Nastavljaju se prosvjedi u Srbiji: Uhićeni ekološki aktivisti, Vučić se obratio naciji

narod - prije 6 sati - link

VučićVučić

Nastavlja se prosvjed protiv rudarenja litija u Srbiji nakon što se u subotu nekoliko tisuća ljudi okupilo u Beogradu. Trojica ekoloških aktivista su uhićena. Danas se naciji obratio i predsjednik Aleksandar Vučić. Kazao je da je blokada prometnica teror manjine nad većinom.

Prosvjed pod nazivom “Rudnika neće biti” održan je u subotu, a nastavlja se i danas. Prosvjednici su u subotu blokirali dvije beogradske željezničke stanice – Prokop i Novi Beograd. Privremeno je bila blokirana i autocesta koja vodi prema Nišu i Zagrebu. Prosvjednici planiraju blokirati željeznički promet sve dok vlada ne donese Zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litija i bora u Srbiji.

Foto: fah

Zbog prosvjeda uhićena su trojica ekoloških aktivista. Dvojica aktivista kažnjena su s po 30, a jedan s 40 dana zatvora prema optužbi za kršenje javnog reda i mira tijekom prosvjeda i blokada željezničkog čvorišta u Beogradu.

>Vučić pojačava napade na Hrvatsku: Ponovno usporedba Republike Hrvatske s NDH
Foto: fah

Vučićevo obraćenje

Zbog prosvjeda u nedjelju se obratio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Rekao je da je blokada prometnica teror manjine nad većinom. Tvrdi da su prosvjednici bili pozivani na razgovore i kaže da mu je žao što nisu htjeli razgovarati.

“Čestitam policiji, sigurnosnim službama na strpljenju, poštovanju prava onih koji nisu poštovali prava drugih. Čak i intervencija je izvedena bez uporabe i najmanje sile. Drugačije bi se proveli u bilo kojoj zapadnoj zemlji”, kazao je te nastavio: “Razumijem oduševljenje u Prištini, fascinaciju i prijetnje”, dodao je čitajući naslove i spominjući regionalne medije. Spomenuo je i Zagreb.

>U Srbiji ponovno izvrću povijest: Ukrali snimke izbjeglica iz Vukovara i rekli da su to Srbi iz ‘Krajine‘!

Vučić je kazao da su neutemeljeni strahovi za zdravlje zbog rudarenja litija koje bi trebala voditi međunarodna tvrtka Rio Tinto. Rekao je da se još ne zna hoće li se ići u kopanje.

“Bit ću najgori mogući policajac za Rio Tinto. Gori ću im biti ja, nego svi oni koji su se tobože borili protiv njih, a u stvari su se željeli bez izbora dočepati vlasti”, rekao je.

>Penava o Vučiću: U okviru RH milosti za četničku politiku neće pronaći

Vučić je ranije rekao kako su vlasti dobile informaciju iz Rusije da se u Srbiji planira državni udar.

Zašto prosvjedi?

Prosvjedi u Srbiji došli su nakon što je Beograd 19. srpnja s Europskom unijom potpisao memorandum o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama. Protive se rudarenju litija.

Ako se implementira projekt Jadar, multinacionalne kompanije Rio Tinto, vrijedan 2,4 milijarde dolara, mogao bi pokriti 90 % trenutačnih potreba Europe za litijem, a Rio Tinto učini jednim od vodećih svjetskih proizvođača tog minerala, ključne komponenta u baterijama za električna vozila i mobilne uređaje.

>Deutsche Welle o srpskom i ruskom svijetu: Hoće li se uskoro ostvariti velikosrpske prijetnje?

Srbijanski dužnosnici tvrde da bi rudnik litija potaknuo gospodarstvo i donio znatan rast BDP-a, ali ekološki aktivisti tvrde da bi ta cijena bila previsoka u usporedbi s nemjerljivim štetama za okoliš i lokalnu zajednicu u poljoprivredno razvijenom području Jadar na zapadu zemlje, prenosi HRT.

Objava Nastavljaju se prosvjedi u Srbiji: Uhićeni ekološki aktivisti, Vučić se obratio naciji pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

aleksandar vučić (120)Hrvatska (3780)Izdvojen članak (377)litij (23)prosvjedi (27)Srbija (555)