Kremlj se oglasio o posljedicama ulaska Ukrajinaca na ruski teritorij

narod - prije 7 sati - link

ukrajinaukrajina

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je zaustavljen pokušaj ukrajinskih snaga da se probiju dublje u regiju Kursk te da je ruska vojska uzvratila napadom u ukrajinskoj regiji Sumi. Iz Kremlja također tvrde da Putinova mirovna ponuda više ”nije na stolu”. S druge strane pak Ukrajina je priopćila da su njezine snage preuzele kontrolu nad 74 naselja u južnoj ruskoj regiji Kursk.

Tjedan dana nakon ukrajinskog vojnog prodora u Rusiju u Kijevu tvrde da nadziru tisuću četvornih kilometara ruskog teritorija. Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova poručio je u utorak da Ukrajini ne treba tuđi teritorij i da će njihovi napadi na Rusiju prestati kada Rusija pristane na pravedan mir.

Zbog stalnih prijetnji ukrajinskih snaga, ruske vlasti nastavljaju evakuirati stanovništvo pograničnih regija Kursk i Belgorod.

>Ruske snage tvrde da su zaustavile prodor Ukrajinaca

Ukrajina kontrolira 74 naselja u ruskoj regiji Kursk, SAD nisu uključene u ukrajinske intervencije po Rusiji

Ukrajina je u utorak priopćila da su njezine snage preuzele kontrolu nad 74 naselja u južnoj ruskoj regiji Kursk. Njezin veliki prekogranični upad napredovao je od 1 do 3 kilometra u posljednja 24 sata. Istovremeno SAD je objavio da nema veze s ukrajinskim upadom u Rusiju.

– Unatoč teškim i intenzivnim borbama, napredovanje naših snaga u regiji Kursk se nastavlja. Pod kontrolom Ukrajine nalaze se 74 mjesta, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Izvještavajući predsjednika Zelenskog putem videoveze, Oleksandr Sirskij je rekao da je kijevska vojska u posljednja 24 sata zauzela 40 četvornih kilometara novog teritorija.

Istovremeno, američki State Department objavio je kako Sjedinjene Države nisu bile uključene ni u jedan aspekt planiranja ili priprema za ukrajinski upad u Rusiju.

– To je novinarima u utorak rekao zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

Mirovna ponuda Vladimira Putina “više nije na stolu”

– “Velikodušna” mirovna ponuda Vladimira Putina “više nije na stolu” nakon ukrajinske invazije na rusko pogranično područje Kursk, rekao je dužnosnik Kremlja.

“U lipnju je Rusija dala velikodušnu ponudu Ukrajini, ali prije tjedan dana režim Zelenskog izabrao je eskalaciju, napavši regiju Kursk”, rekao je na današnjem sastanku zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u Dmitrij Poljanski. Dodao je da ponuda “više nije na stolu”. “Ovo je korak zbog kojeg će Ukrajina kasnije požaliti”, dodao je.

Rusija je ranije rekla da će biti spremna za mirovne pregovore “sutra” ako se ukrajinske trupe povuku iz Zaporožja, Hersona, Donjecka i Luganska – i ako Ukrajina odustane od svog plana za pridruživanje NATO-u. Ako Ukrajina pristane, Putin je rekao da će Rusija prekinuti vatru i započeti pregovore. No Ukrajina, NATO i Pentagon su to odbacili, a jedan od savjetnika Volodimira Zelenskog nazvao je ponudu “potpunom prijevarom”.

>Ukrajinski napad na Rusiju: Što se krije iza njega?

Latvija šalje gotovo 500 dronova Ukrajini

Latvija će Ukrajini poslati stotine bespilotnih letjelica za njenu borbu protiv Rusije, rekli su dužnosnici u Rigi u utorak. Osigurala je gotovo 500 bespilotnih letjelica raznih vrsta od latvijskih proizvođača, koje će poslati Ukrajini, objavilo je ministarstvo obrane.

Latvijska vlada je istovremeno odlučila ukrajinskim sigurnosnim vlastima predati 30 rabljenih policijskih automobila. U srpnju je najavila da će postupno Ukrajini slati više od 2500 dronova vrijednih četiri milijuna eura. Dronove će proizvoditi sedam latvijskih tvrtki, navodi ministarstvo.

Ukrajina se brani od ruske invazije više od dvije godine i u velikoj mjeri ovisi o podršci zapada kada je riječ o vojnoj opremi. Latvija je jedan od najodlučnijih podržavatelja Kijeva. Zajedno s Velikom Britanijom, baltička zemlja koja graniči s Rusijom i Bjelorusijom predvodi savez država s ciljem slanja jednog milijuna dronova Ukrajini.

Desetak članica saveza, uključujući Njemačku, obvezalo se ulagati u proizvodnju bespilotnih letjelica te slati ih Ukrajinu zajedno s rezervnim dijelovima.

>Nastavak borbi: Rusija uvela protuterorističke mjere, Ukrajinci tvrde da su zauzeli Sudžu

Litavski ministar: Rusija premješta vojnike iz Kalinjingradske u Kursku oblast

Litavski ministar obrane Laurynas Kasciunas je u utorak rekao da Rusija premješta vojnike iz Kalinjingradske oblasti, svoje baltičke eksklave, u južnu regiju Kursk koja je postala meta neviđenog prekograničnog napada Ukrajine.

Kasciunas je to kazao tijekom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, a video je objavljen na korisničkom računu ukrajinskog vođe na komunikacijskoj platformi Telegram.

Tisuće ukrajinskih vojnika prošli su tjedan iznenadno ušle na ruski teritorij, u regiju Kursk. Ukrajina je ranije u utorak objavila da je ne zanima okupacija ruske Kurske oblasti, objasnivši da će njezina prekogranična vojna akcija zakomplicirati rusku logistiku i slanje novih vojnika u borbe na istoku Ukrajine. Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da je cilj te ofenzive poboljšati položaj Kijeva u pregovorima o miru i usporiti napredak ruskih snaga na ukrajinskom teritoriju, prenosi HRT.

 

 

Objava Kremlj se oglasio o posljedicama ulaska Ukrajinaca na ruski teritorij pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (417)rat u Ukrajini (341)Rusija (443)Svijet (1908)ukrajina (378)