatska i svijet (532)majmunske boginje (11)WHO (8)