Cenzura na starom kontinentu: EU povjerenik suptilno prijetio Musku prije intervjua s Trumpom

narod - prije 20 sati - link

povjerenikpovjerenik

U kojoj je mjeri Europska unija izgubila kompas pokazuje i jučerašnji jalov pokušaj da utječe ne samo na američke izbore već i na slobodu govora koja vlada na društvenoj mreži X otkako je u vlasništvu Elona Muska. Naime, uoči najavljivanog intervjua Muska s  predsjedničkim kandidatom i bivšim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton uputio je Musku upozoravajuće pismo.

Povjerenik Breton poslao je u ponedjeljak službeni dopis Musku prije planiranog intervjua s bivšim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom kako bi ga podsjetio na pravila EU-a o ‘štetnom i ilegalnom sadržaju na društvenim mrežama’.

> Trump i Musk razgovarali na X-u: Hakerskim napadom pokušao se spriječiti intervju

Razgovor Muska i Trumpa prenosio se uživo na X-u, a u trenutku pisanja ovog teksta ima 130 milijuna pregleda.

Povjerenik o mogućem nezakonitom sadržaju

Uoči intervjua s Trumpom, stiglo je pismo povjerenika iz EU-a koji ga podsjeća ”na dužnu pažnju prema obvezama iz Akta o digitalnim uslugama (DSA). Obveze DSA-a se primjenjuju bez iznimke ili diskriminacije na moderiranje cijele zajednice korisnika i sadržaja X-a (uključujući vas kao korisnika s više od 190 milijuna pratitelja), dostupnog korisnicima u Europskoj uniji te ih se treba pridržavati pristupom temeljenom na riziku iz DSA-a, koji zahtijeva veću pažnju u slučaju mogućeg povećanje profila rizika”, napisao je Breton.

Breton je dodao da bi “svaki negativni učinak nezakonitog sadržaja” mogao navesti EU da poduzme daljnje mjere protiv X-a, koristeći “naš potpuni alat, uključujući usvajanje privremenih mjera, ako je opravdano zaštititi građane EU-a od štete.”

>Ljevičar Maduro blokirao društvenu mrežu X na deset dana

Pismo je naslovljeno na direktoricu X-a Lindu Yaccarino koja je objavila i svoj komentar: ”Ovo je pokušaj bez presedana da se zakon namijenjen primjeni u Europi proširi na političke aktivnosti u SAD-u. Također pokroviteljski gleda na europske građane, sugerirajući da nisu u stanju slušati razgovor i donositi vlastite zaključke”.

Odgovarajući Bretonu, Musk je na X-u objavio meme kojim je jasno dao do znanja EU povjereniku što misli o takvim suptilnim prijetnjama.


Musk, koji sam sebe naziva apsolutistom slobode govora, već je dulje vrijeme na meti europske administracije.

Na X-u, za razliku od Facebooka, ne postoji cenzura već samo napomene oko netočnih podataka.

Njegova društvena mreža napadana je i od britanskih vlasti koje su u kontekstu aktualnih nereda na britanskim ulicama posegnuli za totalitarnim alatima.

Možda će vas zanimati

Elon Musk i X snose krivicu za nerede u Engleskoj?! Mediji i političke elite se slažu

Elon Musk našao se na udaru ‘mainstream’ medija i političara zbog toga što dopušta ‘govor mržnje’ i ‘dezinformacije’ na svojoj društvenoj mreži X

Britanci predviđaju oštre sankcije za one koji na društvenim mrežama ne samo objavljuju, već i dijele nečije objave koje država smatra rasističkima.

Drugim riječima, ukoliko, za razliku od mainstream medija, podijelite divljanje islamista po ulicama britanskih gradova ili dovedete sve veći broj kriminalnih djela u korelaciju s migrantima, prijeti vam zatvor.

> U Engleskoj policajci patroliraju društvenim mrežama i traže dijelitelje uvredljivog sadržaja

Objava Cenzura na starom kontinentu: EU povjerenik suptilno prijetio Musku prije intervjua s Trumpom pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Donald Trump (341)Društvene mreže (103)Elon Musk (33)eu (253)europska unija (131)Izdvojen članak (440)X (9)