„Povratak korijenima“ – pogledajte kako je bilo na Loparskoj noći

novilist - prije 16 sati - link

Pod geslom “Povratak korijenima”, jučer se održala još jedna Loparska noć u parku Kapić i luci Lopar.

To je manifestacija koja nastoji izvući iz zaborava stare običaje i zanate specifične za Lopar te ponuditi gostima barem mali uvid u to kako se nekad živjelo.

Posebna atrakcija svakako je bio lik Svetoga Marina, klesara čiju je ulogu ovaj put upriličio Robert Pećarina. Po već tradicionalnom običaju, u 22 sata uslijedila je procesija s bakljama koja je do broda, te uz veličanstveni vatromet, ispratila Svetoga Marina, osnivača prvi republike – San Marino, za kojeg se vjeruje da je porijeklom upravo iz Lopara.

Tijekom cijele večeri, posjetitelji su mogli uživati i u prezentacijama starih običaja i zanata kroz radionice u kojima je sudjelovalo više od stotinu kostimiranih protagonista. Radionice su zaiste bile brojne – bilo je tu konobe, krpanja mreža, vjenčića, geologije, boćanja, apotekara, vune, mljevenja kukuruza, folklora, vrcanja meda, prešanja grožđa, autohtonih namirnica, proizvoda od lavande, šulčića, lambika (kotao za rakiju) …

I nakon ispraćaja Svetoga Marina, nastavilo se s radionicama prezentacije starih običaja, a pored toga, gosti su imali prilike uživati i u melodijama Saturnus benda do dugo u noć. Saturnus bend inače je redoviti gost u Loparu ovoga ljeta, budući da posjetitelje zabavlja i na ribarskim feštama u Loparu. Poseban trenutak za sve goste uslijedio je oko 23 sata, kada su na pozornici zapjevali i loparski Pučki pivači, koji su i tijekom čitave večeri, na radionici „konobe“ plijenili pozornost gostiju tradicionalnim loparskim napjevima.

Loparska noć manifestacija je koju organiziraju Turistička zajednica Općine Lopar, Centar za kulturu i sport Lopar i Valamar, pod pokroviteljstvom Općine Lopar.
A čega se još moglo naći na ovogodišnjoj Loparskoj noći, pogledajte na fotografijama.

FOTO – Petar Lupić

Objava „Povratak korijenima“ – pogledajte kako je bilo na Loparskoj noći pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Otoci (252)rab (31)Rijeka & Regija (1125)