Ukrajinci napreduju u Rusiji; Putin šalje u Kursk čovjeka koji ga je spasio od medvjeda

narod - prije 6 sati - link

rusijirusiji

Stanje na rusko-ukrajinskoj bojišnici posljednjih je dana vrlo dinamično, nakon što ukrajinske snage već tjedan dana drže pod kontrolom područje u Rusiji. U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je u Kursk svoga čovjeka za posebne zadatke Alekseja Genadjeviča Djumina. Navodno je Djumin prije nekoliko godina spasio Putina od napada medvjeda.

Prema navodima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ukrajinske snage ne samo da i dalje drže dio ruskog područja kod Kurska, nego su u posljednja 24 sata napredovale u više pravaca. Ukrajinski vojni zapovjednik Oleksander Sirskij tvrdi da su njegovi vojnici u srijedu zarobili stotinu Rusa.

Ukrajinska državna televizija pokazala je snimke ukrajinskih vojnika koji skidaju rusku zastavu s jedne zgrade u Sudži u kurskoj oblasti. Kroz Sudžu prolazi plinovod kojim ruski plin teče iz Sibira preko Ukrajine u Slovačku. Ukrajinci prema vlastitim navodima drže više od 1.000 četvornih kilometara ruskog područja, uključujući 74 naselja u blizini granice.

Područja u Rusiji izložena ukrajinskim zračnim napadima

Guverneri ruskih oblasti Kursk, Lipeck i Voronjež izvijestili su o ukrajinskim zračnim napadima na njihova područja. Ruski izvori javljaju o požaru u vojnoj zračnoj luci u Voronježu, koji je navodno izbio nakon napada ukrajinskih dronova.

>Zelenski priznao vojne operacije u Kurskoj oblasti: ‘Treba pritisnuti agresora’

Guverner Belgoroda proglasio je izvanredno stanje, tvrdeći da Ukrajinci u svakodnevnim raketiranjima razaraju kuće i ubijaju civile. “Stanje u našoj oblasti Belgorod zbog napada ukrajinskih snaga i dalje je krajnje teško i napeto”, poručio je guverner.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su ruske snage oborile 117 ukrajinskih dronova i četiri rakete ispaljene na ciljeve u Rusiji. Iznad oblasti Kursk i Voronjež oboreno je 37 dronova, tvrdi ministarstvo, ne navodeći podatke o mogućim letjelicama koje nisu uništene i odgovarajućoj šteti.

Čovjek koji je Putina izbavio od medvjeda trebao bi riješiti probleme u Kursku

Ruski mediji objavili su da je Putin u Kursk poslao svoga čovjeka od povjerenja Alekseja Genadjeviča Djumina. On je na glasu kao osoba koja je u stanju vladati napetim situacijama, a navodno je svojedobno obranio Putina od napada medvjeda. Putin mu je naložio da riješi probleme koordinacije među različitim dijelovima sigurnosnog sustava u Kursku. Tome su očito prethodile pogrešne informacije ruske vojske, koja je u izvješćima tvrdila da je stanje u Kursku bolje nego što stvarno jest.

Prema informacijama iz Litve, Rusija šalje svoju vojsku iz Kalinjingrada u Kursk. Ranije je objavljeno da Rusi premještaju vojsku iz okupiranih područja Zaporižja i Herson u okolicu Kurska.

>Lokalni guverner: Ukrajinci pogodili elektranu u višestrukim napadima na rusku oblast Kursk

U međuvremenu, Bjelorusija je poslala vojnu opremu Kursk, ne precizirajući o kojoj je opremi riječ. Bjeloruski izvori navode da je pošiljka upućena “na hitni zahtjev ruske strane” zbog gubitaka i nedostatka opreme.

Amerika tvrdi da nije umiješana u ukrajinske akcije u Rusiji

Novinske agencije prenijele su izjavu jednog visokog američkog predstavnika, koji tvrdi da Ukrajina upadom svojih snaga u Rusiju želi natjerati Ruse na povlačenje iz Ukrajine.

Istodobno, američko ministarstvo obrane objavilo je da Sjedinjene Države ni na koji način ne sudjeluju u planiranju i provedbi ukrajinskog napada na Rusiju.

Dok su unutar svojih granica suočene s upadom Ukrajinaca, ruske snage napreduju u Ukrajini, u području Donjecka.

Traju borbe za grad Toreck u području Donjecka, gdje se ukrajinske snage nalaze u teškoj situaciji. Rusi očito ondje napreduju, a prema ukrajinskim izvorima izvode i sabotaže u samom Torecku.

Borbe u Ukrajini, napadi na energetska postrojenja

Ukrajinska strana objavila je da su Rusi napali energetska postrojenja na sjeveru i jugu Ukrajine. Prema ukrajinskim izvorima, Rusi su jutros gađali postrojenja na jugu zemlje, a u noći su dronovima napadali energetske ciljeve na sjeveru, zbog čega je dolazilo do nestanka struje.

>Starešina: Neće Trump izručiti Ukrajinu Rusiji, ali brine pasivna politika Hrvatske

Ruski izvori objavili su da ruske vlasti namjeravaju izbjeglice u području Kurska koje su se sklonile pred ukrajinskim napadima poslati u Ukrajinu, u područja pod ruskom kontrolom.

Ukrajinci su upozorili da bi u ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk moglo doći do katastrofe kakva se svojedobno dogodila u Černobilu. Ukrajinski stručnjak za nuklearnu sigurnost Dmitro Humeniuk izjavio je da se tragedija slična onoj u Černobilu ne može isključiti, ukoliko se elektrana ne bude uredno održavala.

Rusija poručuje da nije vrijeme za mirovne pregovore

On smatra da ukrajinske snage ne namjeravaju zauzeti elektranu, ali da postoji opasnost od kvarova u njoj.

Prije dva dana izbio je požar u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, koja je pod ruskom kontrolom, a obje strane uzajamno se optužuju za incident.

Istodobno, Rusija je do daljnjega odustala od mirovnih pregovora. Posebni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Radion Mirošnik izjavio je za ruske medije da je Ukrajina napadom na Kursk. “dugoročno zamrzla” nastojanja oko mirovnih pregovora.

Objava Ukrajinci napreduju u Rusiji; Putin šalje u Kursk čovjeka koji ga je spasio od medvjeda pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (440)Kursk (27)Rusija (448)Svijet (1927)ukrajina (383)vladimir putin (176)