Kina: Podržavamo Iran

novilist - prije 6 sati - link

Kina podržava Iran u obrani njegovog “suvereniteta, sigurnosti i nacionalnog dostojanstva”, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi vršitelju dužnosti ministra vanjskih poslova Irana u telefonskom razgovoru u nedjelju, prema priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

U telefonskom razgovoru, Wang je ponovio osudu Pekinga zbog atentata na čelnika Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu 31. srpnja.

Poručio je da je napad prekršio suverenitet Irana i ugrozio regionalnu stabilnost.

Iran i palestinska islamistička skupina Hamas optužili su Izrael za izvođenje napada u kojem je ubijen Hanija.

Izrael nije preuzeo odgovornost za ubojstvo, ali nije nije ni demantirao optužbe, što je potaknulo strahove od širenja sukoba između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze na širu bliskoistočnu regiju.

Iran je obećao “strogo kazniti” Izrael zbog atentata.

Wang je rekao Aliju Bagheri Kaniju, vršitelju dužnosti ministra vanjskih poslova Irana, da je ubojstvo Hanije “izravno potkopalo proces pregovora o primirju u Gazi i da je ugrozilo regionalni mir i stabilnost,” priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

“Kina podržava Iran u obrani svog suvereniteta, sigurnosti i nacionalnog dostojanstva u skladu sa zakonom, kao i u njegovim naporima da održi regionalni mir i stabilnost, te je spremna održavati blisku komunikaciju s Iranom,” kazao je Wang.

Iranski predsjednik Masud Pezeškijan imenovao je u nedjelju Abasa Arakčija ministrom vanjskih poslova.

Arakči je bio glavni iranski pregovarač u pregovorima o iranskom nuklearnom programu od 2013. do 2021. godine.

Objava Kina: Podržavamo Iran pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

hamas (108)hezbolah (31)Hezbollah (9)Iran (74)izrael (275)Kina (123)Novosti (1320)rat u izraelu (41)Svijet (1898)