Jerko Pirić pronađen mrtav u šibenskom zatvoru; nađen je polugol na svom krevetu

novilist - prije 10 sati - link

U šibenskom zatvoru tijekom noći pronađen je mrtav u svojoj ćeliji 38-godišnji Jerko Pirić. Nađen je polugol na svom krevetu, a uzroci smrti će se utvrditi kada inspekciju obavi Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, javlja Slobodna Dalmacija.

Pirić se nalazi u zatvoru zbog osnovane sumnje da je zajedno sa 50-godišnjim Vladom Zolotom naručio ubojstvo 38-godišnjeg  Karmelina Fistanića koji je sa šest metaka pogođen u glavu i vrat na Jadranskoj magistrali kraj Omiša. Smaknuće je izvršeno početkom studenog 2019. godine oko 13.55 sati, neposredno kraj skretanja za Brzet, a za ubojstvo se tereti Stjepan Ringwald (51). Po drugi put su identične kazne zatvora (ukupno 54 godine) dobila trojica optužena za likvidaciju Karmelina Fistanića kod Omiša.

Visoki kazneni sud je 2022. ukinuo presudu Županijskog suda u Splitu, gdje su sva sva trojica proglašena krivima da su postupali zajednički i prema prethodnom dogovoru s ciljem da usmrte Karmelina Fistanića. Tada je Ringwald dobio 19 godina zatvora, Pirić 18, a Zolota 17 godina, sukladno procjeni sudskog vijeća o njihovim ulogama u zločinu. Na ponovljenom drugom suđenju dobili su istovjetne kazne (ukupno 54 godine zatvora), a ovaj predmet se sada nalazi po drugi put na Visokom kaznenom sudu gdje se čeka presuda.

Visoki kazneni sud u prvom slučaju poništenja presude smatra kako u presudi splitskog suda nije jasno navedeno na temelju čega je zaključeno da su trojica postupala kao supočinitelji. Žele da se na novom suđenju razjasni da li iz dokaza proizlazi supočiniteljstvo ili proizlazi različitost uloga optuženika (počinitelj, pomagatelj, poticatelj…).

Upravo taj problem mučio je i policijske istražitelje prilikom prikupljanja dokaza o međusobnom dogovoru trojice jer ih jednostavno nisu našli, unatoč tome što su zaplijenili oko 12 mobitela. Tako se još jednom u praksi potvrdila stara narodna kako je “lanac jak koliko je jaka najslabija karika” jer se najslabija točka kriminalističkog istraživanja nepovratno odrazila na presudu.

Jerko Pirić, za kojeg govore da je kao mladić bio u Legiji stranaca, sredinom listopada 2022. izrezao se oštrim predmetom po trbuhu u ćeliji broj 16 zatvora u Splitu zbog tretmana pravosudnog policajca tijekom jutarnje smjene. Rane su mu sanirane u KBC-u Split.

Ministarstvo pravosuđa očitovalo se o smrti Jerka Pirića, javlja Slobodna Dalmacija.

 

“U Zatvoru u Šibeniku zabilježen je smrtni slučaj zatvorenika. Uzrok smrti u ovom trenutku nije poznat, međutim ističemo da nema naznaka nasilne smrti niti samoubojstva. Sve okolnosti navedenog slučaja se još uvijek utvrđuju.

 

U Zatvor u Šibenik pravovremeno je pozvan mrtvozornik i nadležna policijska postaja radi poduzimanja radnji iz svojeg djelokruga.

 

Podsjećamo da su podaci o zatvorenicima, sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, službena i profesionalna tajna, stoga nismo u mogućnosti dati više informacija o navedenom. Obitelj i sva nadležna tijela bit će pravovremeno obaviještena o poduzetim radnjama, odnosno rezultatima obdukcije.

 

Nadležne službe Ministarstva poduzimaju sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, zatražena su izvješća te će biti proveden nadzor u Zatvoru u Šibeniku.

 

U odnosu na Vaš upit o broju smrtnih slučajevima u hrvatskim zatvorima, ističemo da je tijekom 2024. zabilježeno 9 smrtnih slučajeva, od kojih je u jednom slučaju riječ o samoubojstvu. U nijednom slučaju nije utvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela”, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

 

Objava Jerko Pirić pronađen mrtav u šibenskom zatvoru; nađen je polugol na svom krevetu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2384)ubojstvo (195)