Grad Rijeka dodijelio 60 bespovratnih subvencija poduzetnicima početnicima

riportal - prije 9 sati - link

Na osnovu provedenog Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih potpora po mjeri Subvencioniranje troškova poduzetnika početnika dodijeljeno je 60 bespovratnih potpora ukupne vrijednosti 150 tisuća eura, odlučeno je na 87. gradonačelnikovom kolegiju.

Ukupno su po Javnom pozivu pristigle 82 prijave, od čega 14 prijava nije zadovoljilo administrativne uvjete prihvatljivosti zbog nedostataka u dokumentaciji ili nedopuštenosti dodjele potpore, 8 prijava je povučeno od strane samih prijavitelja, dok je njih 60 od strane Povjerenstva ocijenjeno prihvatljivim za sufinanciranje. Potpore su odobrene u visini od 80% prihvatljivih troškova, a u iznosu od najmanje 500,00 eura do najviše 4.000,00 eura.

Općim programom mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke sistematizirana je, između ostalih, mjera koja za cilj ima olakšati poslovanje poduzetnicima početnicima pri pokretanju gospodarske aktivnosti. U smislu početnika smatraju se poduzetnici upisani u odgovarajući registar poslovnih subjekata u razdoblju ne dužem od 2 godine do dana podnošenja prijave na Javni poziv. Korisnici sredstava iz Javnog poziva subjekti su malog gospodarstva utvrđeni zakonom kojim se uređuje poticanje razvoja malog gospodarstva, a koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu sa sjedištem na području grada Rijeke.

U okviru ove mjere nepovratne potpore dodjeljuju se za nabavu opreme, alata, inventara i zaštitnih sredstava, uređenje poslovnog prostora, izradu poslovnog plana, konzultantske usluge, potrebnu izobrazbu te izradu mrežne stranice i vizualnog identiteta tvrtke.

Od 2012. godine, od kada se potpore poduzetnicima dodjeljuju putem ove mjere, Grad Rijeka dodijelio je 356 potpora u iznosu od 834.406,95 eura. Radi se o mjeri za koju vlada veliki interes poduzetnika te je Općim programom mjera predviđen najveći iznos sufinanciranja od 80 posto prihvatljivih troškova. Upravo zbog velikog interesa poduzetnika te olakšavanja procesa prijave i obrade predanih zahtjeva, Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte ove je godine raspisao javni poziv za dodjelu bespovratnih subvencija samo za poduzetnike početnike, kao jedan od javnih poziva koji su raspisani ili će raspisati tijekom 2024. godine.

U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti, povodom blagdana Velike Gospe, dan 15. kolovoza 2024. godine proglašava se sajamskim danom na području naselja Trsata i to za: Trg Viktora Bubnja, Ulicu Slavka Krauzteka od broja 1 do Sveučilišnog kampusa, Frankopanski trg, Ulicu Petra Zrinskog te dvorište Dvorane mladosti. Dozvoljena je prigodna prodaja proizvoda i robe koji su predmet i svrha sajamskog dana, izvan prodavaonica, kao sastavni dio sajamskog događanja.

Kao jedan od koraka u gradnji helidroma i pratećih sadržaja za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Rijeka na Rujevici, gradonačelnik je donio odluku o sklapanju ugovora o osnivanju prava građenja s HGSS-om te Primorsko-goranskom županijom na nekretninama u k.o. Plase.

Doneseni su i zaključci koji se tiču gospodarenja gradskim stanovima i zemljištima.

The post Grad Rijeka dodijelio 60 bespovratnih subvencija poduzetnicima početnicima appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Grad (195)poduzetništvo (13)rijeka (1179)RIJEKA I PGŽ (906)