Uoči unutarstranačkih izbora u SDP-u kuha nezadovoljstvo. Ovaj put sprema se “veliki šalabahter”

novilist - prije 7 sati - link

Mjesec dana prije unutarstranačkih izbora u SDP-u, najavljenih za 14. rujna, u stranci kuha nezadovoljstvo članstva jer se ne zna prema kojim bi se pravilima oni trebali provesti iako se radi o izborima za ključna mjesta – predsjednika, članova Predsjedništva i članova Glavnog odbora.

Na to upozorava sve veći broj SDP-ovaca iz cijele zemlje, a posebno iz Slavonije i Baranje, kojima ni četiri tjedna prije unutarstranačkih izbora nije objašnjeno kako će oni izgledati. Naime, članovi Glavnog odbora SDP-a birali su se po županijama, a za članove Predsjedništva kandidiralo se prema izbornim jedinicama. Kako je na prošlim parlamentarnim izborima četvrta izborna jedinica proširena i na dio Koprivničko-križevačke županije, uz Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku, članovima još uvijek nije objašnjeno hoće li se primjenjivati taj oblik izborne jedinice ili pak stari, koji je obuhvaćao samo dvije slavonske županije. Ako u primjeni bude novi model, korišten na parlamentarnim izborima, moglo bi se vrlo lako dogoditi da u Predsjedništvu umjesto četiri slavonska člana budu samo dva s područja pet slavonskih županija, a po jedan iz Siska i Koprivnice.

Na godišnjem odmoru

Podsjetimo da je upravo Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, na proteklim parlamentarnim izborima bio nositelj liste za četvrtu izbornu jedinicu, a sada bi se, prema onome što je i sam najavljivao, kandidirao za Predsjedništvo.

– Čini se da je Jakšić odustao od kandidature za predsjednika stranke i moglo bi se dogoditi da, s obzirom na to da se bira jednog muškog i jednog ženskog člana, četvrta izborna jedinica u Predsjedništvu bude zastupljena s jednim članom iz Koprivnice i jednom članicom iz Bruxellesa, kaže nam jedan osječki SDP-ovac nezadovoljan stanjem u stranci, a posebno organizacijama u Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku.

Naš sugovornik napominje da su na Iblerovu trgu tražili objašnjenje, no rečeno im je da su svi na kolektivnom godišnjem odmoru do rujna.

– Umjesto da nešto rade, nisu ništa pripremili, nego bi u dva tjedna rujna vodstvo SDP-a trebalo donijeti odluku kako će izgledati i na koji će se način provesti izborni ciklus. Što je s drugim ljudima iz naše izborne jedinice koji su se planirali kandidirati za Predsjedništvo, pita se SDP-ovac, koji smatra da će im vodstvo u rujnu »na pladnju« predstaviti kandidate koje želi u Predsjedništvu i Glavnom odboru te koga želi za predsjednika stranke.

Vjeruje da sve to dolazi s Pantovčaka, kako oni »nepodobni« za vodstvo ne bi imali šanse da se kandidiraju za neke od funkcija.

– Stranačko vodstvo uopće ne daje šansu demokraciji unutar SDP-a. Zakamuflirali su kompletan izborni proces i doveli ga do toga da nitko ne zna kako će on teći do rujna, a to samo znači da već sve imaju pripremljeno. Konačno su prestali raditi male pojedinačne šalabahtere, nego će imati jedan veliki šalabahter koji će članstvu biti prezentiran kao izborni proces u SDP-u, ističe sugovornik, koji napominje kako u SDP-u odavno nema demokracije i da je to jedini razlog zbog kojega ne želi s ovim tvrdnjama u javnost izići svojim imenom i prezimenom.

Novi egzodus

Objašnjava da je član stranke puno dulje od onih koji danas sjede u Saboru, čija je egzistencija ovisna o toj poziciji, za razliku od njega, koji ima svoj posao i koji želi da SDP bude bar snažna i aktivna oporba, a od dolaska Peđe Grbina ona to nije.

Prema njegovu mišljenju izborni ciklus će biti »sjaši Kurta da uzjaše Murta«, ista ekipa koja je stajala uz Peđu Grbina samo će se izrotirati, poslagat će neke nove ljude i ponovno činiti istu pogrešku s istim ljudima.

Na kraju naš sugovornik predviđa da je pred SDP-om, ako ovaj unutarstranački izborni ciklus i prođe bez ikakvih promjena i uz dogovor ljudi odanih Milanoviću i Grbinu, novi egzodus.

– Bit će to nastavak svega onoga što se počelo događati s dolaskom Peđe Grbina na čelo SDP-a, poručuje ovaj SDP-ovac, koji ne želi otići iz stranke koju je stvarao.

Milanoviću bitna samo baza za kampanju

Na upit kakva je na unutarstranačkim izborima uloga predsjednika države Zorana Milanovića, koji je istaknuo novu kandidaturu za Pantovčak, naš sugovornik tvrdi da je SDP-ovcima izvan kruga podobnih zasmetala njegova izjava »da mu kao baza SDP treba još samo radi provođenja izbornog procesa za predsjednika«.

– To je strašna izjava, iskoristit će SDP-ovu bazu i mrežu i to je to. To je sve zapravo što Milanović vidi u SDP-u, on čak ne traži ni veliku podršku i ne želi biti junak SDP-a, nego samo onaj tko će potrošiti SDP-ovu bazu. Jasno se vidi tko je poželjni kandidat za predsjednika stranke, Siniša Hajdaš Dončić, koji se naslikava na Alci, u Kninu, i to je jedino što stranka sada radi, podsjeća naš sugovrnik iz SDP-a.

Objava Uoči unutarstranačkih izbora u SDP-u kuha nezadovoljstvo. Ovaj put sprema se “veliki šalabahter” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3894)izbori (104)Novosti (1338)sdp (142)Siniša Hajdaš Dončić (15)