Niste zakasnili – Još se stignete prijaviti na kultno natjecanje BIG OM 2024.

novilist - prije 11 sati - link

Kraj kolovoza tradicionalno označava početak jednog od najstarijih i najznačajnijih big game fishing natjecanja na Jadranu, poznatog pod imenom BIG OM.

Nakon prošlogodišnjeg punoljetnog izdanja, ovogodišnji, 19. BIG OM, započinje u srijedu, 28. kolovoza, i traje do subote, 31. kolovoza.

Oko 150 natjecatelja, podijeljenih u preko 40 posada, pokazat će svoje ribolovne vještine, znanja i sreću u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva, boreći se za izravan plasman na elitni svjetski big game fishing kup u Kostariki. Očekuju se ulovi velike ribe poput igluna, a posebna pozornost bit će usmjerena na najomiljeniji ulov – tunu, koja donosi najviše bodova i radosti natjecateljima. Lovit će se po pravilima ‘catch and release’, dok će se najveći primjerci smjeti uloviti, a ovogodišnja kvota ulova tune iznosi oko 1500 kilograma.

Natjecanje će svečano otvoriti grupa Vatra koncertom u srijedu, 28. kolovoza, dodatno zagrijavajući atmosferu. Javno vaganje, zabava i gastronomska ponuda delicija od tune održavat će se u matičnoj luci u Omišlju, na Rivi Ivana Pavla II.

BIG OM se održava bez prekida punih 19 godina i danas je prepoznat kao najstarije natjecanje ovog tipa na hrvatskoj obali. Ovo natjecanje okuplja vrhunske ribolovce iz Hrvatske i inozemstva, uključujući renomirane ekipe poput posade Corto iz Kaštela, koja je prošle godine osvojila svjetsko prvenstvo u Senegalu, te viceprvaka iz Kostarike, posadu BGFC MASS na čelu s kapetanom Sašom Apostolovskim, kao i slovenske Barraccude pod vodstvom izbornika Bojana Cestara. Svi sudionici slažu se da je Omišalj posebno mjesto za big game fishing zbog prisutnosti velikih primjeraka tune i drugih riba.

BIG OM je ne samo sportsko natjecanje, već i strastvena ribolovna priča s dušom, koja je od 2006. godine privukla brojne nautičare i zaljubljenike u sportski ribolov. Popularizacija ribolova jedan je od glavnih ciljeva ovog natjecanja, stoga smo posebno ponosni na suradnju s ŠRD Zubatac, koji organiziraju natjecanje u udičarenju za najmlađe. Očekuje se sudjelovanje oko 20 djece u dobi od 6 do 14 godina.

Važnost BIG OM natjecanja prepoznale su Općina Omišalj, Turistička zajednica Općine Omišalj i Primorsko-goranska županija kao i brojni sponzori: Dezinsekcija, Geodetski zavod, LNG, JANAF, Jadranski pomorski servis, Munger tiskara i knjigovežnica, Mast Fish, Monster Bite, Big Fishing Omišalj, M-Bross, Frigo-marine, Školjić d.o.o., GPP Mikić, Noval d.o.o., Villa Eva, Konoba Mulić, RIS Software, Bruno Dragičević i Pave Cindrić. pod čijim se pokroviteljstvom ova manifestacija održava. Duga postojanost natjecanja pozitivno je utjecala na edukaciju novih ribolovnih naraštaja, gospodarstvo, turizam i gastronomiju, te je Omišalj postao nezaobilazna destinacija na svjetskoj karti big game fishinga.

BIG OM je spoj tradicije, gastronomije, turizma i sportskog natjecanja, a sve se odvija pod budnim okom sudačke komisije. Proces podizanja ribe na brod zahtijeva ozbiljnu proceduru; svaka posada ima četiri člana, a ribu na brod izvlači samo jedan član posade, bez pomoći ostatka ekipe. Svaki ulov ribe mora biti zabilježen videokamerom, pri čemu se mora jasno vidjeti griz ribe, pozicija i oznaka broda, vrijeme ulova te važeća markica na štapu kojim je riba ulovljena. Pobjedu odnosi ekipa s najviše bodova, a ne nužno ona koja ‘digne’ najteži primjerak. Također, ako se brod ne vrati u luku u zadanom vremenu, posada biva diskvalificirana.

Veselimo se još jednom izdanju BIG OM-a i vjerujemo da ćemo svjedočiti sjajnim ulovima i nezaboravnim trenucima na Kvarnerskom zaljevu!

Objava Niste zakasnili – Još se stignete prijaviti na kultno natjecanje BIG OM 2024. pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

more (238)natjecanje (12)omišalj (17)ribolov (47)