Obilježen Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata

narod - prije 7 sati - link

dandan

Danas se u Kninu obilježava Dan logoraša, odnosno Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata.

> Tko je Ilija Ćalina, pravoslavni đakon koji se poklonio braniteljima u Kninu i uznemirio srbijanske medije?

Samo na području Knina bilo je nekoliko aktivnih logora – Kula, Stara Bolnica, Vojarna i Golubić te više manjih. Kroz njih je prošlo oko tisuću zatočenika iz cijele Hrvatske. Neki od logoraša danas su u čast svih ubijenih branitelja i logoraša položili vijence i zapalili svijeće.

“Možemo govoriti o nekoliko tisuća onih koji su prošli kroz logore. Treba uzeti u obzir da je tu došao i HVO, i pripadnici vojske Federacije BiH, ili muslimani, kako se to voli reći, i oni su svi zatvarani u logore na području Knina i zato je teško uskladiti brojke”, poručio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić.

>Logoraši obilježili važne obljetnice: ‘Milost smo pružili poraženom neprijatelju, iako milost nismo dobili’

“Trebamo obilježavati i pokazivati mladima da znaju kako je stvorena država, koliko je ljudi patilo i izginulo, jednostavno da se malo više cijeni. Ne treba nama svaki dan slava, samo da nas se ne omalovažava”, dodao je bivši zatočenik srpskog logora u Kninu Žarko Matenda, prenosi HRT.

Matenda je bio zarobljen u Kijevu 26. kolovoza 1991. U kninskom zatvoru proveo je 69 dana. Bio je pripadnik 4. gardijske brigade.

> Operacija Oluja: Pogledajte ulazak hrvatske vojske u Knin

Objava Obilježen Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

branitelji (21)domovinski rat (45)Hrvatska (3871)Izdvojen članak (417)Knin (53)