Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je u srpnju za 0,2 posto u odnosu na lipanj, objavio je u srijedu Ured za statistiku američkog ministarstva rada. Na godišnjoj razini CPI je porastao 2,9 posto, nakon 3-postotnog rasta u lipnju.

Godišnji rast potrošačkih cijena u najvećem svjetskom gospodarstvu znatno se ublažio u odnosu na 9,1-postotni skok u lipnju 2022, jer su u međuvremenu podignute kamatne stope smanjile potrošnju. Iako još uvijek visoka, inflacija se kreće prema 2-postotnom cilju američke središnje banke.

Investitori očekuju da će Fed na idućem zasjedanju, 17. i 18. rujna početi snižavati kamatne stope zbog nedavno objavljenog podatka o rastu stope nezaposlenosti u srpnju na najvišu stopu u zadnje gotovo tri godine od 4,3 posto, no podijeljena su njihova mišljenja oko visine njihova smanjenja, između pola i četvrtine postotnog boda.

Fed je na zasjedanju u srpnju zadržao referentnu prekonoćnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, nakon što ju je podignuo za 525 baznih bodova tijekom 2022. i 2023. godine.