HRT unaprijedio meteorološku aplikaciju koja donosi precizne i detaljne podatke o vremenskim uvjetima

novilist - prije 14 sati - link

Meteorološka aplikacija koja omogućuje praćenje mjerenja sa službenih meteoroloških postaja DHMZ-a i većine ostalih europskih meteoroloških službi prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, HRT Meteo, jučer je dobila poboljšanu verziju.

Ova aplikacija sadrži i računalne prognoze po satima, uključujući i izračune smjera i brzine vjetra te visine valova, kao i izmjerene i prognozirane vrijednosti peludnih alergena te podatke o kvaliteti zraka i temperaturi tla na različitim dubinama.

U aplikaciji su sada dostupnije nego prije statične i animirane radarske slike oborine, uz mogućnost primanja posebnih obavijesti o dolasku upozorenja na opasne vremenske pojave odmah po njihovoj objavi.

Prognoza s dušom

Osvježena verzija aplikacije, koja osim novih funkcionalnosti ima i novi izgled, za autora sadržaja ima opjevanog HRT-ovog meteorologa Zorana Vakulu koji je odavno imao ideju na jednom mjestu okupiti sve, ili bar većinu meteoroloških informacija koje Državni hidrometeorološki zavod svakodnevno priprema za HRT.

– Pritom je ideja bila istaknuti vrijednost, uključujući i prednosti i mane, subjektivnih prognoza iskusnih meteorologa u odnosu na kojekakve izračune računalnih modela atmosfere koji se nalaze u ostalim aplikacijama dostupnim na tržištu. Htio sam bez bombastičnosti i senzacije omogućiti pravodobne i što je moguće kvalitetnije meteoinformacije.

Kao i od početka, i kod ovog oblika aplikacije predložio sam većinu informacija koje smatram korisnima. Dogovarao sam njihov izgled, organizirao protok dostave datoteka s informacijama i mnoge druge detalje potrebne za njihovo postojanje u aplikaciji.

Stoga hvala za izvrsnu suradnju i dosadašnjim suradnicima – stručnjacima HRT-a, DHMZ-a, HAK-a, Shape404 i Zvjezdarnice Zagreb, ali i novima – Nastavnom zavodu za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« i plivazdravlje.hr te Državnoj mreži za trajno praćenje kvalitete zraka Ministarstva okoliša i zelene tranzicije, nabrojao je Vakula i poručio da je mnogo lakše smisliti kako će nešto izgledati, nego složiti primopredaju svih datoteka i isprogramirati.

Specifičnost aplikacije su praćenje prognoze biometeoroloških uvjeta, koncentracije peludi i valovitosti Jadranskog mora, zatim podatke o kvaliteti zraka, stanju tla i njegovoj temperaturi na različitim dubinama, kao i vremena izlaska i zalaska Sunca te nastupa Mjesečevih mijena. Ipak, posebno se ističe po Prognozi s dušom – drukčijom prognozom od ostalih koje se nude na tržištu.

– Riječ je o subjektivnoj procjeni iskusnih stručnjaka DHMZ-a za hrvatska područja i još 55 mjesta u Hrvatskoj te 44 europska grada, zahvaljujući suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Pritom je vjerojatnost pogreške smanjena jer nova verzija donosi prognoze za područja, a ne za mjesta. Korisnici mogu uočavati uspješnost i razlike između računalnih prognoza i subjektivnih procjena meteorologa koji ne pripremaju prognoze samo na temelju jednog izračuna jednog modela atmosfere, nego svakodnevno na temelju ansambla od stotinjak izračuna različitih modela atmosfera te višegodišnjeg iskustva u korištenju tih modela, objasnio je Vakula.

Prva verzija aplikacije pojavila se u rujnu 2016. godine i već u prvom tjednu postojanja bilo je 50.000 preuzimanja, a nakon nekoliko nadogradnji 2018. godine bilo je više od 200.000 preuzimanja.

– Nakon povremenih osvježavanja i proširenja na engleski i njemački jezik poslije 2018. godine nije se dodavao novi sadržaj, nego se radilo na održavanju aplikacije i prilagođavanju novim verzijama operativnih sustava mobilnih uređaja.

Pritom su se skupljali komentari, ocjene i želje korisnika, pa je provedeno i istraživanje o korištenju aplikacije koje je utjecalo na izbacivanje slabo praćenih sadržaja te uključivanje novih informacija.

Tijekom prošle godine aplikacija je osvježena vizualno i uključivanjem novih podataka. Sada imamo, uz podatke o aktualnom vremenu, prognoze i upozorenja meteorologa, i računalne izračune po satima, podatke o peludnim alergenima i kvaliteti zraka i druge, naveo je Vakula.

Foto: RENATO BRANĐOLICA/HRT

Specifični podaci

Naveo je kako očekuje da će specifični podaci biti zanimljivi brojnim građanima koji će ih ovdje imati grupirane te da će, primjerice, satni izračuni smjera i brzine vjetra te visine valova biti od pomoći ribarima, nautičarima i ostalima koji plove Jadranom – uz postojanje i nautičke prognoze DHMZ-a.

– Nadam se i da će poljoprivrednicima biti korisna mjerenja temperature zraka 5 cm iznad tla, temperature tla na različitim dubinama te procjena stanja tla na meteorološkim postajama DHMZ-a.

Oni koji pate od peludnih alergija mogu se upoznati ne samo s izmjerenim stanjem alergena, nego i s prognozama, a i spoznaja o kvaliteti zraka mnogima bi mogla koristiti, poručio je meteorolog.

Pitali smo ga koliko je korisno uzbunjivati ljude kada su u pitanju opasne vremenske prilike jer se one u zadnje vrijeme često koriste u senzacionalističke svrhe.

Istaknuo je kako cilj upozorenja nije plašenje i stvaranje panike, nego pravodobna poruka – informacija o mogućem nevremenu i drugoj opasnosti kako bi se na vrijeme izbjegla ili se smanjila šteta. Za veliku oluju koja je lanjskog srpnja pogodila zagrebačko područje i nanijela užasnu štetu Slavoniji su, dodaje, postojala pozorenja DHMZ-a, pa i u HRT Meteo aplikaciji.

– Ne znam koliko kome pomaže i jesmo li sigurniji, ali spoznaju imamo pa se možemo prilagođavati, rekao je.

RENATO BRANĐOLICA/HRT

Iznadprosječna toplina

Vrijednost aplikacije HRT Meteo vidi i u tome što stručnjaci već godinama, pa i desetljećima, pripremaju prognoze, ali prije ovakvog pristupa neke prognoze bile su dostupne samo manjem broju ljudi.

– Primjerice, područne prognoze mogle su se spoznati samo lokalno – u Osijeku su znali prognozu za Osijek, ali nisu mogli spoznati područnu prognozu za Rijeku i okolicu.

Aplikacija, u kojoj su dostupne prognoze za sva hrvatska područja, samo je još jedan komunikacijski kanal kojim korisnici mogu primati informacije, istaknuo je meteorolog.

S obzirom na to da smo razgovor vodili na početku još jednog toplinskog vala, završili smo pitanjem o tome hoće li nas ostatak ovog kolovoza spržiti kao nisko ošišanu travu, ili ćemo ipak imati šanse za preživljavanje.

– Vrlo je velika vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline, osobito u našim južnijim krajevima – i vrućine, praćene sparinom.

Mnogima će to biti teško podnošljivo, posebice u gradskim toplinskim otocima u kojima kao da je sve manje parkova, drveća i zelenih površina, rekao je Zoran Vakula.

Objava HRT unaprijedio meteorološku aplikaciju koja donosi precizne i detaljne podatke o vremenskim uvjetima pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

hrt (34)SCI-tech (153)Tehnologija (606)zoran vakula (12)