Ljudski faktor uzrok nesreći na Lošinju? Brodski inspektorat: ‘Na istom brodu rampa je pala i prije 10 godina…’

riportal - prije 7 sati - link

Tri zaposlenika Jadrolinije poginula su, a jedan je ozlijeđen te se oporavlja u riječkoj bolnici. Još jedan zaposlenik zaprimljen je u bolnicu koji je u stanju šoka nakon što je vidio tragediju

Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske komentirao je jutros strašnu nesreću na Malom Lošinju u kojoj je rampa na trajektu Lastovo pala na zaposlenike Jadrolinije pri čemu su tri poginula, dok jedan ozlijeđen.

“Neozbiljno bi bilo davati ikakve izjave i procjene što se dogodilo dok nije završena službena istraga, samo se mogu nadati da će istraga biti fer i korektna i da se neće početi pričati o tome da je za sve kriv ljudski faktor. Rampa na ovakav način ne može pasti zbog ljudskog faktora jer se radi o hidraulici i ne može se dogoditi da to padne ‘bum’ i da dolje lupi ljude, a da se nije dogodio tehnički faktor”, rekao je za Danas.hr Melvan.

Nastavio je da je posljednji put ovako velika tragedija bila kada su za vrijeme Domovinskog rata poginula dva čovjeka u splitskoj luci. “Ali ova tragedija na Malom Lošinju bez ikakve sumnje je najveća u povijesti Jadrolinije”, rekao je Melvan.

Dodao je da se “grozne stvari” događaju u svijetu, ali u zemljama trećeg svijeta. “Ali mi smo civilizirana zemlja EU i ovakve se stvari ne bi smjele događati”, rekao je Melvan.

Nedugo nakon što smo s njim razgovarali neslužbeno smo doznali kako je istraga već pokazala što se dogodilo i da se zna uzrok nesreći. Neslužbeno – uzrok nesreći je ljudski faktor. Još se čeka službena potvrda.

Diplomirani inženjer brodogradnje i brodski inspektor Leo Jeričević rekao je Slobodnoj Dalmaciji da je osobno svjedočio incidentu vrlo sličnom onom koji je jučer u smrt odveo trojicu pomoraca. Nezgoda kojoj su Jeričević i njegov kolega bili svjedoci dogodio se u Veloj Luci.

“Ne znam točno koja je bila godina, 2014. ili 2015., ali zasigurno znam da je u pitanju bio zimski mjesec, jer je u Veloj Luci bilo strahovito hladno. Dakle, kolega iz Nizozemske i ja smo na Korčulu došli u inspekcijski nadzor i kada se trebalo vratiti u Split, došli smo na pristanište u Veloj Luci.

“Lastovo” je na vrijeme doplovilo s Lastova te se prilikom pristajanja krmom uz obalu dogodila nezgoda jer je pala krmena rampa (u Malom Lošinju je pala pramčana rampa, op.a.) bez da je ikoga ozlijedila, jer nikog nije bilo ispod nje niti u blizini.

Mi smo se nalazili u obližnjem kafiću i čuo se strašan udarac, kao da je bomba pala”, kaže Jeričević.

Iz KBC Rijeka jutros su potvrdili za Danas.hr da je ozlijeđeni zaposlenik Jadrolinije stabilno. “Nakon provedenih terapijskih mjera, kontrolne obrade i kliničke procjene, možemo potvrditi kako je stanje pacijenta stabilno, te da je izvan živote opasnosti.  U skladu s navedenim, iz intenzivne njege Zavoda  za ortopediju i traumatologiju Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka, pacijent će danas biti premješten na bolnički odjel iste klinike”, rekli su nam iz KBC Rijeka.

Jučer su u riječku bolnicu prevezli još jednog zaposlenika Jadrolinije. Njega je preuzela Hitna pomoć oko 19 sati jer je bio u stanju šoka nakon tragedije koju je osobno i vidio. Iz Jadrolinije su potvrdili da su ljudi više puta zvali pomoć za njega, no Hitna je po njega došla tek nakon nekoliko sati. Dodali su da će svim zaposlenicima Jadrolinije pružiti psihološku pomoć zbog tragedije koja je ih je pogodila.

The post Ljudski faktor uzrok nesreći na Lošinju? Brodski inspektorat: ‘Na istom brodu rampa je pala i prije 10 godina…’ appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2389)Jadrolinija (70)Mali Lošinj (58)rampa (5)