Traje istraga tragedije na Lošinju; otvorena su mnoga pitanja

narod - prije 5 sati - link

Nastavlja se istraga o uzrocima strašne nesreće koja se dogodila u nedjelju na Lošinju kada je rampa trajekta Lastovo pala pri čemu su poginula trojica članova posade ovog Jadrolinijinog trajekta.

Po neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, u trenutku kad je rampa pala na članove posade, ona nije bila osigurana zaštitnim klinom. No osim klina, takve rampe, teške više od 10 tona, morale bi imati i sistem kočenja, upravo kako bi se izbjegle ovakve nesreće.

Posada je, doznaje Jutarnji, u nedjelju imala problema s rampom. Nije uobičajeno da na bude podignuta dok je brod u luci, tako da se vjerojatno radilo na utvrđivanju kvara. Također, još nema odgovora na pitanje zašto su četiri člana posade stajala ispod podignute rampe, što je sigurnosni rizik i tko ih je i zašto tamo poslao te je li ta radnja bila upisana u brodski dnevnik.

>Tri člana posade Jadrolinije poginula u strašnoj nesreći na Lošinju; na njih je pala rampa trajekta

Ministarstvo o istrazi

U ponedjeljak ujutro resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastukture oglasilo se u tijeku istrage.

”Sukladno Pomorskom zakoniku u slučaju pomorske nesreće ili pomorske nezgode Ministarstvo provodi izvide pomorskih prekršaja, u skladu s odredbama propisa kojima se uređuje prekršajni postupak, radi otkrivanja i kažnjavanja počinitelja pomorskih prekršaja koji su u vezi s događajem pomorske nesreće ili nezgode. Istragu provode ovlašteni djelatnici Ministarstva i nadležne Lučke kapetanije.

Usporedno s ovom istragom, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu provodi sigurnosnu istragu radi utvrđivanja okolnosti i uzroka, koji su do pomorske nesreće doveli te predlaganja korektivnih mjera za njihovo sprječavanje i ponavljanje, unaprjeđivanje sigurnosti plovidbe, kao i smanjivanje opasnosti od posljedica pomorskih nesreća.

Sigurnosna istraga provodi se neovisno o svim istragama koje o pomorskoj nesreći provode druga državna tijela.

O rezultatima istraga javnost će biti pravovremeno obaviještena.”

Objava Traje istraga tragedije na Lošinju; otvorena su mnoga pitanja pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3809)Izdvojen članak (390)Jadrolinija (70)nesreća (265)trajekt (53)trajekt Lastovo (10)