Nije točno da se više od pola vlasnika Tesle vraća benzincima

faktograf - prije 2 mjeseca - link

Više je hrvatskih portala prenijelo vijest da se “više od pola vlasnika Tesle vraća se na benzince” [1, 2], razradivši oko tog netočnog podatka čitavu priču oko nezadovoljnih kupaca, trendovima i “sve manje izazovnoj avanturi” posjedovanja električnog vozila kako godine prolaze. Osnova za ovu tvrdnju je, nažalost bez linka, tvrtka Edmunds, koja se bavi savjetovanjem kupaca na tržištu automobila. Oni inače nisu nepouzdani, međutim, podaci iz kojih su izvlačili ovaj konkretan podatak ima ozbiljan nedostatak.

Naime, iako Edmunds to ne deklarira, radi se o podacima koje im ustupa mreža preprodavača automobila. Naime, kada zamijenite svoj automobil, odlazite prodavaču koji određuje vrijednost vozila na temelju tržišta, a zatim taj iznos oduzima od cijene vašeg novog automobila. Kako navodi InsideEVs, dok Edmunds koristi isključivo podatke koje dobiva od preprodavača, Tesla ih zapravo ni ne koristi, jer većina novih Tesla prodaje se izravno.

Isto tako, Edmunds ne navodi koju je brojku automobila pokrio. Iz toga proizlazi da cjelokupnoj slici ponašanja njegovih kupaca nedostaje ogroman komad i da Edmundsovi podaci zapravo ne odgovaraju na pitanje što kada se u kućanstvu — u omjeru 1:1 — zamijeni jedna Tesla.

Tesla, dakle, prodaje svoja vozila putem vlastitih trgovina, koje nisu uključene u Edmundsov skup podataka. Tako Edmundsov uzorak nije obuhvatio vlasnike Tesle koji su prešli na nove Tesle, kao ni one koji su zamijenili svoje automobile za druga električna vozila kao što su Rivian, Lucid ili VinFast, koji se svi prodaju izvan mreža prodavača, dodaju u tekstu na InsideEVs.

Sveobuhvatni podaci o zamjenama automobila mogu se pronaći putem novih registracija, koje, među ostalim, govore o promjeni broja automobila u kućanstvu. U tom slučaju, da bi se netko vratio na benzinca znači da se u potpunosti riješio Tesle i odlučio imati samo jedan automobil su unutrašnjim izgaranjem. A podatke o registracijama i promjenama vlasnika, navodi Auto Buyer Guide [1, 2], otkupljuje S&P Global Mobility, koji ih dalje preprodaje i smatraju se zlatnim standardom za podatke o sudbini polovnih automobila.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Što kažu podaci S&P Global Mobilityja?

S&P prati kućanstva koja se riješe automobila — bilo da se radi o zamjeni, prodaji, isteku leasinga, darovanju nekomu itd. — i zatim vide što ta ista kućanstva sljedeće kupe ili uzmu na leasing. Prema njihovim podacima, u 2023. godini, samo 11% vlasnika Tesle koji su se prebacili na nešto drugo, vratili su se na vozila s benzinskim motorom. Da, 11%, a ne “više od polovice”, kao što su neki izvještaji tvrdili.

Čak 70% vlasnika ili korisnika Tesle koji su zamijenili automobil, uzeli su drugu Teslu. Što se ostalih tiče, 13% se prebacilo na drugo električno vozilo, 13% se vratilo na benzinski motor, 4% je odabralo blagi ili potpuni hibrid, 2% je uzelo plug-in hibridno vozilo (PHEV), a 1% je odabralo dizel, piše Auto Buyes Guide.

Izvor: Auto Buyers Guide

Ovo su podaci za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 29. veljače 2024., odnosno ukupno 14 mjeseci. Dodana su dva mjeseca kako bi se osiguralo da su zabilježene sve zamjene, jer ponekad treba neko vrijeme da se automobil proda i zamijeni.

Kada se govori o apsolutnim brojkama, ukupno je 60.022 Tesle “zbrinuto” u SAD-u u tom razdoblju. Od tih 60 tisuća Tesla koje su napustile garaže u Americi, 42.244 su zamijenile nove Tesle, 7.710 se vratilo na benzinski motor, 6.385 je uzelo drugo električno vozilo, 2.344 je odabralo hibrid, 946 je isprobalo PHEV, a samo je 393 kupaca Tesle odabralo dizel.

Većina Tesli je još uvijek nova

Auto Buyes Guide podsjeća i kako je prva Tesla prodana 2008. godine, no i da je velika većina njihovih automobila, odnosno oko 80 posto njih, u SAD-u kupljeno tek između 2020. i 2023. godine. Zato se zamjena najvećeg dijela rabljenih Tesli tek treba dogoditi, odnosno zato broj “zbrinutih Tesli” izgleda tako mali. Većina ih nije dovoljno stara da bi bila na kraju leasinga, a više od 70% svih Tesli na cesti staro je manje od četiri godine.

To znači da Tesle koje ljudi odbacuju uglavnom pripadaju modelima S, X i ranim Modelima 3. Najstariji Model Y u Americi danas je star tek nešto više od 4 godine. Bez obzira na to što val preprodaja Tesli tek slijedi, apsolutno je netočno u ovom trenutku tvrditi da se više od polovice vozača tog automobila odlučuje za povratak motorima na unutrašnje izgaranje. Tim više što ih čak 70 posto kupuje nove Tesle.

Koliko su vozači odani električnim vozilima?

I ranije su se pojavljivala istraživanja među vozačima EV-ja i uglavnom su pokazivala visoki stupanj odanosti električnim autima. Najveći im je, kako su otkrili, problem – mreža punionica, kao i nemogućnost da pune auto kod kuće. To čini EV-je dosta nepraktičnim, pogotovo za mlade obitelji.

“Zamislite da imate malu djecu u autu i morate napraviti polusatni obilazak kako biste pronašli brzi punjač, a on ne radi”, kaže Philipp Kampshoff, koji vodi McKinseyjev Centar za buduću mobilnost u Americi. Prema njihovom istraživanju, najveće prepreke za prelazak na električna vozila su slabo poznavanje tehnologije i visoka percipirana cijena.

Za one koji već voze električne automobile, stopa namjere povratka motorima na unutrašnje izgaranje (ICE) vrti se oko 30 posto [1, 2], dok istovremeno skoro 40 posto vlasnika ICE automobila razmišlja o kupnji električnog vozila.

Izvor: McKinsey & Company’s Mobility Consumer Pulse Survey

The post Nije točno da se više od pola vlasnika Tesle vraća benzincima appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

dezinformacije o klimi (7)Električna vozila (31)Razotkriveno (63)tesla (14)