[FOTO] Pogledajte kako je bilo na predstavi ‘Čekajući Oresta’

dulist - prije 10 sati - link

Na Lovrjencu je, u nedjelju navečer, izvedena predstava ‘Čekajući Oresta’ Lade Kaštelan, nastala prema Sofoklovoj ‘Elektri’ u režiji Livije Pandur. Bezvremenska priča o osveti i pravdi koja iz antike progovara o suvremenosti oduševila je festivalsku publiku, a na rasporedu je još večeras u 21:30 sati, uz titlove na engleski jezik.
Ova predstava varaždinskog HNK je premijerno izvedena 28. srpnja na čarobnoj lokaciji rimskog nalazišta Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama.
Dramski ansambl čine Nina Violić, Dea Presečki, Filip Eldan, Nikša Eldan i Beti Lučić, Elizabeta Brodić.
Predstava ‘Čekajući Oresta’ na inovativan i posve drugačiji način donosi priču u kojoj se svatko od nas može prepoznati. Vječno suprotstavljene – Klitemnestra i Elektra – majka i kćer, pokušavaju se izboriti jedna s drugom, ostajući pri svojim principima. Bezvremenski ‘triler’ je za Elektrin rod započeo još otkad je njezin otac žrtvovao najstariju kćer za slavu i moć te tako pokrenuo krugove mržnje i destrukcije.
Lada Kaštelan i Livija Pandur bave se transformacijom razumijevanja lika Elektre, a kroz ispitivanje različitih slojeva njenih postupaka, ukazuju na važnost ženskih likova u grčkoj tragediji.
Nakon studija dramaturgije na slovenskoj Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani, Livija Pandur radi kao autorica i dramaturginja na različitim produkcijama u brojnim domaćimi međunarodnim projektima. Samostalno je režirala naslove poput ‘Penelopijada’ prema Margaret Atwood u produkciji Slovenskog narodnog gledališta – Drama, Ljubljana i Festivala Ljubljana, ‘Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije’ i ‘Kraljice’ prema Shakespearu u kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Među brojnim priznanjima Livija Pandur je u 2018. godini primila nagradu za životno djelo Slovenske udruge dramskih umjetnika (ZDUS).
Za pomoć pri realizaciji programa zahvaljujemo Društvu prijatelja dubrovačke starine.

lovrjenac 10
lovrjenac 9
lovrjenac 8
lovrjenac 7
lovrjenac 6
lovrjenac 5
lovrjenac 4
lovrjenac 3
lovrjenac 2
lovrjenac 1

Foto: DLJI

pročitaj cijeli članak

Kultura (822)