Naš odgovor pravobraniteljici Ljubičić: ‘Ovo je otvoreni pokušaj cenzure’

narod - prije 4 sata - link

pravobraniteljicepravobraniteljice

Nakon što je portal Narod.hr početkom srpnja primio i nedavno objavio ‘upozorenje i preporuke’ pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić zbog pritužbe koju je dobila na kolumnu pod naslovom ”Mostarkić Gobbo: Tko je u Hrvatskoj uistinu tolerantan?”, objavljujemo i odgovor koji je izdavač portala Narod.hr, udruga U ime obitelji, poslao pravobraniteljici.

Udruga nije zaprimila navodnu pritužbu koja je poslana pravobraniteljici

Udruga U ime obitelji je 8. srpnja 2024. zaprimila upozorenje i preporuke pravobraniteljice Višnje Ljubičić. Naglašavamo da se obraćamo pravobraniteljici kako bismo radi zaštite slobode izražavanja, slobode i neovisnosti medija te ponajprije poštujući odredbe pravnih propisa, činjenične datosti i znanstvenih dostignuća ukazali na prekoračenje njezinih zakonom propisanih ovlasti, njezinu ideološku pristranost te potrebu preusmjeravanja pozornosti, vremena i dužnosti pravobraniteljice na zaštitu prava i interesa onih građana koji su joj povjereni na skrb.

Prije svega, ističemo kako je Udruzi onemogućeno valjano se i argumentirano očitovati na navodnu pritužbu koja je pravobraniteljici podnesena u odnosu na članak/kolumnu «Mostarkić Gobbo: Tko je u Hrvatskoj uistinu tolerantan?», a koji je dana 29.05.2024. godine objavljen na portalu Narod.hr u nakladi udruge U ime obitelji.

Naime, Udruga nije zaprimila navodnu pritužbu podnesenu protiv navedenog članka, već saznanja o njezinom sadržaju ima tek iz paušalnog i necjelovitog parafraziranja iste od strane pravobraniteljice, a što zapravo predstavlja onemogućavanje Udruge da valjano štiti svoja prava i interese u predmetnom ispitnom postupku.

Stoga, Udruga prvenstveno osporava uopće vjerodostojnost i istinitost navodne pritužbe.

Prekoračuje zakonske ovlasti pravobraniteljice

Nadalje, Udruga smatra kako pravobraniteljica u predmetnom postupku prekoračuje svoju nadležnost propisanu Zakonom o ravnopravnosti spolova (NN 82/08, 69/17 ) (nadalje u tekstu: ZRS), odnosno postupa van svojih ovlasti.

Naime, Udruga smatra nužnim ukazati da su ovlasti pravobraniteljice propisane ZRS-om kojim je, u članku 1., propisano da se istim utvrđuju «…opće osnove za zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova te definira i uređuje način zaštite od diskriminacije na temelju spola…».

Nadalje, člankom 19. istog zakona propisan je djelokrug pravobraniteljice, a što u suštini predstavlja poduzimanje taksativno navedenih djelovanja koje se odnose na zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova te korištenje zakonom dopuštenih mjera vezanih za zaštitu građana od spolne diskriminacije.

S obzirom na navedeno, a u odnosu na navode pravobraniteljice iz upozorenja «…da je u navedenom članku Pravobraniteljica utvrdila elemente dovođenja u nepovoljan položaj, uznemiravanja te dodatne stigmatizacije cjelokupne LGBTIQ zajednice i udruga koje promiču njihova prava, sve po osnovi rodnog identiteta i spolne orijentacije…» te druge istovjetne navode kojim se Udrugu optužuje za navodno protuzakonito postupanje u odnosu na tzv. LGBTIQ populaciju te na osnovu rodnog identiteta i spolne orijentacije, ističe se kako pravobraniteljica postupa izvan svojih jasno zakonom propisanih ovlaštenja i to s obzirom na to da njezina služba, a kako je gore opisano, obuhvaća i ima težiti zaštiti spolne ravnopravnosti (dakle, ravnopravnosti muškaraca i žena, odnosno jedina dva postojeća spola, a ujedno i jedine spolne orijentacije) te poduzeti zakonom propisane radnje usmjerene na zabranu diskriminacije na temelju spola.

S obzirom na to da «spol» i tzv. «rod» kao prividan konstrukt neznanstvene rodne teorije ne predstavljaju istovjetnu kategoriju, potpuno je izvjesno da poduzimanjem radnji izvan jurisdikcije i djelokruga, pravobraniteljica ne samo da neosnovano i nenadležno postupa u predmetnom postupku, već ujedno i zakida od zaštite upravo onu kategoriju građana koju je dužna štititi u okviru svojih javnih ovlasti.

>Pravobraniteljica bi kažnjavala molitelje protiv pobačaja pred bolnicama – zatvorom!

Pravna stajališta koja nemaju utemeljenje u zakonu

Nadalje, nedopustivo je i postupanje pravobraniteljice kada se, s ciljem opravdavanja osnovanosti predmetnog postupka i upozorenja, upušta u tumačenje zakona te s pozicije autoriteta koji, sukladno propisima koji uređuju djelokrug i ovlasti – nema, iznosi pravna stajališta koja nemaju utemeljenje u zakonu. Naime, pravobraniteljica u svom upozorenju navodi kako slijedi: «…Tumačenjem odredaba članka 4. Zakona o ravnopravnosti spolova, Pravobraniteljica je zauzela stajalište da se rodni identitet, kao diskriminacijska osnova iz članka 1. stavak 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, izjednačava sa spolom osobe u smislu općih odredbi o izravnoj i neizravnoj diskriminaciji i drugih jamstava ravnopravnosti spolova…».

Navedeno predstavlja za pravni sustav i društveni poredak iznimno opasan pokušaj preuzimanja uloge zakonodavca i suda od strane pravobraniteljice.

Naime, Ustavni sud Republike Hrvatske je u rješenju broj: U-I-2488/2004 od dana 14.11.2007. godine (NN 133/07) zauzeo jasan stav da zakonodavac tumači zakon apstraktno za sve slučajeve iste vrste, dok sud tumači zakon pojedinačno vezano uz rješavanje konkretnog slučaja, a što znači da su samo zakonodavac (apstraktno) i sud (konkretno) ovlašteni tumačiti zakone te da isto svakako nije i ne može biti u
(arbitrarnoj) domeni pravobraniteljice.

Stoga, navedeno također dodatno potvrđuje ranije argumentirano prekoračenje pravobraniteljice u odnosu na njezine zakonom utvrđene ovlasti, a što ona, pretpostavlja se, čini s ciljem stvaranja nedemokratskog pritiska na Udrugu i, možebitno, osobnog animoziteta prema istoj.

Možda će vas zanimati

Pravobraniteljica Ljubičić poslala upozorenje našem portalu: Podržava pravo na slobodu govora, ali…

Pravobraniteljica poslala ‘upozorenje’ portalu Narod.hr

Referiranje na pojedine navode pravobraniteljice

Nadalje, u nastavku se Udruga referira na pojedine navode upozorenja pravobraniteljice, i to kako slijedi.

«…U predmetnoj pritužbi stranka navodi da autorica u članku (ponovno) otvoreno širi netrpeljivost prema LGBTIQ osobama i udrugama, usprkos ranijem sankcioniranju zbog širenja netrpeljivosti prema tim istim pojedincima/kama i skupinama…»

Budući da se protiv autorice predmetnog članka/kolumne Helene Mostarkić Gobbo ne vode, niti su se ikada vodili ikakvi pravni, disciplinski, prekršajni, kazneni ili bilo koji drugi postupci, niti je ista «…ranije sankcionirana…» po bilo kakvoj osnovi, pa ni «…zbog širenja netrpeljivosti…», Udruga ističe kako navedeno samo dodatno potvrđuje nevjerodostojnost i neistinitost navodne pritužbe, a svakako smatra iznimno neprimjerenim iznositi neprovjerene zaključke te insinuacije, odnosno na istima temeljiti predmetno upozorenje.

«…Pritužitelj zaključuje da autorica teksta koristi ideološki srodan medij kako bi javno iznosila svoje osobne animozitete, smatra kako isto ne bi smjelo biti dopušteno…»

Udruga smatra u potpunosti neprimjerenim jezični konstrukt «…koristi ideološki srodni medij…» u kontekstu aludiranja na zloupotrebu javnog prostora i pozicije portala Narod.hr. Naime, autorica teksta kao zaposlenik Udruge koji je nakladnik portala Narod.hr koristi svoje legitimno radno pravo zaposlenika da u određenom vremenskom terminu objavljuje svoju kolumnu/komentar koji je u skladu s uređivačkom politikom portala.

Otvoreni poziv na cenzuru i onemogućavanje rada

Također, zahtijevanje prijavitelja «…kako isto ne bi smjelo biti dopušteno…», a nastavno tome i ocjena pravobraniteljice iznesena u upozorenju, predstavlja otvoreni poziv na cenzuru, kao i na onemogućavanje rada koje je jedno od temeljnih ljudskih prava.

Nadalje, pravobraniteljica u predmetnom upozorenju ukazuje na izričaj koji «…graniči s izravnom diskriminacijom i kaznenim djelom javno poticanje na nasilje i mržnju…» odnosno ocjenjuje da predmetni članak predstavlja grubu diskriminaciju LGBTIQ osoba i udruga. Navodi se i da članak učestalo tendenciozno prikazuje LGBTIQ osobe i udruge «…kako bi se cjelokupna LGBTIQ zajednica i navedene udruge javno dodatno izložile društvenoj stigmi (…) s ciljem da se društvo neosnovano dodatno zaplaši…». Navodi se i da je pravobraniteljica u navedenom članku utvrdila «…elemente dovođenja u nepovoljni položaj, uznemiravanja te dodatne stigmatizacije cjelokupne LGBTIQ zajednice…» te «…elemente diskriminacije temeljem spolne orijentacije i rodnog identiteta…».

Unatoč tome što pravobraniteljica tvrdi da «…u potpunosti podržava pravo na slobodu govora, mišljenja i izražavanja misli…» te da «…nije protiv kritičkog propitivanja bilo čijih stavova…», predmetnim postupanjem čini upravo suprotno.

Naime, novinarska forma komentara temelji se upravo na iznošenju osobnih mišljenja i stavova o različitim aspektima svih društvenih pojava i aktivnosti pojedinaca i skupina, što ne isključuje, niti smije isključivati ni LGBTIQ+ pojedince i skupine, kao ni udruge koje ih zastupaju ili se bave njihovim djelovanjem. Stoga, bilo kakvo subjektivno i arbitrarno tumačenje pravobraniteljice u odnosu na mišljenja i stavove iznesene u predmetnom članku predstavlja, ni manje ni više, nego grubi pokušaj cenzure i povrede ustavne slobode mišljenja i tiska.

>HDZ, SDP i Možemo pustili pravobraniteljicu koja promiče rodnu ideologiju da ostane na svojoj poziciji

Vršenje pritiska na uređivačku politiku, novinarstvo i slobodu izražavanja mišljenja od strane pravobraniteljice

Premda pravobraniteljica navodi da ne ulazi u uređivačku politiku portala Narod.hr, upravo ovakvim reakcijama vrši direktan pritisak ne samo na uređivačku politiku portala Narod.hr, već i na potencijalno ugrožavanje egzistencije predmetne novinarke, ali i ostalih novinara i urednika portala.

U konačnici, pravobraniteljica predmetnim upozorenjem preporučuje da se u budućim tekstovima podnositelj ne koristi «…ovakvim diskursom u svojim medijskim sadržajima…».

Navedena preporuka ne samo da je potpuno neosnovana, već je i neprecizna te neodređena, odnosno samim time i neizvršiva te, zapravo, predstavlja otvoren prostor za daljnje i kontinuirane napade pravobraniteljice na djelatnost Udruge te daljnju cenzuru portala Narod.hr, a to s obzirom da iz pristrane i ideološke perspektive pravobraniteljice apsolutno sve može predstavljati nedopušten diskurs.

Stoga, ovim putem Udruga podsjeća da je portal Narod.hr Nezavisan, Aktualan, Relevantan, Objektivan i Drugačiji portal koji, u skladu sa svojom uređivačkom politikom i diskursom, analitički, kritički, netendenciozno i istinito pristupa svim temama kojima se bave njegovi novinari, ne podliježući političkim, institucionalnim i drugim pritiscima bilo koje vrste.

Udruga smatra da su preporuke pravobraniteljice u potpunosti neprimjeren, protuustavan i protuzakonit pritisak ne samo na uređivačku politiku portala Narod.hr, nego i na samo novinarstvo koje se u konačnici temelji na slobodi govora i mišljenja te slobodi javnog izražavanja tog mišljenja, osobito u novinarskim formama poput komentara. Iz tog i takvog mišljenja nisu, niti smiju biti izuzete i LGBTIQ osobe te udruge, a napose njihovo javno djelovanje.

Atak na Ustavom zajamčeno pravo na slobodu mišljenja

Svaki pokušaj onemogućavanja izražavanja novinarskih sloboda direktan je atak na Ustavom zajamčeno pravo na slobodu mišljenja i izražavanja misli, stipulirano člankom 38. Ustava. Novinar u svom profesionalnom djelovanju ima ne samo pravo, već i dužnost ukazivati, kritički propitivati, pisati i govoriti o, opetovano se naglašava, svim društvenim aspektima i pojavama, što uključuje i LGBTIQ+ populaciju.

U skladu s time, a uzimajući u obzir javno djelovanje udruga koje su sačinjene od članova navedene LGBTIQ+ populacije i(li) zastupaju njima važne teme te svojim djelovanjem prožimaju današnje društvo u cjelini, Udruga smatra u potpunosti neprimjerenim da se pisanje članaka ili formi novinarskih komentara s kritičkim stavom prema navedenoj društvenoj skupini a priori definiraju kao diskriminatorni, uznemirujući, stigmatizirajući ili interpretirani kao oni koji ih dovode u nepovoljan položaj. Također, a u kontekstu navodnog «nepovoljnog položaja» LGBTIQ+ skupine, a na što se u svom upozorenju referira pravobraniteljica, ističemo kako u tom dijelu pravobraniteljica iznosi paušalne i neznanstvene zaključke, odnosno ne nudi nikakve relevantne dokaze na navedenu okolnost, pozivajući se isključivo na nevjerodostojne i pristrane statistike, a koje, same po sebi, svakako ne mogu biti osnova za donošenje ovakve ocjene pravobraniteljice koja je, u pogledu predmetnog članka, iznesena u upozorenju.

Otvoreni pokušaj cenzure

Uz pritisak na uređivačku politiku portala Narod.hr, Udruga smatra da je predmetno upozorenje i pritisak da se na određene teme ili društvene skupine (u ovom slučaju, LGBTIQ+ populaciju) stavi svojevrsni veto te onemogući pisanje, odnosno izražavanje misli o tim temama, otvoreni pokušaj cenzure.

Navedeni zaključak napose proizlazi iz činjenice da se Udruzi preporučuje suzdržavanje od «ovakvog diskursa», a što s obzirom na svoju širinu predstavlja Pandorinu kutiju za buduće ograničavanje slobode mišljenja i izražavanja. Cenzura je, podsjećamo pravobraniteljicu, u Republici Hrvatskoj zabranjena Ustavom.

Stoga, Udruga U ime obitelji kao nakladnik portala Narod.hr smatra novinarskom, profesionalnom i moralnom dužnošću nastaviti kritički pisati i javno ukazivati na sve društvene pojave, zauzimajući stav u korist slobode mišljenja i govora, uvažavajući pluralizam i različitost stavova svih novinara redakcije Narod.hr i ne odstupajući od dosadašnje uređivačke politike portala, koja se prvenstveno vodi istinitim informacijama čiji je doseg od iznimne važnosti ne samo građanima Republike Hrvatske, već i brojnim čitateljima portala u inozemstvu.

Poziv pravobraniteljici

Konačno, a uzimajući sve gore navedeno u obzir, s naglaskom na opisani izlazak pravobraniteljice izvan zakonom dopuštenog okvira djelovanja, pristranost u postupanju pravobraniteljice prema Udruzi, izostanak znanstvenih i bilo kojih drugih objektivnih i racionalnih (a ne ideoloških) argumenata, te nepreciznost i neodređenost danih preporuka, Udruga ističe kako joj je nemoguće postupiti po predmetnom upozorenju i preporukama pravobraniteljice.

Ujedno pozivamo pravobraniteljicu da se ubuduće suzdrži od (svjetonazorskog) pokušaja utjecaja na neovisnost novinarstva te slobodu govora i medija, a koje je temeljne ustavne vrednote, i to osobito kao državna institucija, pravobraniteljica dužna poštivati.

Objava Naš odgovor pravobraniteljici Ljubičić: ‘Ovo je otvoreni pokušaj cenzure’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3868)Izdvojen članak (415)