Poginuli strojar s “Lastova” prije par godina pričao je koliko taj brod znači otočanima: “Ostarija mi je, je, ali…”

novilist - prije 7 sati - link

U nezapamćenoj tragediji na trajektnom pristaništu u Malom Lošinju u nedjelju su život izgubila trojica Jadrolinijinih pomoraca. Prikliještila ih je rampa trajekta “Lastovo”, dok je jedan član posade pao u more, teško je ozlijeđen i hospitaliziran.

Poginuli pomorci su Boško Kostović (58) iz Višnića, vođa stroja, te kormilari Marko Topić (38) iz Solina i Denis Šarić (54) iz Zadra.

Svi su bili višegodišnji zaposlenici Jadrolinije, najduže Kostović koji je na brodovima Jadrolinije plovio punih 35 godina. Šarić je u Jadroliniji bio zaposlen 18 godina, dok je Topić bio član posade Jadrolinijinih brodova tri godine.

Kostović: Otočani nas obožavaju

Upravo je strojar Boško Kostović, prije samo tri i pol godine, za Slobodnu Dalmaciju govorio o “Lastovu”, brodu koji otočanima život znači.

“Ostarija mi je, je, ali ide to i dalje hrabro. I do tog požara i 95., kad su mu prominjeni motori, nikad on nije ima kvara na njima.

Otočani nas obožavaju jer smo im mi pupčana vrpca s kopnom. Donesemo im ako šta triba, lijekove, u zadnje vrime često stari kruv za koze i ovce”, pričao je Kostović novinarki Slobodne Dalmacije 2021. godine.

Što se zasad zna o uzroku nesreće?

Zbog čega je došlo do pada rampe, još uvijek nije utvrđeno, dok se u medijima prenose neslužbene informacije da rampa nije bila osigurana zaštitnim klinom.

Pomorski stručnjaci ističu kako nitko od članova posade nije smio biti ispod rampe, ako ona nije osigurana sigurnosnim klinovima, ali i skreću pozornost na to da, rampa svejedno nije smjela naglo pasti.

Ravnateljica Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu Alana Vukić danas je u izjavi ustvrdila da će očevid biti gotov do kraja dana.

Nije iznijela detalje istrage, no dodala je da nakon očevida počinje proces istraživanja i pisanja završnog izvješća. Uobičajeni rok za to izvješće je godinu dana, ali, najavila je ravnateljica, Agencija će se potruditi da ga izdaju do kraja godine.

Melvan: Prebacivanje krivice na pomorce je sramotno

Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, danas je za HRT komentirao istragu smrti tri pomorca na trajektu “Lastovo” u Malom Lošinju.

“Prateći medije i sve izjave koje dobivamo iz Jadrolinije, događa se upravo ono što smo predvidjeli da će se dogoditi, a to je bacanje krivnje na pomorce. To je apsolutno nekorektno.

Od početka govorimo da je ovdje više nego jasno da je riječ o tehničkoj neispravnosti broda, da je više nego jasno da rampa ne može padati onako kako je pala i prebacivanje krivice na pomorce u ovom trenutku je apsolutno nemoralno i sramotno od strane Jadrolinije, kazao je Neven Melvan za HRT.

Objava Poginuli strojar s “Lastova” prije par godina pričao je koliko taj brod znači otočanima: “Ostarija mi je, je, ali…” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2383)havarija (8)Jadrolinija (97)Mali Lošinj (72)nesreća na radu (12)Novosti (1331)trajekt Lastovo (15)