Dokazuje li mahanje rodnim listom kojeg je tko spola? Sjetite se kako je kod nas

narod - prije 5 sati - link

uiouio

Aktualni slučajevi boksačica za koje se sumnja kako su biološki muškarci na Olimpijskim igrama otkrili su problem na koji je udruga U ime obitelji (UiO) već dulje vrijeme upozoravala. Naime, tijekom recentne rasprave jesu li boksačice biološki muškarci ili žene, mahalo se njihovim rodnim listovima kao dokazom da su doista žene. No, to sve ”pada u vodu”. Naime, rodni list nije dokaz kojim se može potvrditi da je netko rođen tog i tog spola. Jer se, kako pokazuje situacija na domaćem terenu, kod ”promjene spola” mijenja i zapis o spolu u matici rođenih.

Alžirska boksačica Imane Khelif koju su rezultati kromosomskog testa diskvalificirali s ranijih natjecanja, za sebe tvrdi da je žena. To pokušavaju ustvrditi i pojedini mainstream mediji otklanjajući svaku mogućnost da je riječ o biološkom muškarcu koji u ringu tuče ženu. Otac navedene boksačice za Daily Mail je pokazao njezin rodni list kako bi ukazao da je Imane rođena kao djevojčica.

>Imane Khelif, biološki muškarac, osvojila zlato na Olimpijskim igrama

Ovaj slučaj samo ukazuje na činjenicu da zakonodavstva mnogih zemalja, a tu je i Hrvatska, dopuštaju prilikom ‘promjene spola’ izmjene u matici rođenih. Tako da na rodnom listu neće biti vidljivo kako je netko rođen.

>Pogledajte kako izgleda kad se biološki muškarac bori protiv biološke žene

>U ime obitelji traži ocjenu ustavnosti zakona i pravilnika koji reguliraju tzv. promjenu spola

Milanovićeva vlada omogućila je ”promjenu spola” u dokumentima, a HDZ-ova vlada joj je pripremila teren

Kao i u mnogim drugim zemljama, za ”promjenu spola” u Hrvatskoj dovoljna je samo izjava osobe koja želi ”promijeniti spol”. To je omogućila vlada Zorana Milanovića 2013. godine, a 2011. teren joj je pripravila HDZ-ova vlada Jadranke Kosor, donoseći Pravilnik o promjeni spola.

Dakle, za ”promjenu spola” nisu potrebne nikakve kirurške intervencije niti posebni dokazi. Omogućeno je to izmjenom Zakona o maticama, koji je do sada mijenjan četiri puta. I to dodavanjem novog članka 9.a. koji se odnosi na ”promjenu spola”.

U kontekstu ovih izmjena i dopuna Zakona o državnim maticama Milanovićev ministar zdravstva Siniša Varga svojedobno je donio i Pravilnik o medicinskoj dokumentaciji potrebnoj za ”promjenu spola”. Pravilnikom je imenovana i lista tzv. stručnjaka za ”promjenu spola”. Ona se s vremenom mijenjala, no ono što je zanimljivo je da većina tzv. stručnjaka dolazi iz lijevo-liberalnog političkog spektra. Dr. Vukušić je naglasio kako treba imati u vidu činjenicu da tzv. stručnjake već godinama preporučuju aktivističke udruge. A ti stručnjaci su prema mišljenju mnogih, permisivniji i skloniji pozitivnim ocjenama tzv. promjene spola.

Možda će vas zanimati

Za ‘promjenu spola’ dovoljna izjava: Milanović i SDP omogućili su to 2013., Bartulica traži izmjenu Zakona

Omogućili su to Zoran Milanović i njegov SDP 2013. godine, a čini se da to ne smeta ni HDZ-u Andreja Plenkovića.

Brisanje biološkog spola iz rodnog lista – rodni list ne dokazuje biološki spol!

Zapravo ”promijeniti spol” nije moguće, no ono što je Milanovićeva vlada omogućila je da možete promijeniti svoj rodni identitet koji glumi spol.

I to u dokumentima, odnosno u rodnom listu. Ako nekakvi politički određeni stručnjaci procjene da je osoba s dijagnozom rodne disforije zrela za ”promjenu spola” tada je za izmjenu rodnog lista dovoljna samo izjava te osobe.

Ako se Ivan osjeća kao Ivana dosta je da tzv. stručnjaci ocijene da je Ivana zaista ”zarobljena” u Ivanovom tijelu. Tada Ivan može doći do matičnog ureda i zatražiti da se u njegovom rodnom listu napiše da je on ustvari rođen kao Ivana, a ne kao Ivan.

Temeljem članka 9.a Zakona o državnim maticama promjena spola kao izmjena podataka u temeljnom upisu upisuje se u maticu rođenih na temelju rješenja nadležnog ureda. U navedenom zakonu je propisano da se za osobe za koje je u državnim maticama upisana promjena spola, na izvatku NE iskazuju podaci o promjeni spola i promjeni osobnog imena. Drugim riječima, za osobe koje su promijenile osobno ime prije promjene spola, ne iskazuje se podatak o promjeni osobnog imena.

Podatak da je osoba promijenila rodni identitet, odnosno u rodnom listu spol, može biti naznačena samo kao naknadni upis ili posebna bilješka u rodnom listu.

>Odvjetnik Novosel: Zašto je Milanović promjenu spola regulirao pravilnikom, a ne zakonom?

Udruga UiO je tražila ocjenu ustavnosti Milanovićevog članka 9.a. zakona o državnim maticama, koji se odnosi na ”promjenu spola”

Udruga U ime obitelji podnijela je u veljači ove godine Ustavnom sudu RH prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti sa zakonom i Ustavom Republike Hrvatske Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanja uvjeta i pretpostavki za ”promjenu spola” i/ili života u drugom rodnom identitetu te ocjenu ustavnosti Zakona o maticama.

Ustavni sud nije prihvatio prijedlog udruge U ime obitelji. No, s većinom na Ustavnom sudu nisu se složili suci Miroslav Šumanović i Davorin Mlakar te su priložili izdvojena mišljenja. U ime obitelji je i 2021. godine iznijela taj prijedlog, što je Ustavni sud također odbio.

>Birokracija oko promjene spola na kušnji: U ime obitelji traži ocjenu ustavnosti

Udruga U ime obitelji navela je tada kako Zakon o maticama nije u suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske. Navodeći kako u Ustavu RH piše da se pravo na zdravstvenu zaštitu određuje zakonom, a ne pravilnikom kako je propisano u Zakonu o maticama. Ustavni sud je pak odgovorio da UiO polemizira svjetonazorska pitanja definicije roda, a o čemu je Ustavni sud već odlučivao ranije.

UiO je također zatražila i ocjenu ustavnosti navedenog Pravilnika. Kazali su kako su pravilnikom propisani uvjeti i pretpostavke za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu. Što je suprotno odredbi Ustava kojom se propisuje da se pravo na zdravstvenu zaštitu, pa tako i promjene spola i života u drugom rodnom identitetu, određuje zakonom, a ne pravilnikom.

No USUD je zaključio kako Pravilnikom propisana glava ”Utvrđivanje uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu ne propisuje uvjete i pretpostavke” za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu.

Možda će vas zanimati

UiO: USUD je iznio političko mišljenje i ne razlikuje zakon i pravilnik

Udruga u ime obitelji (UiO) oglasila se oko odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske o prijedlogu vezanom

Problemi i posljedice na koje je upozoravala na UiO

Izvršna direktorica udruge UiO, dr. Željka Markić, iznijela je niz štetnih posljedica tzv. promjena spola.

Dr. Markić naglasila je kako je na ovom području potrebno odgovorno i stručno regulirati. Ovaj pravilnik, kazala je dr. Markić, regulira mogućnost trajnog fizičkog sakaćenja kroz operativne zahvate te štetne učinke hormona suprotnog spola. Sve ovo imajući u vidu, naglasila je i da se u Hrvatskoj i na Zapadu sve više povećava broj mladih koji traže ovakve zahvate.

>Dokle idu znanstveni eksperimenti u operacijama promjene spola beogradskog kirurga Đorđevića?

Dr. Markić je spomenula i, sada već zatvorenu, kontraverznu britansku polikliniku Tavistok. Tamo su se davale pogrešne dijagnoze i mladi slani na ”promjenu spola” nakon samo jednog pregleda. Žrtve ovakvih dijagnoza bili su i mladi s autizmom. Sve je veći broj i onih koji žele detranziciju, povratak na stanje prije operacije, no to više nije moguće.

>Evo što kažu istraživanja: Koja je korelacija rodne disforije s poremećajima iz spektra autizma?

”U svjedočanstvima tih osoba često se čuju tvrdnje da su bili pod pritiskom okoline, lobističkih grupa na društvenim mrežama te da od zdravstvenih radnika nisu dobili dovoljno točnih informacija. Sve navedeno nas obvezuje na djelovanje, između ostalog i na ovaj zahtjev da Ustavni sud prihvati naše argumente da je ovaj pravilnik neustavan” zaključila je dr. Markić.

Možda će vas zanimati

U ime obitelji traži ocjenu ustavnosti zakona i pravilnika koji reguliraju tzv. promjenu spola

Udruga U ime obitelji danas je Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnijela prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti sa zakonom i Ustavom Republike Hrvatske Pravilnika o…

 

Objava Dokazuje li mahanje rodnim listom kojeg je tko spola? Sjetite se kako je kod nas pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3780)Izdvojen članak (377)olimpijske igre (681)transrodnost (5)zoran milanović (395)