Konji su mnogo pametniji nego što se mislilo

novilist - prije 3 dana - link

Konji su mnogo pametniji nego što se dosad mislilo, rekli su znanstvenici nakon što je studija pokazala da su životinje imale bolje rezultate od očekivanih u složenoj igri koja se temelji na nagrađivanju.

Istraživači su otkrili da su konji, kada im je uskraćena poslastica zbog nepoštivanja pravila igre, mogli trenutno promijeniti strategiju kako bi dobili više nagrada.

To pokazuje da životinje imaju sposobnost razmišljanja i planiranja unaprijed – nešto što se prije smatralo iznad njihovih sposobnosti, rekli su znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham Trent (NTU).

Poznavanje načina na koji konji uče može pomoći trenerima da ih obuče humanije i poboljšaju njihovu dobrobit, dodao je tim.

Carrie Ijichi, viša predavačica znanosti o konjima na NTU-u, rekla je: “Konji nisu prirodni geniji, smatraju se osrednjim, ali ova studija pokazuje da nisu prosječni i da su zapravo kognitivno napredniji nego što mislimo”.

Kako bi razumjeli više, istraživači su pred 20 konja postavili zadaću koja se sastojala od tri faze.

U prvoj fazi životinje su njuškom dodirivale komad kartice kako bi dobile poslasticu.

U drugoj fazi uvedeno je svjetlo i konjima je bilo dopušteno jesti samo ako dotaknu karticu dok je svjetlo ugašeno.

Tim je otkrio da su konji naslijepo dodirivali karticu, bez obzira na to je li svjetlo bilo uključeno ili isključeno, te su bili nagrađeni onda kad bi točno postupili.

U trećoj fazi uvedena je kazna gdje je dodirivanje kartice kada je bilo upaljeno “stop” svjetlo rezultiralo time-outom od 10 sekundi.

No umjesto neselektivnog dodirivanja kartice, tim je otkrio da su se konji pridržavali pravila – samo su napravili pokret u pravo vrijeme kako bi dobili svoju poslasticu.

Istraživači kažu da to sugerira da su konji, umjesto da nisu uspjeli shvatiti pravila igre, razumjeli cijelo vrijeme, ali su pronašli način za igru ​​u drugoj fazi koja nije zahtijevala mnogo pažnje.

Louise Evans, doktorska kandidatkinja na NTU-ovoj školi za životinje, ruralne i okolišne znanosti, rekla je:

“Očekivali smo da će se izvedbe konja poboljšati kada smo uveli time-out, ali bili smo iznenađeni koliko je to poboljšanje bilo trenutno i značajno.”

„Životinjama je obično potrebno nekoliko ponavljanja zadaće kako bi postupno stekli nova znanja, dok su se naši konji odmah poboljšali kada smo uveli cijenu za pogreške.”

“Ovo sugerira da su konji cijelo vrijeme znali koja su pravila igre.”

Istraživači su rekli da rezultati, objavljeni u časopisu Applied Animal Behavior Science, sugeriraju da konji imaju sposobnost formiranja unutarnjeg modela svijeta oko sebe kako bi donosili odluke i predviđali, što je tehnika poznata kao učenje na temelju modela.

Prethodno se smatralo da je učenje na temelju modela previše složeno za konje jer imaju nerazvijen prefrontalni korteks, dio mozga povezan sa strateškim razmišljanjem.

Ijichi je rekla kako to sugerira da nas “ovo uči da ne bismo trebali stvarati pretpostavke o inteligenciji ili osjećaju životinja na temelju toga jesu li ‘građene’ baš poput nas.”

Objava Konji su mnogo pametniji nego što se mislilo pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

konji (8)SCI-tech (149)životinje (37)Znanost (429)