Kamala Harris izjašnjava se i crnkinjom i Amerikankom indijskog porijekla

faktograf - prije 3 dana - link

Na Threads profilu privatnog korisnika 2. kolovoza objavljene su dvije fotografije (arhivirano ovdje) potpredsjednice SAD-a i kandidatkinje Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a Kamale Harris iz mladosti. Uz fotografije je objavljen i sljedeći status:

Skroz lijevo na prvoj fotografiji jest potencijalna kandidatkinja za predsjednicu SAD-a Kamala Harris koja za sebe tvrdi da je čista crnkinja, premda je čitav život indijskog porijekla te samim time i ima takvu nijansu kože.
Onda se Trumpa optužuje da skuplja glasove na kršćanstvu…
Napominjem, ova objava nema za cilj poticati na rasizam.

Screenshot/Threads

Harris ima dugu povijest izjašnjavanja kao crnkinja i Amerikanka indijskih korijena

Ipak, netočna je tvrdnja da Kamala Harris za sebe tvrdi da je “čista crnkinja”. Harris se dugo godina javno izjašnjava kao crnkinja i kao Amerikanka indijskih korijena (eng. South Asian American).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kamala Harris rođena je od majke Indijke i oca crnca s Jamajke, oboje imigranata u SAD. Popis stanovništva SAD-a uključuje ljude jamajčanskog podrijetla među rasne skupine koje se smatraju crncima, ističe Reuters.

Također, u njenoj biografiji objavljenoj na službenim stranicama Bijele kuće navodi se da je “prva žena, prva crnkinja i prva Amerikanka indijskih korijena” koja je izabrana na mjesto potpredsjednice SAD-a.

Kako navodi The New York Times, Harris nikada nije skrivala svoje porijeklo tijekom raznih kampanja. U svojoj autobiografiji iz 2019., “Istine koje čuvamo”, Harris je napisala da joj je njezina obitelj usadila “ponos na indijske korijene” njoj i njezinoj sestri Mayi, ali da je njena majka “jako dobro razumjela da odgaja dvije crnkinje.”

“Znala je da će njezina posvojena domovina vidjeti Mayu i mene kao crne djevojke i bila je odlučna pobrinuti se da izrastemo u samouvjerene, ponosne crne žene”, napisala je Harris u knjizi.

U intervjuu iz 2012. koji je vodila digitalna novinska organizacija The Wrap, Harris, tadašnja državna tužiteljica Kalifornije, sebe je nazivala i Afroamerikankom i Amerikankom indijskih korijena. Video počinje njezinom izjavom: “Kada razmišljamo o ženama koje obnašaju izabranu dužnost i koji je značaj toga, znate, to nije zato što pokušavamo napraviti te prekretnice u smislu ‘prvog od’, i, zapravo, kad sam prvi put izabrana za okružnog tužitelja San Francisca, bila sam prva izabrana žena, prva Afroamerikanka i Azijatkinja izabrana u državi za okružnog tužitelja…”, piše Reuters u svojoj provjeri činjenica.

Kad se 2010. kandidirala za državnu tužiteljicu Kalifornije, novinske kuće nazvale su Harris “ženskom Obamom”, a na službenoj internetskoj stranici kampanje naglašavalo se da je ona “prva Afroamerikanka i prva Amerikanka indijskog porijekla u Kaliforniji koja će obnašati tu dužnost.”

Iste te 2010. Harris je jednom mediju ispričala da je odrasla u crnačkom susjedstvu, gdje je pohađala crnačke crkve, ali i da se također klanjala u hinduističkom hramu svoje majke i posjećivala svoju obitelj u Indiji.

“Kandidirajući se za funkciju, morate pojednostaviti ili sažeti ili staviti u već postojeće kutije tko ste, tako da će ljudi imati osjećaj o vama na temelju onoga što lako i brzo prepoznaju”, kazala je tom prilikom Harris. “Odrastala sam u obitelji u kojoj sam imala snažan osjećaj za svoju kulturu i za to tko sam, i nikad se nisam osjećala nesigurno u vezi s time”, ispričala je.

Donald Trump je u fokus gurnuo podrijetlo Kamale Harris

A kako je uopće tema podrijetla potpredsjednice SAD-a i kandidatkinje demokrata za predsjednicu SAD-a došla u fokus? Upravo zahvaljujući bivšem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu koji je u kampanji pak kazao da se Kamala Harris nikad nije izjašnjavala kao crnkinja što je također netočno.

Podsjetimo, na konvenciji Nacionalne udruge crnih novinara (NABJ) u Chicagu 31. srpnja, Trump je kazao sljedeće: “Ona je uvijek bila indijanskog podrijetla i samo je promovirala indijansko nasljeđe. Nisam znao da je crna, sve do prije nekoliko godina, kada je slučajno postala crna, a sada želi da bude poznata kao crna. Pa ne znam je li Indijka ili je crnkinja?”

“Ali znate što, ja poštujem bilo koju, poštujem bilo koju, ali ona očito ne, jer je skroz bila Indijka, a onda je odjednom napravila zaokret, i postala je crna osoba”, poručio je Trump okupljenim novinarima.

Zaključno, potpredsjednica SAD-a i kandidatkinja demokrata za predsjednicu SAD-a Kamala Harris ima dugu povijest javnog izjašnjavanja kao Amerikanka indijskih korijena i kao crnkinja. O tome je govorila u medijskim istupima, u knjizi koju je izdala, kao i u kampanjama u kojima se natjecala za državnu tužiteljicu.

The post Kamala Harris izjašnjava se i crnkinjom i Amerikankom indijskog porijekla appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

Amerika (30)Donald Trump (343)Izdvojeno (27)KAMALA HARRIS (81)Razotkriveno (57)sad (281)