Mreža mladih Hrvatske: Tko su, za što se zalažu i kako se financiraju?

narod - prije 6 sati - link

mrežamreža

Mreža mladih Hrvatske (MMH) nedavno je predstavila preporuke za uključivanje mladih osoba u političke procese. Prijedlozi idu u tri smjera: predlažu se kvote za mlade na kandidacijskim listama političkih stranka, spuštanje granice za glasanje na 16 godina i uvođenje građanskog odgoja u škole. U sezoni “kiselih krastavaca” u kojima manjka stvarnog političkog sadržaja i ovaj parapolitički zaokuplja pažnju javnosti. Svojim prijedlozima Mreža mladih Hrvatske skrenula je pozornost na mlade, ali i na svoju mrežu koja okuplja čak 77 udruga kojima su u fokusu mladi. Tko su zapravo oni? Kakvo društvo zagovaraju? Kako se financiraju i što rade?

> Mreža mladih Hrvatske: Kvote, građanski odgoj i snižavanje dobne granice za glasovanje

Koje udruge čine Mrežu mladih Hrvatske?

Mreža mladih Hrvatske, stoji na njihovim mrežnim stranicama, savez je 77 udruga mladih i za mlade na teritoriju Republike Hrvatske. MMH kao heterogena platforma programski povezuje raznorodne organizacije (zagovaračke, kulturne, ekološke, manjinske i sl.) kojima je u zajedničkom interesu razvijati politike za mlade, kako na nacionalnoj tako i na regionalnim/lokalnim razinama.

>Mreža mladih Hrvatske: Građanski odgoj kao samostalni predmet u škole

Iako se MMH načelno bavi mladima i problemima s kojima se ta društvena skupina suočava, nemoguće je ne primijetiti lijevo-liberalni svjetonazor koji dominantno stoji iza njihovog djelovanja. On je vidljiv iz prijedloga koje prezentiraju javnosti (građanski odgoj i sl.), ali i iz imena udruga koje čine Mrežu. Primjerice, na popisu se nalaze Centar za mirovne studije, Klub studenata Fakulteta političkih znanosti, Zelena akcija i mnoge druge organizacije koje neskriveno zagovaraju lijevo-liberalne društvene i političke vrijednosti.

Visina godišnje članarine za punopravne članice iznosi 26.54 €.

Organizacijska struktura i vodstvo Mreže

U organizacijskom smislu Mreža mladih Hrvatske poznaje četiri glavna tijela. To su skupština, upravni odbor, glavni tajnik i operativni tim.

Skupština je najviše tijelo Mreže mladih Hrvatske, a čine je predstavnici punopravnih organizacija članica. Upravni odbor između zasjedanja Skupštine upravlja poslovima i aktivnostima Mreže, a glavni tajnik zadužen je za cjelokupnu koordinaciju aktivnosti Mreže.

Naposljetku, operativni tim osigurava kontinuiranu podršku mreži te osigurava postizanje strateških i programskih ciljeva stručnim kapacitetima, organizacijom te provedbom projekata, stoji na mrežnim stranicama Mreže.

Funkciju glavnog tajnika obnaša, javnosti nepoznati, magistar politologije Josip Miličević.

Možda će vas zanimati

Mreža mladih Hrvatske: Kvote, građanski odgoj i snižavanje dobne granice za glasovanje

Mreža mladih Hrvatske predstavila je u ponedjeljak preporuke za uključivanje mladih osoba u političke procese: kvote na kandidacijskim listama političkih stranka, spuštanje granice za glasovanje na 16 godina i uvođenje građanskog odgoja

Ciljevi

MMH ima proklamirana tri temeljna cilja.

Prvi je poboljšati institucionalni okvir djelovanja radnika s mladima i podržati implementaciju Bonskog procesa u Hrvatskoj.

Poboljšavanje socijalnih prava mladih, s posebnim naglaskom na uključivanje mladih u sve oblike i procese na svim razinama, drugi je cilj Mreže.

Kao treći cilj navedeno je omogućavanje mladima direktno djelovanje i suradnja s Mrežom.

> Anketa: Manje od polovice mladih u Amsterdamu prihvaća homoseksualnost

Projekti

MMH je nedavno u javnost prezentirala tri ideje kojima bi se, po njihovom mišljenju, poboljšala participacija i utjecaj mladih u društvu. To su prijedlozi za uvođenjem kvota za mlade na kandidacijskim listama političkih stranaka, spuštanje granice za glasovanje na 16 godina i uvođenje građanskog odgoja u škole. O tim smo prijedlozima ranije detaljnije izvještavali. Međutim, taj “projekt” samo je posljednji s kojim je MMH izašla u javnost.

Prije toga, povodom obznanjivanja kandidacijskih lista za parlamentarne i europske izbore, MMH je glasno prosvjedovala jer su, po njihovom mišljenju, mladi na njima bili podzastupljeni.

Također, Mreža se u veljači ove godine udružila s 44 oporbena saborska zastupnika s kojima su predali Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih. Tvrdili su kako zakon krši načelo autonomije lokalne i regionalne samouprave i zatvara mladima prostor za političku participaciju.

Mreža mladih Hrvatske aktivni je zagovaratelj LGBT povorki kojima pružaju javnu podršku. Također, Mreža glasno prosvjeduje ukoliko u nekim strategijama ili programima za mlade od strane države LGBT osobe nisu posebno navedene. Navedenim javnim djelovanjem MMH se jasno svrstava uz lijevu marginu političke osi.

>Anketa: Manje od polovice mladih u Amsterdamu prihvaća homoseksualnost

Mreža: prihodi i rashodi

MMH osnovana je 2002. godine, a sjedište joj je prijavljeno na Selskoj cesti u Zagrebu. Prema dostupnom financijskom izvještaju MMH je u 2023. godini uprihodila 421.692,04 eura. Zanimljivo, čak 99 % ( 415.548,97 eura) svih prihoda odnosi se na donacije, a među njima prednjače donacije trgovačkih društava, a slijede ih donacije inozemnih vlada, međunarodnih institucija i partnera. Sve druge vrste prihoda poput članarina i prodaje roba te pružanja usluga zanemarivi su.

Loader Loading…

EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document

| Open Open in new tab

Rashodi Mreže u 2023. iznosili su 409.00 eura. Najviše su utrošili na radnike (169.086 eura) i na donacije (146.719 eura).

>PMF o spornim predavanjima udruge BIUS: Ne promoviramo političke i svjetonazorske stavove

Objava Mreža mladih Hrvatske: Tko su, za što se zalažu i kako se financiraju? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

civilne udruge (5)Hrvatska (3890)Izdvojen članak (436)lgbt (22)LGBT ideologija (9)