Dugogodišnji zapovjednik Lastova: “Pretpostavljam što se dogodilo”

novilist - prije 6 sati - link

Telefonom smo razgovarali s Milom Sršenom, dugogodišnjim zapovjednikom broda Lastovo, koji je prije mjesec dana otišao u mirovinu.

Kazao nam je kako s pramčanom rampom ranije nije bilo nikakvih značajnijih problema, ali je i potvrdio da je rampa morala biti osigurana sigurnosnim klinovima prije nego što je bilo tko od članova posade bio poslan da obavlja ikakve poslove ispod nje.

“Sustav podizanja i spuštanja pramčane rampe je hidraulični pri čemu svaki takav hidraulični sustav ima i kočnice koje sprječavaju naglo spuštanje rampe.

Što se u konkretnom slučaju dogodilo, ne mogu tvrditi, ali pretpostavljam da je došlo do pomicanja brtve na rampi, slično kao kada izlazite iz auta pa brtva automobilskih vrata ispadne iz ležišta.

Vi to krenete vratiti, a onda zapuše reful bure pa vas udare vrata.

Uobičajena procedura je da kad brod ulazi u luku i otvori se pramčani vizir netko od članova posade podigne mehanički zapor, odnosno sigurnosne klinove, kako bi se ulazno-izlazna rampa mogla otvoriti. Isto tako, kada se rampa zatvori posada mora postaviti mehaničke zapore, kako bi se rampa zakočila i onemogućilo se da ona padne”, rekao je Sršen.

Pitali smo ga smiju li članovi posade biti ispod rampe, odnosno obavljati bilo kakve radove na njoj u slučaju da nije mehanički zakočena, na što je kategorički odgovorio:

“Ne, ljudi ne bi smjeli biti ispod rampe ako ona nije mehanički zakočena i osigurana.”

Objava Dugogodišnji zapovjednik Lastova: “Pretpostavljam što se dogodilo” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

havarija (7)Hrvatska (3810)Jadrolinija (70)more (232)trajekt Lastovo (10)