Najavljen bogat program klanjske Rokove: “Dođite, rashladite se i zabavite se”

novilist - prije 6 sati - link

Od 15. do 17. kolovoza mještani Klane već tradicionalno slave blagdan svog suzaštitnika – sv. Roka, popularnijeg kao Rokova, najveće klanjske manifestacije koja i ove godine obiluje vjerskim, sportskim i zabavnim sadržajima.

Sve počinje u četvrtak

Bogat program ovogodišnje Rokove najavila je načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić sa suradnicima i predstavnicima udruga i društava koji sudjeluju u ovogodišnjoj manifestaciji.

– Općina Klana slavi Rokovu, blagdan svoga suzaštitnika, sv. Roka, koji se od osnutka Općine Klana kao jedinice lokalne samouprave, 1993. godine, slavi i kao Dan Općine Klana.

Program Rokove počinje u četvrtak, 15. kolovoza u 17 sati procesijom i svetom misom u Strmašćici, uz tradicionalni blagoslov djece.

Rokovu će Klanjci i njihovi gosti obilježiti i uz bogat vjerski program, pa će tako u petak, 16. kolovoza, na sam blagdan sv. Roka, u 8 sati biti služena sveta misa u crkvi sv. Jeronima, a u 11 sati sveta misa u crkvi sv. Roka. Naime, zaštitnik Klane je sv. Jeronim, a suzaštitnik sv. Roko.

Istoga dana u 18 sati najavljena je i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Klana, uz podjelu nagrada i priznanja, koja će po prvi puta biti održana u novoobnovljenoj kino dvorani u centru Klane.

Dan kasnije, u subotu, 17. kolovoza s početkom u 17 sati najavljen je pohod na Obruč, uz Rokovski zalazak sunca u organizaciji Planinarskog društva Pliš.

Okupljanje je od 14 sati ispred Vatrogasnog doma u Klani, rekla je Šarčević Grgić, dodajući kako je pokrovitelj cijele manifestacije Općina Klana, pa je ulaz na sva događanja besplatan.

Što nudi sportski program?

Voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Općine Klana Ivana Marinčić najavila je i bogat sportski program koji će se održati u sportsko-rekreacijskoj zoni.

Marinčić je istaknula malonogometni turnir (16. kolovoza), boćarski turnir trojki, uz sudjelovanje stotinjak boćara i prijateljsku nogometnu utakmicu između NK Klana i NK Naprijed Hreljin te turnir u briškuli i trešeti na terasi bara Škulja (17. kolovoza).

Rekla je, također, kako se Rokova iz primarnog vjerskog slavlja pretvorila u manifestaciju sportsko-zabavnog karaktera, s vjerskim događanjima.

Natjecanje vatrogasne mladeži

Predsjednik DVD-a Klana Dario Gauš najavio je tradicionalno i ove godine jubilarno, 20. natjecanje vatrogasne djece i mladeži, koje će se održati u subotu, 17. kolovoza s početkom u 10 sati ispred vatrogasnog doma.

– Očekuje se sudjelovanje oko 400 djece i mladeži, koji će se natjecati u dvije kategorije – od 6 do 12 i od 12 do 16 godina. S obzirom da je ove godine natjecanje jubilarno, pripremili smo i bogat zabavni program, uz konje i kočiju, napuhance za najmlađe, kao i prigodno iznenađenje.

Inače, DVD Klana dugi niz godina provodi uspješan rad s mladima, djecu animiramo za vatrogastvo i među njima se uvijek pronađe određeni broj budućih operativaca, rekao je Gauš.

Suradnja s Kastvom

Ove godine u organizaciju Rokove u Klani uključio se i Grad Kastav sa svojom Turističkom zajednicom. Naime, kako je istaknuo voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice grada Kastva Saša Brusić, Grad Kastav i Općina Klana pokrenuli su projekt osnivanja zajedničke turističke zajednice za Kastav i Klanu, pa je Rokova prva manifestacija u kojoj je istaknuta spomenuta suradnja.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Klana Dušan Štemberger pozvao je sve mještane, kao i prijatelje, posjetitelje i goste Klane, da ovih dana posjete Klanu i sudjeluju u nekom od brojnih događanja te se, kako je dodao, rashlade na ipak ugodnijim temperaturama zraka nego što su one uz more.

Rokovski koncerti

Rokovu će obilježiti i prigodan glazbeni program, a ovogodišnje rokovske koncerte najavio je suorganizator zabavnog dijela programa Oleg Medica, koji je najavio dolazak popularnih izvođača u Klanu.

– Za večernju zabavu ovih dana pobrinut će se Mauro Staraj i La Banda, Raspad sistema i Kožne jakne, koji će koncert održati 16. kolovoza, dok će dan kasnije, 17. kolovoza, koncert održati Koktelsi i grupa Point.

Ulaz na koncerte je besplatan za sve zainteresirane, a oni će se održati na parkiralištu iza zgrade Općine Klana. Također, za sve posjetitelje bit će organizirana i bogata ugostiteljska ponuda, rekao je Medica.

Objava Najavljen bogat program klanjske Rokove: “Dođite, rashladite se i zabavite se” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

klana (14)rijeka (1169)Rijeka & Regija (1129)Rokova (4)