Sara Kolak: “Svjesna sam da su rijetki vjerovali u mene, ali ja sam se trebala dokazati – samoj sebi”

novilist - prije 6 sati - link

PARIZ Napokon je sve sjelo na svoje mjesto. I to onda kada je bilo najvažnije. Na najvećoj pozornici, Olimpijskim igrama u Parizu. Sara Kolak osvojila je četvrto mjesto u bacanju koplja svojim drugim najboljim rezultatom sezone od 63,40 metara i vratila se tamo gdje joj je mjesto. U sam vrh.

– Kako je opet biti u vrhu? Jednostavno, super! Sretna sam i zahvalna što sam ovdje, stvarno sam ponosna na sebe i na cijelu svoju ekipu. Jako cijenim svoje četvrto mjesto. Mislim da nikad u životu nisam toliko radila za nešto. I sve se isplatilo – započela je Sara Kolak, olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira 2016. godine, koja je u Parizu ostvarila jedan od najvećih uspjeha u karijeri.

– U glavi je isto kao i nakon finala, sve opet proživljavam i uživam u tom trenutku. Uzela sam si malo vremena da shvatim koliko veliku stvar sam napravila – nastavila je 29-godišnja Ludbrežanka, koja je nakon prve dvije serije finala bila na pretposljednjem, 11. mjestu. A onda je u trećem hicu koplje bacila 63,40 metara i nakratko imala broncu oko vrata.

– Ja sam stvarno sretna i ponosna, uoči finala nisam imala neka očekivanja, moja jedina želja i cilj bili su da natjecanje odradim onako kako ja znam. Da bacam i uživam. I to sam ostvarila. Rekla sam samoj sebi da je najvažnije da uđem među prvih osam bacačica i dobijem još tri dodatna hica i to sam nadmašila. Borila sam se i nisam odustala. A to je najvažnije.

I nije odustala, nakon 58,43 metra iz četvrte serije koplje je bacila 62,31 i 63,03 metra. A uoči Pariza njezina je sprava preko čarobne granice od 60 metara posljednji put letjela 26. lipnja 2022. godine na državnom prvenstvu u Karlovcu (60,50).

Samopouzdanje

– Dala sam sve od sebe, borila sam se do kraja, što se vidjelo po hicima i zbog toga sam stvarno jako sretna. Imala sam tri hica preko 62 metra, iako sam slabije otvorila natjecanje, drago mi je da sam ga dobro završila. Da se nisam borila, zadnji hitac ne bi bio preko 63 metra.

Iza nje su tri godine pune posrtaja na velikim natjecanjima. Olimpijske igre u Tokiju, Svjetsko prvenstvo u Eugeneu i Budimpešti, Europsko prvenstvo u Münchenu. Tek je prije dva mjeseca na Europskom prvenstvu u Rimu razbila prokletstvo kvalifikacija i plasirala se u svoj prvi finale velikog natjecanja nakon 30. rujna 2019. godine i Svjetskoga prvenstva u Dohi na kojem je zauzela sedmo mjesto (62,28). Nakon svakog natjecanja govorila je da je spremna i da je pitanje trenutka kada će opet bacati preko 60 metara, a onda je nakon rimskog posrtaja u finalu, u kojem je zauzela 11. mjesto s drugim najslabijim rezultatom sezone, otvorila dušu i priznala da vodi veliku borbu sa samom sobom.

Uoči Olimpijskih igara u Parizu svi su je otpisali. Ali, Sara se vratila. I u finale Igara plasirala se svojim najboljim rezultatom sezone od 64,57 metara kojim je bacila drugi najbolji hitac kvalifikacija te za 5,68 metara popravila svoj dotad najbolji rezultat sezone. I ono najvažnije, zasjela na osmo mjesto ljestvice najboljih rezultata sezone na svijetu. Njezin rezultat karijere i hrvatski rekord od 68,43 metra iz Lausanne 2017. godine još je uvijek deseti na ljestvici najboljih hitaca svih vremena.

– Za dobre stvari treba vremena, trebala sam raditi na sebi. Sve se trebalo posložiti, trebala sam isključiti glavu, a za to je trebalo vremena. Uvijek sam bila dobra, neke stvari nisam imala priliku prolaziti i naučiti jer sam bila mlađa, ali sada je sve sjelo na svoje mjesto. U pravom trenutku. Kroz trening, ali i kroz kvalifikacije, dobila sam injekciju samopouzdanja. Za neke stvari možda treba ići težim putem, ali u ovo četvrto mjesto uložila sam jako puno truda i rada.

Počela sam vjerovati u sebe i to je najbitnije. Još se u kvalifikacijama vidjelo da će to biti potpuno drugačije natjecanje od onih u posljednjih nekoliko godina, nekada bih već u prvom hicu prestupila zbog frustracije, sada sam točno znala što i kako moram napraviti. Vratila sam samopouzdanje, opet vjerujem u sebe i zbog toga sam jako sretna. I u situacijama u kojima imam loš hitac, znam što trebam napraviti da bacim daleko – nastavila je Sara Kolak, koplje koje je posljednji put tako daleko letjelo prije pet godina na Hanžekovićevom memorijalu na kojem je pobijedila sa 66,42 metra.

Životni partner i trener

Sara Kolak posljednje dvije godine surađuje sa svojim životnim partnerom i bivšim slovenskim skijašem Mišelom Žerakom, a njihova suradnja u više je navrata bila osporavana.

– Dobar smo tim, imamo povjerenje jedan u drugoga i odličnu komunikaciju. Oboje smo dali sve od sebe, bilo nam je teško, ali jako sam zahvalna što je uz mene. Vjerovao je u mene kada ja nisam i to mi je jako puno značilo. Ima veliku volju i želju, svaka mu čast na tome. Tu je i ostatak moje ekipe, fizioterapeut Branimir Vajda i psihologinja Ana Čerenšek, a savjetima nam je pomogla i nekadašnja atletičarka Kvarnera Dragana Ciganović – rekla je Sara.

Pripreme

Do zadnjeg je trenutka strepila hoće li uopće biti među putnicima za Pariz jer je njezin hitac od 58,89 metara iz čeških Domažlica bio daleko ispod norme od 64,00 metra, da bi na prvenstvu Hrvatske u Karlovcu, na kojem se hvatao posljednji vlak za Igre, doživjela još jedno bolno prizemljenje i predala krunu (55,41).

– Bilo mi je jako teško, čekala sam jesam li se uopće kvalificirala za Pariz. Kada sam osigurala Igre, bilo mi je puno lakše. Odradili smo fenomenalne pripreme, povezala sam se s kopljem, prestala sam se dokazivati, pustila sam te gluposti sa strane, uživala sam u treningu, a napredak je bio vidljiv. Svakoga dana sam dala sve od sebe i vidjela da mogu, posvetila se treningu, nisam razmišljala ni o kakvim očekivanjima.

Bacanja smo odradili u Mariboru, Atletski klub Poljane bio nam je odličan domaćin, omogućili su nam odlične uvjete, bila sam dobrodošla i super sam se osjećala. Uživala sam u treningu i jedva sam čekala Olimpijske igre.

Svjesna sam da su rijetki vjerovali u mene. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, pustila sam očekivanja i dokazivanja sa strane. Trebala sam se dokazati – jedino sama sebi. Ponovno sam zavoljela ovaj sport, svoju disciplinu, opet sam se zaljubila u koplje i s užitkom treniram – zaključila je Sara Kolak.

Najvjerniji navijači

Sara Kolak četvrto mjesto na Igrama proslavila je sa svojim najvjernijim navijačima.

– Mama i tata su me iznenadili i došli navijati. To mi je i bila želja, da mama i tata gledaju svoju kći u finalu Olimpijskih igara. I želja mi se ispunila – kaže Sara.

Objava Sara Kolak: “Svjesna sam da su rijetki vjerovali u mene, ali ja sam se trebala dokazati – samoj sebi” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

OI 2024. (96)Ostali sportovi (891)Sara Kolak (20)Sport (10753)