Objavljena nova AI snimka Andreja Plenkovića. Ina potvrdila da se radi o obmani

faktograf - prije 6 dana - link

Na sumnjivoj Facebook stranici Wide Field objavljeno je više AI generiranih videa (arhivirano ovdje i ovdje) predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i bivšeg predsjednika uprave Ine Petera Rataticsa koji pozivaju građane na ulaganje u investicijsku platformu koja će im donijeti veliku zaradu.

U prvom videu predsjednik Vlade Andrej Plenković navodno izgovara sljedeće:

“Naši građani imaju jedinstvenu priliku. Svaki investitor dobiva 1500 eura tjedno. Zahvaljujući inovativnoj Ininoj platformi građani će moći ostvariti visoke dividende. Ja kao predstavnik države jamčim isplatu građanima koji ulažu u projekt Ine. Ako kupite dionice Ine za 250 eura, možete zaraditi više od 5500 eura mjesečno. Registrirajte se ispunjavanjem obrasca na službenim stranicama i pričekajte poziv Ininih stručnjaka. Počnite ulagati, zaradite mjesečno, povećajte svoju štednju i razvijajte gospodarstvo Republike Hrvatske”.

Screenshot/Facebook

U drugom videu navodno govori sada već bivši predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics koji se u videu predstavlja “predsjednikom tvrtke Ina”:

“Dobar dan, zovem se Peter Ratatics. Predsjednik sam tvrtke Ina i s radošću vas obavještavam da je platforma INA dostupna svim građanima Hrvatske. Sudionici koji ulože 250 eura dobit će stabilan tjedni prihod bez rizika od 1300 eura. Pridružite se kompaniji INA i počnite mijenjati svoj život sada”.

Screenshot/Facebook

Međutim, i u jednom i u drugom slučaju radi se o investicijskoj prevari. Snimke su generirane pomoću umjetne inteligencije, odnosno korišten je glas Andreja Plenkovića i Petera Rataticsa kako bi se prevarom pokušalo nagovoriti korisnike Facebooka da investiraju u lažnu platformu.

Deepfake prevare

U slučaju videa Andreja Plenkovića prilično je lako primijetiti da se radi o prevari. Naime, njegove usnice i ono što izgovara nisu sinkronizirani, a u pojedinim dijelovima izgovara neke riječi naglaskom koji nije svojstven hrvatskom jeziku. Kod videa Petera Rataticsa, pak, to je napravljeno nešto vještije i teže je primijetiti da video nije stvaran.

U oba slučaja radi se o deepfake videima. A što je zapravo deepfake? Kako je Faktograf već pisao, da bi kreirali uvjerljivu sintetsku kopiju nečijeg glasa ili stasa, AI alatima je potreban materijal iz kojeg mogu učiti. Drugim riječima, AI alate najprije je potrebno “nahraniti” postojećim autentičnim snimkama osoba čiji se identitet koristi za promoviranje dezinformacija i prevara, zbog čega prevaranti i propagandisti nužno posežu za snimkama koje su im lako dostupne (npr. na YouTubeu i sličnim servisima). Takvi sintetički video i audio sadržaji koji se koriste za promoviranje dezinformacija nazivaju se deepfake.

Isprva su prevaranti koristili samo AI alate za kloniranje glasa. Spomenuti pokušaji prevare stoga su isprva izgledali gotovo identično; preko autentične snimke puštan je umjetno kreirani audio zapis s vjernom imitacijom tona i boje glasa. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, prevaranti su se učili novim metodama.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Plenković već bio predmetom slične prevare u svibnju

Iz Ine su još 16. svibnja ove godine upozorili na sličnu prevaru. Tada se također tvrdilo da predsjednik Vlade Andrej Plenković reklamira Ininu investicijsku platformu, a iz kompanije su poručili da se organizatori “investicijske platforme” lažno predstavljaju kao Ina.

“Napominjemo kako INA, d.d. nije organizator ovakvih objava niti s njima ima ikakve veze te savjetujemo da se sa spornim stranicama ne dijele osobni, bankovni ili bilo kakvi drugi podatci, kako bi se izbjegle potencijalne krađe podataka i/ili novca. Napominjemo da je www.ina.hr adresa Inine službene internet stranice na kojoj se objavljuju sve relevantne aktivnosti kompanije pri čemu se pazi na pravila i informacije o zaštiti podataka”, pojasnila je INA na svojoj službenoj stranici.

Ini smo poslali upit o ove dvije nove snimke i navodnoj investicijskoj platformi, a u odgovoru su nam potvrdili da se radi o obmani. “INA je više puta u proteklom razdoblju na službenoj internetskoj stranici, ali i na Ininim službenim kanalima, obavještavala javnost o lažnim nagradnim igrama i sličnim obmanama koje se pojavljuju na društvenim mrežama”, odgovorili su iz Ine.

Također, valja spomenuti da predsjednik Vlade Andrej Plenković nikada nije reklamirao investicijske platforme.

Stranica se nalazi na sumnjivoj domeni

Da se zaista radi o još jedno u nizu prevara potvrđuje i domena stranice na kojoj možete “investirati” u platformu. Stranica se nalazi na domeni fuegiany.com koja nema nikakve veze sa službenom internetskom stranicom Ine.

Na stranici se nalazi i formular u kojem se od vas traže osobni podaci, a sve kako bi se prevaranti domogli vaših podataka i podataka o kreditnim karticama.

Screenshot

U nastavku se pak navodi koliko ćete zarađivati ulaganjem u navodnu platformu, a potom slijedi i fotografija Petera Rataticsa koji se predstavlja kao “predsjednik uprave INA-e”, iako je Ratatics s te pozicije otišao nakon samo devet mjeseci mandata u lipnju 2023., a na mjesto predsjednice Uprave Ine došla je dotadašnja članica Nadzornog odbora Zsuzsanna Ortutay.

Screenshot

Zaključno, INA nije pokrenula investicijsku platformu putem koje možete zarađivati više od 5 tisuća eura mjesečno. Radi se o AI generiranoj prevari u kojoj je korišten lik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i bivšeg predsjednika Uprave Ine Petera Rataticsa kako bi se povećala kredibilnost navodne platforme. Iz Ine su još u svibnju ove godine potvrdili da nisu pokrenuli nikakvu platformu koja omogućava brzu zaradu i napomenuli da se sve Inine obavijesti objavljuju isključivo na službenim internetskim stranicama na domeni ina.hr.

The post Objavljena nova AI snimka Andreja Plenkovića. Ina potvrdila da se radi o obmani appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (572)Ina (21)Razotkriveno (57)