Dobro ili loše? Djeca sve manje gledaju Disney, ali odrasli sve više

narod - prije 2 tjedna - link

DisneyDisney

Američki medijski konglomerat Disney privlači odrasle, dok je mlađim generacijama bliži YouTube. To predstavlja problem za kompaniju. Dugoročno gledano, bez djece će ova svjetski poznata tvrtka patiti u financijskom smislu.

> Elon Musk otkrio diskriminaciju u Disneyu

Zarada ispod očekivanja

Kada je Bob Iger krajem 2022., nakon više od dvije godine odsutnosti, ponovno postao direktorom Disneya, zatekao je tvrtku u lošem stanju. Studio je tada objavio tromjesečno izvješće koje je otkrilo razne probleme. Disney je mnogo uložio u svoju platformu Disney+, ali je znatno zaostajao za Netflixom. Lošu javnu sliku dodatno su pogoršale poslovne odluke i odlazak prethodnog izvršnog direktora Boba Chapeka.

> Disneyu opet padaju cijene dionica, tvrde da je razlog nova tehnologija

Iger je ubrzo vratio tvrtku na stabilan put. Gotovo 17-postotni rast prodaje u sljedećem tromjesečju, partnerstvo s razvojnim timom videoigre Fortnite, Epic Games, i pjevačicom Taylor Swift, te najava nove sportske internetske videoteke, nakon dugo vremena donekle su smirili dioničare. U manje od tri mjeseca nakon promjene vodstva, burzovni indeks skočio je za nešto više od 16%. Međutim, problemi nisu nestali. U posljednje vrijeme, zarade Disneyevih filmova, uz rijetke iznimke, znatno su ispod očekivanja. Televizijski segment i streaming platforma također su pod sve većim pritiskom jer se medijski gigant suočava s ogromnim problemom – djeca ga više ne gledaju.

> Nametanje djeci: U Disneyjevim Ratovima zvijezda glavnu ulogu ima transrodni youtuber

U deset godina broj gledatelja Disney Channela pao je više od 90%

Prema izvješću američkog časopisa „Variety“, televizijski kanal Disney Channel, koji je prije 10 godina s gotovo dva milijuna dnevnih gledatelja bio među prvih deset svjetskih programa, prošle je godine zauzeo 80. mjesto. Prosječan broj dnevnih gledatelja od 2014. pao je za više od 90%, na približno 132 000. Pad popularnosti pogađa cijelu dječju televiziju, jer najmlađi danas radije provode vrijeme pred zaslonima s uslugama streaminga. Prema izvješću portala „Business Insider“, streaming platforme zauzimaju oko 66% ukupnog vremena koje djeca između dvije i jedanaest godina provode gledajući televizijske sadržaje.

> Sin redatelja originalne Snjeguljice oštro kritizirao novi remake: Walt Disney i moj otac bi se okrenuli u grobu

Gotovo trećina svih pretplatnika su odrasli – bez djece!

U spomenutoj dobnoj skupini, YouTube je u travnju uvjerljivo pobijedio s nešto više od 23% svih gledanih minuta, nudeći djeci beskonačan izbor besplatnih kratkih videa umjesto tradicionalnih televizijskih serija i filmova. Disney nije bio prvi čak ni među ustaljenim streaming platformama, s gotovo 14% nadmašio ga je Netflix, dok je američki medijski teškaš prikupio slabih 8% ukupnog gledanog vremena.

Studio je već neko vrijeme svjestan pada popularnosti među djecom. Godine 2022., u internim dokumentima koji su kasnije procurili u javnost, otkriveno je kako su približno 62% svih pretplatnika na platformi Disney+ odrasli bez djece. Medijski gigant na to je odgovorio izdavanjem visokobudžetnih serija namijenjenih nešto starijoj publici, kao što su Star Wars: The Acolyte i Daredevil.

> Ogromni gubici Disneya od 900 milijuna dolara: Je li to posljedica guranja woke i LGBT ideologije?

Posjetitelji Disney Worlda također su dobrim dijelom odrasli bez djece

Priča je slična i u segmentu tematskih parkova. Prema navodima bivšeg zaposlenika Disneya, koji dobro poznaje poslovanje floridskog kompleksa Disney World, na običan dan u parku između 40 i 50% svih posjetitelja su odrasli bez djece. Riječ je o fenomenu „Disney odraslih“. Starija populacija razvila je privrženost popularnim crtićima iz djetinjstva. Disney je to odlučio maksimalno iskoristiti. U posljednjoj godini u svoje parkove dodali su niz noviteta, poput skupih restorana, koktel barova i visokotehnoloških atrakcija za one posjetitelje koji si bez djece mogu priuštiti nešto više, donosi Forbes Hrvatska.

> DeSantis: Disneyjevo korporativno kraljevstvo je gotovo

Bez djece, poslovanje Disneyja će patiti u budućnosti

Studio je novim streaming sadržajima dao prednost nad animiranom filmovima. U posljednje vrijeme, oni su zabilježili niz neuspjeha. Gotovo svi veliki naslovi znatno su razočarali u prodaji ulaznica. Prema podacima „Statista“, do početka ove godine, među prvih petnaest najprofitabilnijih Disneyevih animiranih filmova nije bilo niti jednog mlađeg od pet godina. To se promijenilo tek posljednjih dana s izlaskom filma Inside Out 2 (Vrvež u mojoj glavi 2), koji je s prihodima od nešto više od 1,5 milijardi dolara postao najuspješniji animirani film svih vremena.

Fokus tvrtke na odrasle ima smisla, ali bez stalnog priljeva novih obožavatelja koji odrastaju s Disneyevim sadržajima, sve dimenzije poslovanja će patiti – posebno prodaja tematskih proizvoda, kao što su igračke i odjeća. Djeca su glavni pokretači te prodaje, što je već dokazao YouTube. Disney ima Youtube račun s gotovo šest milijuna pretplatnika. Ipak, za ponovno oživljavanje interesa među djecom, Disney će trebati znatno više od uspješnog YouTube računa.

> Disney ne odustaje od homoseksualne propagande: Novi financijski fijasko crtića koji sada igra i u hrvatskim kinima

Objava Dobro ili loše? Djeca sve manje gledaju Disney, ali odrasli sve više pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Disney (4)djeca (93)Izdvojen članak (591)sad (288)Svijet (1983)youtube (9)