Ukrajina: Ne zanima nas okupacija Kurske oblasti

novilist - prije 6 sati - link

Ukrajina je u utorak rekla da je ne zanima okupacija ruske Kurske oblasti, objasnivši da će njezina prekogranična vojna akcija zakomplicirati rusku logistiku i slanje novih vojnika u borbe na istoku Ukrajine.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao je to tjedan dana nakon što su ukrajinske oružane snage pokrenule veliki prekogranični napad na rusku Kursku oblast. Ukrajina tvrdi da je zauzela 1000 četvornihkilometara teritorija.

“Za razliku od Rusije, Ukrajina ne treba tuđe vlasništvo. Ukrajinu ne zanima zauzimanje teritorija Kurske oblasti, ali želimo zaštititi živote naših ljudi”, rekao je glasnogovornik Heorhij Tihij novinarima u Kijevu.

Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je Rusija od lipnja koristila Kursku oblast za izvođenje više od dvije tisuće prekograničnih napada na ukrajinski teritorij i da su ukrajinske snage zauzele područja s kojih su se izvodili ti napadi.

“Treba naglasiti da operacija u Kurskoj oblasti pomaže bojišnici jer ne dopušta Rusiji da prebacuje nove postrojbe u Donjecku oblast, komplicirajući njezinu vojnu logistiku.”

Objava Ukrajina: Ne zanima nas okupacija Kurske oblasti pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Kursk (19)Novosti (1331)rat u Ukrajini (341)Rusija (441)Svijet (1906)ukrajina (377)