Latvija šalje gotovo 500 dronova Ukrajini, Litva javlja o premještanju ruske vojske

novilist - prije 8 sati - link

Latvija će Ukrajini poslati stotine bespilotnih letjelica za njenu borbu protiv Rusije, rekli su dužnosnici u Rigi u utorak.

Latvija je osigurala gotovo 500 bespilotnih letjelica raznih vrsta od latvijskih proizvođača, koje će poslati Ukrajini, objavilo je ministarstvo obrane.

Latvijska vlada je istovremeno odlučila ukrajinskim sigurnosnim vlastima predati 30 rabljenih policijskih automobila.

Latvija je u srpnju najavila da će postupno Ukrajini slati više od 2500 dronova vrijednih četiri milijuna eura. Dronove će proizvoditi sedam latvijskih tvrtki, navodi ministarstvo.

Ukrajina se brani od ruske invazije više od dvije godine i u velikoj mjeri ovisi o podršci zapada kada je riječ o vojnoj opremi.

Latvija je jedan od najodlučnijih podržavatelja Kijeva. Zajedno s Velikom Britanijom, baltička zemlja koja graniči s Rusijom i Bjelorusijom predvodi savez država s ciljem slanja jednog milijuna dronova Ukrajini.

Desetak članica saveza, uključujući Njemačku, obvezalo se ulagati u proizvodnju bespilotnih letjelica te slati ih Ukrajinu zajedno s rezervnim dijelovima.

Litavski ministar obrane: Rusija premješta vojnike iz Kalinjingradske u Kursku oblast

Litavski ministar obrane Laurynas Kasciunas je u utorak rekao da Rusija premješta vojnike iz Kalinjingradske oblasti, svoje baltičke eksklave, u južnu regiju Kursk koja je postala meta neviđenog prekograničnog napada Ukrajine.

Kasciunas je to kazao tijekom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Kijevu, a video je objavljen na korisničkom računu ukrajinskog vođe na komunikacijskoj platformi Telegram.

Tisuće ukrajinskih vojnika prošli su tjedan iznenadno ušle na ruski teritorij, u regiju Kursk. Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da je cilj te ofenzive poboljšati položaj Kijeva u pregovorima o miru i usporiti napredak ruskih snaga na ukrajinskom teritoriju.

Ukrajinci sada drže dio ruskog teritorija, a Moskva je zbog toga morala evakuirati 200 tisuća ljudi, paralelno šaljući rezerve.

Ruske snage u utorak su uzvratile raketama, dronovima i zračnim napadima, a jedan od zapovjednika tvrdi da se time zaustavio prodor Ukrajinaca u ruski teritorij.

Objava Latvija šalje gotovo 500 dronova Ukrajini, Litva javlja o premještanju ruske vojske pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

latvija (6)rat u Ukrajini (341)Svijet (1908)