Calucem tvrdi: Emisije kod cementare u Puli unutar propisanih granica

novilist - prije 7 sati - link

Vezano uz problem zagađenja zraka na području pulske četvrti Stoja, koje je uvjetovano djelovanjem obližnje cementare, iz tvrtke Calucem iz Pule u utorak su izvijestili da su emisije “dosljedno unutar propisanih granica” te da njihov tim to kontinuirano mjeri.

“Poštujemo i razumijemo zabrinutost javnosti u području Mjesnog odbora Stoja i ostalih Mjesnih odbora u našem okruženju.

Shvaćamo naše ekološke obveze vrlo ozbiljno, a naš tim marljivo prati emisije 24 sata dnevno kako bi osigurao usklađenost s propisima i transparentnost”, poručili su iz Calucema u priopćenju.

Kako su dodali, analizom javno dostupnih podataka od 15. srpnja do 11. kolovoza, potvrđeno je da su mjerenja u skladu sa zakonskim parametrima iz ekološke dozvole.

“Prosječna mjerenja emisija u navedenom razdoblju iznosila su 492 mg/m³, što je značajno niže od dozvoljene granice od 1200 mg/m³.

Dodatno, 29. srpnja naručeno je dodatno mjerenje SO2 od strane Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, koja je također potvrdila da su emisije SO2 ispod graničnih vrijednosti, s izmjerenom vrijednošću od 432 mg/m³”, naveli su u priopćenju.

Napomenuli su da cementara trenutno posluje smanjenim kapacitetom, što rezultira niskim razinama emisija te da optužbe o visokim emisijama nisu u skladu s njihovim trenutnim poslovanjem niti s dostupnim podacima.

“Kao odgovor na trenutnu situaciju i neutemeljene optužbe vezane za mjerenja, 13. kolovoza ujutro privremeno smo obustavili potpuno proizvodnju na nekoliko sati kako bismo bolje razumjeli utjecaj naših emisija na imisije koje mjeri gradski uređaj.

To nije imalo utjecaja na mjerenja emisija i vrijednosti SO2, koje su i dalje bile visoke na gradskom uređaju”, ustvrdili su Calucema iz kojeg zaključuju da “to dovodi do pretpostavke da postoje i drugi razlozi koji utječu na povišene vrijednosti”.

Iz Calucema su pozvali građane “na otvorenu komunikaciju” te naveli da i dalje “poduzimaju proaktivne korake” kako bi riješili zabrinutost građana i osigurali dobru kvalitetu zraka u Stoji i Puli.

Građani Pule godinama se žale na smrad, buku i prašinu koja dolazi iz smjera cementare, posebno pri nepovoljnim vremenskim uvjetima te je Grad Pula ovog proljeća instalirao mobilni uređaj za praćenje i mjerenje kvalitete zraka na području Mjesnog odbora Stoja.

Uređaj za mjerenje indeksa kvalitete zraka opremljen je vlastitim baterijama i solarnim panelom te senzorima za mjerenje koncentracije ugljikovog monoksida (CO), sumporovog dioksida (SO2), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), lebdećih čestica PM10 i lebdećih čestica PM2,5.

Grad Pula je dopisom iz srpnja, uz ostalo, naglasio da im nije poznata ni jedna druga cementara na području Europske unije s tako visoko dopuštenim emisijama SO2.

Objava Calucem tvrdi: Emisije kod cementare u Puli unutar propisanih granica pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3868)Novosti (1331)Pula (59)