6. RAFF otvaraju “Nepoželjni” Ladj Ly, a zatvara hrvatska premijera novog filma Danisa Tanovića “Nakon ljeta”

novilist - prije 6 sati - link

Ususret 6. RAFF – Rab Film Festivalu (23.27.8.), vrijeme je za otkrivanje i njegovog programa pod zajedničkim ovogodišnjom krilaticom – Istina treba publiku.

U sklopu programa RAFF Cinema očekuju nas projekcije 10 filmova u konkurenciji, te 2 izvan nje, te 1 posebna projekcija. Ovogodišnji RAFF donosi filmove iz Cannesa, Berlina, Venecije, Sarajeva, Pule…

Od 11 filmova u programu ovogodišnjeg RAFF-a, čak 5 njih su hrvatske premijere. Rapskoj publici RAFF donosi priče iz cijeloga svijeta, razne tematike – od borbe protiv društvene nepravde (Nepoželjni, r. Ladj Ly, HR premijera), ekoloških pitanja u našoj blizini (Nebo iznad Zenice, r. Nanna Frank Møller i Zlatko Pranjić, HR premijera), snažnih pojedinca u nemogućim uvjetima (Obećana zemlja, r. Nikolaj Arcel, HR premijera), ljubimca pred pravosuđem (Pas na sudu, r. Laetitia Dosch), suočavanja s prošlošću (El Shatt, r. Ivan Ramljak), i osobnih propusta (Čovjek koji nije mogao šutjeti, r. Nebojša Slijepčević), do osvete i borbe za istinom (Božji gnjev, r. Kristijan Milić), obitelji (Naša djeca, r. Silvestar Kolbas), ratova koji ne prestaju (Jedina zemlja, r. Basel Adra, Hamdan Ballal), ljubavi koje društvo zabranjuje (Moj najdraži kolač, r. Maryam Moghaddam, Behtash Sanaeeha), i ljubavi koju ni bolest ne zaustavlja (Beskrajno sjećanje, r Maite Alberdi).

Rapskoj publici posebna će biti i projekcija filma Danisa Tanovića “Nakon ljeta”, još jedna hrvatska premijera, odmah po njenoj svjetskoj premijeri na Sarajevo film festivalu samo nekoliko dana ranije.

Popratni program

Uz filmski program Festival donosi i program RAFF Talk u kome je ovogodišnji fokus na temi dezinformacija, i borbi protiv njih.

O ovoj temi rapskoj publici govoriti će diplomati – veleposlanici Danske i Švedske, Ole Henrik Frijs-Madsen i Anna Katarina Boda, ali i novinari Elizabeta Gojan, Silvana Menđušić te Aleksandar Trifunović. Inače ovogodišnjem izdanju RAFF-a Kraljevina Danska je zemlja partner, uz veliku pomoć njena veleposlanstva u Hrvatskoj.

Obrazovni program RAFF Generation donosi predavanja profesora Nenada Puhovskog, filmskog kritičara Vladana Petkovića, redatelja Nebojše Slijepčevića, Danila Šerbedžije, Igora Mirkovića i Silvestra Kolbasa, producentica Martichke Bozhilove i Vanje Jambrović, kao i već spomenutih novinara Silvane Menđušić i Aleksandra Trifunovića.

RAFF i ove godine donosi i program na RAFF Festival Square Varoš, festivalskom trgu na kojem će se spomenuti razgovori događati, ali i glazbeni program RAFF Beat.

Na tom mjestu susreta publike i filmskih djelatnika, zasvirat će rapskoj publici već dobro poznata amsterdamsko-zagrebačka atrakcija Soul Shadows uz sjajnu vokalisticu Sabrinu Hebiri, te potom i amsterdamsko-zagrebačka soul atrakcija Soul Shadowsi.

S velikim zadovoljstvom najavljujemo i posebnu glazbenu koncertnu poslasticu ovogodišnjeg Festivala – Zdenku Kovačiček & Greenhouse Blues Band.

Uz njih čak dvije večeri rapska publika moći će plesati uz svjetsko ime DJ Maestra, koji na Rab dolazi u sklopu svoje mini europske turneje.

Stoje uz RAFF

Sve ovo ne bismo mogli bez naših suorganizatora, partnera, sponzora i prijatelja kao što je generalni sponzor Festivala Valama Riviera, uz Imperial Rivieru, a koji šestu godinu stoje uz RAFF.

“Rab Film Festival, odnosno RAFF vidimo kao kvalitetan program koji se odlično uklapa u destinaciju kakva je Rab jer idealno upotpunjuje njen kulturni sadržaj.

Selekcija filmova i popratnih zabavnih sadržaja i koncerata koju RAFF pruža zanimljiva je i domaćoj publici, ali i gostima koji u destinaciji borave, što je glavni razlog zašto iz godine u godinu, od prvog izdanja, dajemo podršku organizatorima.

Drago nam je što smo u našim hotelima i kampovima u destinaciji domaćini glumcima, redateljima, glazbenicima i ostalim gostima festivala, te se nadamo da će se i u Valamaru i na Rabu ugodno osjećati i pridonijeti dobroj atmosferi festivala” – u ime generalnog sponzora, Valamar Riviere izjavila je Vlatka Ilečić Arklinić, voditeljica odjela destinacijskog managementa u Valamar Rivieri.

Razvoj RAFF-a sve vrijeme je podupirala i Primorsko-goranska županija, čija su vrata Festivalu bila otvorena od samog nastajanja.

Kao i ona TZ Kvarnera, koji i dalje prepoznaje vrijednost i za razvoj turizma s kulturnim sadržajem koje nudi RAFF,: “Šestu godinu za redom Rab Film Festival na otok Rab donosi zanimljive filmove i raznovrstan prateći program koji je atrakcija za domaće i strane zaljubljenike u film, ali i za struku – predstavnike filmske industrije, te medije.

Jedna od najljepših kino pozornica u regiji upravo je ona u staroj gradskoj jezgri grada Raba, gdje će i ove godine projekcije pod zvijezdama stvoriti nezaboravnu atmosferu i ljetne večeri za pamćenje.

Kulturni turizam na Kvarneru svakako je u fokusu ukupne turističke ponude, stoga nam je zadovoljstvo da smo i ove godine nastavili suradnju s organizatorima Rab Film Festivala.

Osim jedinstvene turističke promocije, Rab Film Festival regiju Kvarner i otok Rab predstavlja i kao zanimljivu kulisu za snimanje filmova i serija tijekom cijele godine.” – ističe direktorica TZ Kvarnera dr.sc Irena Peršić Živadinov.

Ono što veseli u ovakvom projektu, jest da poslovna konkurentnost ne znači nemogućnost suradnje i podrške u projektu kao što je RAFF. Pa je tako svoju sponzorstvom Festival pomogao i hotel International.

“Drago mi je da smo i u 6. godini sponzori RAFF-u. Smatramo da bi ovakvih događaja trebalo biti više u sezoni u gradu Rabu, ali i izvan nje.” – istaknuo je direktor hotela International Davor Saršon.

Krug sponzora i ove godine predvode Mobis.hr te Jack Daniels, potom tiskara Vivatip, uz podršku lokalnih prijateljskih sponzora Retro, Vellum i Vellum Arba, Trapp Securty, i Dundovo. RAFF i ovu godinu realiziramo i uz suradnju Sarajevo film festivala, Fridrich Edbert Stiffunga SOE, te Sveučilišta VERN’ i podršku HAVC-a.

Istina treba publiku

Organizirati RAFF sve ove godine bilo bi nemoguće bez naših suorganizatora – Grada Raba i Pučkog otvorenog učilišta Rab. Zajedno smo se nosili sa svim izazovima pred nama – od prvih organizacijskih izazova, pa do pandemije, pa čak i ekonomske krize.

“S obzirom na pet godina Rab film festivala iza nas i izvrsne reakcije i domaće i strane publike, ova je manifestacija zasluženo postala neizostavan dio ljetne ponude koja pruža kvalitetni sadržaj istraživačkog igranog i dokumentarnog filma, a u kombinaciji s glazbeno-zabavnim dijelom i radionicama doista zaokuplja sva osjetila publike pružajući ujedno doživljaj našega grada i identiteta zahvaljujući atraktivnim lokacijama povijesne gradske jezgre na kojima se održavaju.

Nadajmo se da će nas i ove godine vrijeme poslužiti i da ćemo imati priliku uživati u programu pod vedrim, zvjezdanim nebom, što ipak pruža jedinstven ugođaj.

Sretan sam što smo domaćini i suorganizatori ovako kvalitetne manifestacije koja svojom ponudom filmova u kojima se istražuju aktualni globalni i lokalni problemi okuplja publiku različitih interesa i dobi te cjelokupnim sadržajem nadopunjuje sve ono što posjetitelji nisu imali priliku “dobiti” kroz bilo koju drugu manifestaciju.

Ne sumnjam da će uz podršku Grada Toro laboratorij i POU Rab ponovno odraditi izvrstan posao. Osobno se veselim novom, šestom izdanju!”- ističe gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić.

“Kraj kolovoza rezerviran je za ljubitelje filma i u rapska kina cjelodnevnim programom useljava se Rab film festival. Rab film festival u spoju filma, glazbe i edukacije otvara prostor za druženja, donosi aktualne teme, te inicira istraživanje i dijalog.

Sretni smo da je Rab film festival postao neizostavan kulturni sadržaj za domaću i stranu publiku. Veselimo se novim filmskim i glazbenim susretima!” – naglašava ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarina Ribarić.

“Sve to bez naših suorganizatora, generalnog sponzora, pokrovitelja, sponzora, ne bismo mogli. Zahvalnost je jedino što osjećamo. Kako prema njima, tako i prema našoj rapskoj publici! Šestu godinu smo zajedno, jer vjerujemo u isto – istina treba publiku!” – zaključuje direktor RAFF-a, Robert Tomić Zuber.

Objava 6. RAFF otvaraju “Nepoželjni” Ladj Ly, a zatvara hrvatska premijera novog filma Danisa Tanovića “Nakon ljeta” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Film (219)Mozaik (660)rab (31)