Brigitte Macron nije rođena kao muškarac

faktograf - prije 2 dana - link

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljena je kompilacija fotografija (arhivirano ovdje) koja navodno prikazuje suprugu francuskog predsjednika Brigitte Macron u mladim danima i danas. Uz kompilaciju fotografija objavljen je sljedeći status:

Prva dama Francuske ne tako davno bila je musko. To puno objasnjava zabrinjavajuca zbivanja na Igrama u Parizu. Dijelite dok jos nisam blokiran!

Screenshot/Facebook

Status s fotografijom objavljen je 2. kolovoza, a prikupio je 15 dijeljenja, 28 komentara i 57 ostalih reakcija.

Dezinformacije o supruzi francuskog predsjednika šire se već godinama

Dezinformacija da se Brigitte Macron rodila kao muškarac širi se već godinama, a ona je zbog toga podnijela i tužbe na sudu. Što se tiče lijeve fotografije na aktualnoj kompilaciji fotografija koja navodno prikazuje suprugu francuskog predsjednika u mladosti,  radi se zapravo o fotografiji mladog modela na setu u Rusiji 2009. koja je izmijenjena tako da nalikuje na Brigitte Macron.

Originalna neuređena fotografija, koja prikazuje mladića koji stoji prekriženih ruku, može se pronaći na internetskoj stranici Depositphotos, a njena autorica je slobodna fotografkinja Elena Rostunova, koja je Reutersu potvrdila da ne prikazuje Brigitte Macron, već modela kojeg je fotografirala u Moskvi 2009. godine. Fotografkinja je Reutersu poslala i poveznicu na drugu fotografiju istog tog muškarca snimljenog na istom fotografiranju 2009.

Što se pak tiče autentične fotografije Brigitte Macron objavljene unutar kompilacije, riječ je o izrezanom segmentu fotografije nastale u pariškom muzeju Louvre 7. lipnja 2023. Originalna fotografija može se pogledati na službenim stranicama talijanskog predsjednika (fotografija 29/32), a u opisu se navodi da prikazuje Brigitte Macron sa suprugom te talijanskog predsjednika Sergija Mattarellu i njegovu kćerku, prvu damu Italije Lauru Mattarellu.

Protiv dvije žene koje su širile dezinformaciju da je Brigitte transrodna žena podignuta optužnica

Kao što smo već spomenuli u uvodu, Brigitte Macron 2021. je pokrenula pravni postupak zbog tvrdnji da je transrodna žena koja je rođena kao muškarac. Protiv dviju žena 2022. godine podignuta je optužnica za klevetu zbog YouTube videa iz 2021. koji je iznio takvu tvrdnju. Suđenje je započelo 19. lipnja ove godine, a presuda treba biti donesena 12. rujna.

Brigitte Macron je u siječnju 2022. za francuski radio komentirala cijeli slučaj: “U jednom sam trenutku shvatila da mi ruše genealogiju. Promijenili su moje obiteljsko stablo. Bilo je dobro za tri četvrtine moje obitelji, ali onda dolazimo do mog brata i ja sam svoj brat… Petljaju se u genealogiju mojih roditelja, to je nemoguće.”

Kao što smo već pisali, lažne informacije o tranziciji iz muškaraca u žene poznatih osoba nisu specifičnost samo Brigitte Macron. Slične tvrdnje je iznosila i američka krajnja desnica tijekom predsjedničkog mandata Baracka Obame o njegovoj supruzi Michelle, a takve neutemeljene tvrdnje širile su se i o bivšoj novozelandskoj premijerki Jacindi Ardern.

The post Brigitte Macron nije rođena kao muškarac appeared first on Faktograf.hr.

pročitaj cijeli članak

Razotkriveno (57)