Rusi i Ukrajinci međusobno se optužuju za požar u nuklearnoj elektrani Zaporižja

narod - prije 5 sati - link

zaporižjazaporižja

Požar koji je u ponedjeljak buknuo u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja na području pod kontrolom Rusa izazvao je veliku štetu, ali navodno nije ugrožena sigurnost.

> Ukrajinski napad na Rusiju: Što se krije iza njega?

Požar na jednom od tornjeva elektrane trajao je tri sata i pritom je nastala znatna šteta, izjavio je čelnik ruskog nuklearnog koncerna Rosatom Aleksej Lihačev, prenose mediji.

Zaporižja se nalazi na ukrajinskom području koje kontroliraju ruske snage, a Moskva i Kijev međusobno se optužuju za incident. No, i jedna i druga strana tvrde kako nije zabilježeno pojačano radioaktivno zračenje.

> Nastavak borbi: Rusija uvela protuterorističke mjere, Ukrajinci tvrde da su zauzeli Sudžu

Zaporižja ima stratešku važnost u rusko-ukrajinskom ratu

Zasad nije poznato može li se šteta popraviti ili je potrebno zamijeniti cijeli toranj. Požar je izbio, tvrde ruski izvori, u sustavu za hlađenje, a tijekom noći u potpunosti je ugašen.

Rusi tvrde kako su ukrajinske snage uoči izbijanja požara izvele napad u blizini elektrane, no opasnost od katastrofe nije postojala jer su svi sustavi isključeni.

>Rat u Ukrajini: Nastavljaju se napetosti oko nuklearne elektrane Zaporižja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pak optužuje Rusiju da je podmetnula požar u centrali.

U međuvremenu se javila i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) tražeći pristup postrojenju, “kako bi se procijenila šteta”. IAEA također želi utvrditi uzrok incidenta.

Ravnatelj IAEA-e Rafael Grossi pozvao je na okončanje “neodgovornih napada koji povećavaju opasnost nuklearne nesreće”.

Požar nema učinka na atomsku sigurnost, tvrde sve strane

“Svaka vatra na području elektrane ili u njezinoj okolici povezana je s rizikom da zahvati sigurnosno kritična postrojenja“, poručio je Grossi.

Ruske i ukrajinske snage smatraju Zaporižja strateški važnim mjestom, upravo zbog njegove osjetljivosti glede opće sigurnosti. Prošle godine, kad su Ukrajinci bili pokrenuli protuofenzivu, Rusi su podizali posebna obrambena postrojenja upravo oko elektrane, uzimajući u obzir njezinu stratešku važnost.

>Ukrajina: Niz napada na Harkiv i Zaporižju

Iako izvješća obiju strana ne upućuju na to, IAEA tvrdi da joj je uprava elektrane poslala dojavu o mogućem napadu dronom na jedan od tornjeva. No i IAEA zaključuje kako incident nema učinka na atomsku sigurnost.

Zaporižja je najveća nuklearna elektrana u Europi

Nuklearna elektrana Zaporižja nalazi se na umjetnom jezeru na rijeci Dnjepru na jugu Ukrajine. Sastoji se od šest reaktora sovjetske proizvodnje i s 5,7 GW ukupne snage najveća je atomska elektrana u Europi.

Do ruskog napada na Ukrajinu, elektranom je upravljala ukrajinska državna tvrtka Energoatom, a elektrana je strujom opskrbljivala čitavi južni dio Ukrajine. U elektrani je radilo oko 11.000 ljudi.

Rusi su u svibnju 2022. zauzeli elektranu, u kojoj je usljed ratnih zbivanja obustavljena proizvodnja struje. U rujnu 2022. isključen je i posljednji reaktor. Dio osoblja elektrane, njih oko 3.500, i dalje je zaposlen na njezinu održavanju. Ruski predsjednik Vladimir Putin dekretom je u listopadu 2022. proglasio Zaporižja vlasništvom ruske države.

> Starešina: Neće Trump izručiti Ukrajinu Rusiji, ali brine pasivna politika Hrvatske

Objava Rusi i Ukrajinci međusobno se optužuju za požar u nuklearnoj elektrani Zaporižja pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (413)požar (542)rat u Ukrajini (339)Rusija (441)Svijet (1905)ukrajina (377)