Duško Modrinić: Morski sam čovjek u duši koja se udomaćila u slavonskim pejzažima

novilist - prije 1 dan - link

Poznati hrvatski glumac Duško Modrinić novi je ravnatelj drame HNK-a u Osijeku. U osječki ansambl stigao je prije 12 godina i ostvario brojne uloge, a podršku za ravnateljstvo dobio je od svih kolega u ansamblu.

Iako se s ulogom ravnatelja susreće se prvi put, nada se da će pridonijeti i dosad kvalitetnom dramskom repertoaru te da će opravdati dano mu povjerenje. Priznaje da je, iako već dugi niz godina ne živi u rodnom kraju jer je najprije studirao i radio u Zagrebu, a onda prešao u Osijek, u duši zauvijek ostao Dalmatinac, ali da njegova prilagodljiva narav jednako uživa i u slavonskim ravnicama.

Svestrani glumac odrastao je u Zadru, ili točnije u Arbanasima, gdje je u srednjoj glazbenoj školi završio solo pjevanje, a bio je i član klape Kondura te je pjevao u crkvenom zboru zadarskog Filozofskog fakulteta. Osim pjevanja talentiran je i za jezike, pa osim što kod kuće razgovori arbanaški, sjajno se snalazi i na engleskom i talijanskom.

Široj televizijskoj publici poznat je kao lik iz brojnih tv-serija, a ostao je i u sjećanju kao Roko s reklame za T-com. Nezaboravan i neodoljivo zabavan turistički vodič koji jaše na magarčiću i reklamira T-comov ured za van.

Za simpatičnog Roka, odnosno glumca Duška Modrinića, najveće je zadovoljstvo kad dobije novi izazov te priznaje da je već sada uzbuđen zbog novih obaveza, a predstojeće razdoblje ravnatelja drame gradi u viziji punokrvnog kreativnog uzbuđenja pa je njegov radni stol već prenatrpan knjigama i rukopisima, među kojima se spremaju nova iznenađenja za osječku, ali i širu publiku.

Na daskama matičnog kazališta, Foto: Pixsell

Novo poglavlje

Novi ste ravnatelj Drame osiječkog kazališta, što to u intimnom smislu za vas znači, odgovornost, promišljanje, ostvarenje želja…

– Jedno novo poglavlje u životu, prirodni slijed i razvoj u okruženju u kojem sam kazališno sazrio. Mogućnost da neko svoje viđenje teatra prenesem u program znajući našu kvalitetu i kapacitete.

Pretpostavljam da ste za ravnatelja odabrani ne samo zbog svojih kvalifikacija, već i sposobnosti vođenja ekipe. Kojim pravilima, bolje reći odnosima, želite obilježiti svoj mandat?

– Imao sam prije svega veliku potporu u samom ansamblu, zbog čega sam im neizmjerno zahvalan, što je nekako i presudilo da prihvatim »primus inter pares« odgovornost. Zauzvrat imam želju da za vrijeme mog mandata ansambl bude zadovoljan onim što radi i da međuljudski odnosi budu na kvalitetnoj razini koja će pridonijeti očuvanju onoga što je i do sada krasilo naš ansambl, a to je kohezija koja se vidi i u našim predstavama.

Imate li već sada neke naslove koje biste željeli uprizoriti na sceni?

– Za sada ne bih otkrivao konkretne naslove, ali upravo su pored mene razni dramski tekstovi i knjige među kojima će se sigurno neki od njih naći u nadolazećim sezonama.

Širok spektar osobina

Jeste li tako određeni i u privatnom životu, primjerice kakav tip žene volite i čime vas može osvojiti?

– Pameću, suverenošću, empatijom i duhovitošću. Svime onim što bih i sam ponudio. Vjerujem u posebitost svake osobe i kao takve jedinstvene koja vlada prije svega sobom.

.. a što vi smatrate svojom najšarmantnijom osobinom kojom se predstavljate pred ženskim svijetom?

– Nadam se da imam širok spektar tih osobina, a ako je i jedna kvalitetna, neka se provuče kroz ovaj odgovor.

Zamalo lutkar

Iz rodnog Zadra u Osijek ste stigli prije 12 godina, što je presudilo odluci selidbe?

– Nakon akademije sam nekoliko godina bio slobodnjak i došao mi je poziv da se pridružim ansamblu u radu na predstavi »Mletački trgovac«. Gledano s odmakom, došao sam u vrijeme obnove ansambla, bili smo jedna nova generacija koja je dala poseban štih kazalištu, što se kasnije nastavilo i s mlađim kolegama.

Kao čovjek s mora, kako se snalazite u slavonskim ravnicama? Nalazite li neke poveznice sa zadarskim modrinama?

– Dosta sam prilagodljiv po tom pitanju, morski sam čovjek u duši koja se udomaćila u slavonskim pejzažima. Zanimljivo je što mi mnogi Osječani govore, da kad bi birali drugo mjesto za život, da bi im to bio Zadar.

Pročitala sam da ste željeli postati glumac u vrijeme jedne školske predstave za Majčin dan. Kako se to dogodilo, što je presudilo?

– Mislim da je u taj tren Amor odapeo strelicu. Nekom se to dogodi na prvom treningu nekog sporta ili kad primi neki instrument, a meni se dogodilo na prvom nastupu u dramskoj grupi. U suštini sam introvert, ali volim biti na sceni.

Bili ste prilično sigurni, ali i uporni u tom naumu, naime na Akademiju ste upali iz četvrtog pokušaja, što ste radili u međuvremenu?

– Jesam, osjetio sam to kao životni poziv. Odlazak na prijemni ispit mi je prva tri puta osigurao ulazak u uži krug i osjetio sam da sam blizu. Bila je to tada jedina akademija u državi. U međuvremenu sam studirao na filozofskom, amaterski se bavio glumom, pjevao u klapi i zborovima te odslužio vojni rok. Zanimljivo je da sam pred zadnji prijemni prošao audiciju za Zadarsko kazalište lutaka, tako da sam zamalo postao i lutkar.

Pametne reklame

Što biste naveli u vašem glumačkom talentu kao specifičnost?

– Svi smo mi sazdani od neke svoje posebnosti koje kroz finese dolaze do izražaje. U nekoj ranijoj fazi su mi bile zanimljive transformacije i nekako se i dalje trudim i radim na tome da mi svaka uloga bude drukčija.

Dobar ste komičar, sjajan imitator, jeste li razmišljali o stand-up predstavi?

– Nisam još, bilo je nekih pokušaja u mlađim danima koji su bili zadatak, ali bolji sam stand up komičar u društvu. Kad je čovjek opušteniji i spontaniji, onda je i smješniji.

Svi vas se još dobro sjećaju kao Roka iz reklame za T-com, je li vam godila takva medijska pažnja, pretpostavljam da imate i brojne anegdote iz tog razdoblja?

– Jedno zanimljivo razdoblje u životu koje me lansiralo u medije i jedan dio estrade što me u jednom trenu malo odmaknulo od kazališta. Reklame su bile pametno i duhovito napisane i izrežirane i uvijek će mi ostati u srcu kao nešto lijepo.

Glumili ste i u brojnim telenovelama, ne zazirete ni od kojeg glumačkog zadatka ili ipak ima nešto na što ni pod koju cijenu ne biste pristali?

– Ne bih pristao ne raditi ništa i naravno nešto što bi bilo ispod nekih kriterija zdravog razuma. Kao mlađi sam neke stvari i prihvaćao iz pristojnosti, što nikome ne preporučujem. Treba ostati svoj i vjerovati u svoju viziju. Vrijeme nam uvijek donese neko rješenje.

Igra i poštovanje

Jeste li poželjeli režirati neki kazališni komad?

– Naravno da jesam, a radom na svakoj predstavi mogu pridonijeti nečim svojim, ali svakako bih se jednoga dana volio okušati i u režiji.

Postoji li neka uloga koja vam je posebno draga, odnosno neka koja vam i nije išla glatko?

– Uloga Poglavice u »Letu iznad kukavičjeg gnijezda«. Nisam ni sam znao koliko ću daleko odletjeti s njom.

Što je za vas dragocjeno u održavanju glumačke kondicije, odnosno glumačkog rasta?

– Igranje, igranje i samo igranje.

Pamtite li neko iskustvo koje vas je posebno oblikovalo?

– Međusobno poštovanje i odnos starijih kolega naspram mladih koji ulaze u svijet kazališta.

Jeste li poželjeli i sami napisati neki komad i postaviti ga na scenu?

– Radije bih pisao kratke priče ili roman, ako ih napišem, možda ih netko i postavi.

Pet naj

1. naj pisac – Jorge Luis Borges
2. naj glazba – klasika i rock
3. naj film/serija – Kum 1/Downton Abbey
4. naj putovanje – Gostovanja s kazalištem
5. naj odmor – U miru sa sobom i bližnjima

Objava Duško Modrinić: Morski sam čovjek u duši koja se udomaćila u slavonskim pejzažima pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Intervju (44)Kazalište (68)Kultura (822)Ostalo (146)