Rusija spremna izvršiti nuklearne napade na ciljeve NATO-a?

narod - prije 5 sati - link

RusijaRusija

Prema informacijama iz dokumenata koji su “procurili” u javnost, Rusija je spremna izvršiti nuklearne napade na ciljeve NATO-a. Naime, obavještajni podaci predani britanskom Financial Timesu jasno ukazuju na to da je Putin spreman posegnuti za nuklearnim oružjem u slučaju rata s NATO-om.

Zapadni izvori su navodno prodrli u ruske planove izrađene između 2008. i 2014. Riječ je o “nizu snažnih udara širom Zapadne Europe”, izvijestio je Financial Times, a prenosi Remix News.

Pozivajući se na dokumente zapadnih sigurnosnih izvora, Putin je navodno želio omogućiti ruskoj mornarici da izvrši nuklearne napade unutar teritorija NATO-a u slučaju sukoba s Alijansom.

>Kremlj se oglasio o posljedicama ulaska Ukrajinaca na ruski teritorij

Ciljevi ne bi bili samo vojni

Ciljevi ne bi bili isključivo vojni. Prema Williamu Alberqueu, bivšem dužnosniku NATO-a, “moglo bi postojati stotine, ako ne i tisuće ciljeva širom Europe. Uključujući vojne i infrastrukturne ciljeve.”

Rusija je očigledno i dalje sposobna transportirati nuklearno oružje na površinskim brodovima. To stručnjaci smatraju značajnim rizikom od eskalacije ili nesreće. Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START I), potpisan između SAD-a i Rusije 1991. godine, trebao je eliminirati ovu mogućnost. Mnogi su često dovodili u pitanje pridržavanje tog ugovora od strane Moskve.

Mogući ciljevi navedeni od strane FT-a uključuju zapadnu obalu Francuske te vojne instalacije u Norveškoj, Njemačkoj i Estoniji. Uključen je i britanski lučki grad Barrow-in-Furness, poznat po proizvodnji nuklearnih podmornica.

“Oni vide taktičke nuklearne bojne glave kao potencijalno oružje za pobjedu u ratu”, kaže Jeffrey Lewis, profesor na Institutu za međunarodne studije Middlebury u Montereyju i stručnjak za kontrolu naoružanja.

“Oni će ih htjeti upotrijebiti, i to vrlo brzo”, kazao je.

>Ukrajinski napad na Rusiju: Što se krije iza njega?

Globalna utrka u naoružanju

Anton Bendarzsevszkij, direktor Oeconomus Economic Research Foundation, izjavio je kako “postoji globalna utrka u naoružanju koja nalikuje Hladnom ratu iz 1950-ih i 60-ih godina”, prema Mandineru.

Navodi se da Rusija ima više od 5.500 nuklearnih bojnih glava u svom arsenalu, dok Sjedinjene Američke Države imaju nešto više od 5.000, što znači da te dvije zemlje kontroliraju oko 90 posto takvog oružja danas.

Objava Rusija spremna izvršiti nuklearne napade na ciljeve NATO-a? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (446)nato (119)Rusija (451)Svijet (1930)