Stanovnica Los Angelesa, zaposlenica spa centra, Karelina je priznala krivnju na zatvorenom suđenju u Jekaterinburgu kod Urala. Sudilo joj se na istom sudu kao i novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu koji je u srpnju bio osuđen za špijunažu.

Sud je rekao da su istražitelji utvrdili da je 24. veljače 2022., prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, Karelina “prebacila novac u korist ukrajinske organizacije, koji je zatim iskorišten za kupnju taktičkih medicinskih potrepština, opreme, sredstava za poraz i streljiva za Oružane snage Ukrajine.”

Njezini pristaše rekli su da je donirala 51,8 dolara Razomu, njujorškoj dobrotvornoj organizaciji koja prikuplja pomoć za djecu i starije u Ukrajini. Organizacija poriče da pruža vojnu pomoć Kijevu.

Karelina (33) nije bila uključena u veliku razmjenu zarobljenika Rusije i Zapada prije dva tjedna kada je oslobođen Gershkovich, ali njezin odvjetnik Mihail Mušailov rekao je kako se nada da će biti uključena u buduću razmjenu.

Karelina je rođena u Rusiji, ali je emigrirala u SAD 2012. preko programa za rad i studiranje, dobivši američko državljanstvo 2021. Uhitio ju je FSB pošto je doletjela u Rusiju u posjet obitelji u Jekaterinburgu početkom godine.

Probleme je imala čim je stigla u Rusiju koristeći se američkom putovnicom. Vlasti su je ispitale i oduzele joj mobitel na kojem su pronašle donaciju Razomu 2022. na njezinu računu Venmo, po portalu www.freeksenia.com.

FSB ju je ispitivao do dva sata tijekom obveznih tjednih javljanja i zabranio joj da napusti grad, po portalu. Tri dana prije nego se trebala vratiti u Los Angeles, uhićena je pod optužbom za huliganstvo i pritvorena na 15 dana. Prije puštanja na slobodu optužena je za izdaju.

Njezina obitelj i prijatelji u SAD-u kažu da nju nikada nije zanimala politika i da su bili šokirani kada je uhićena.

Njezin dečko, Christopher van Heerden, rekao je Reutersu ovaj mjesec da je u kontaktu sa State Departmentom i američkim veleposlanstvom u Moskvi ne bi li osigurao njezino puštanje na slobodu.

Za razliku od Gershkovicha i bivšeg američkog marinca Paula Whelana, koji su pušteni u razmjeni zarobljenika, Karelinu Washington nije označio kao “nepravedno zatočenu”, što bi otvorilo diplomatske kanale za pregovore o njezinoj razmjeni.