Održana Ljetna škola bioetike i ljudskih prava

narod - prije 7 sati - link

Svjetski savez mladih je sedmu godinu za redom organizirao Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava u Šibeniku koja se ove godine održala od 29. 7. do 4. 8. u nacionalnom, a nakon toga od 5. 8. do 11. 8. u međunarodnom izdanju te je okupila preko 70 mladih iz Hrvatske i cijelog svijeta te brojne stručnjake iz područja bioetike i ljudskih prava.

Ljetna škola doprinijela je edukaciji mladih o aktualnim bioetičkim i demografskim temama, omogućila im druženje i povezivanje te učenje vještina govorništva i argumentacije.

Svečano otvorenje organizirano je u Šibeniku na povijesnoj tvrđavi Barone kratkim obraćanjima organizatora i obilaskom grada Šibenika.

Sudionici Ljetne škole imali su prilike slušati predavanja i raspravljati o temama kao što su pravo na život, eutanazija, palijativna medicina, totalitarne ideologije, demografska situacija u Hrvatskoj i Europi, populacijske politike i kontrola populacije.

Održana su i predavanja i radionice o govorništvu i argumentaciji, kao i debate na kojima su mladi imali mogućnost usavršiti vještine kritičkog mišljenja, zastupanja stajališta i javnog nastupa.

Osim navedenog, organizirane su i filozofske rasprave na kojima su mladi čitali tekstove o temi ljudskog dostojanstva, slobode za izvrsnost i prirodi međuljudskih odnosa te ih u manjim grupama analizirali i raspravljali o njima.

Predavači na Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava

Predavači na ovogodišnjem nacionalnom izdanju Ljetne škole bili su stručnjaci iz područja medicine Marijana Braš, Veljko Đorđević i Oliver Vasilj, iz područja filozofije Dan Đaković, Goran Lojkić i Luka Poslon, demograf Stjepan Šterc, komunikacijska stručnjakinja Marijana Togonal, zatim Martina Divković iz ADF International te direktor za javne politike i istraživanje Svjetskoga saveza mladih Mislav Barišić.

Na međunarodnom izdanju Ljetne škole predavači su bili stručnjaci iz područja bioetike i ljudskih prava iz cijelog svijeta poput Michaela Bauwensa, Sofie Maruri, Monice Lopez, Stephena Bartulice, Olivera Tauzona i Luke Tripala.

Osim znanja i vještina, Ljetna škola je mladima pružila i priliku za druženje i stvaranje novih poznanstava te ugodno proveden ljetni odmor.

Zatvaranja Ljetnih škola održala su se na tvrđavi sv. Nikole koja se nalazi na Popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Svoje dojmove podijelila je sudionica ovogodišnjeg nacionalnog izdanja Ljetne škole Jelena Franić – “Raspored je bio potpun – kombinacija edukativnog, zabavnog i slobodnog vremena. Aspekt ljeta je utjecao na to da se možemo i odmoriti uz lijepi ambijent Šibenika, ali jednako tako smo slušali i važne bioetičke teme koje su mi osobno bile na velik rast i obogaćenje.”

Sudionica Paula Zujić navodi kako bi “kao najbolje istaknula predavanja koja smo imali svaki dan jer smo imali iznimno zanimljive predavače, teme su bile aktualne, a kasnije su uslijedile rasprave tako da se zaista moglo puno toga naučiti u kratkom vremenu.”

Sudionik Ivan Kraljević ističe kako mu se Ljetna škola jako svidjela jer je tu “stekao i prijateljstva i puno naučio na predavanjima koja su bila zanimljiva”.

Objava Održana Ljetna škola bioetike i ljudskih prava pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3894)Izdvojen članak (438)