A’ja Wilson je sa 21 košem i 12 skokova predvodila Amerikanke, elsey Plum i Kahleah Cooper su dodale po 12, dok je Gabby Williams sa 19 poena bila najefikasnija kod Francuske.

Američke košarkašice ovime su upisale svoju 61. uzastopnu pobjedu na olimpijskim igrama, posljednji poraz doživjele su još u Barceloni 1992., no domaće su ih igračice držale u neizvjesnosti do samoga kraja.

Kod rezultata 61-59 za SAD 20 sekundi prije kraja Marine Fauthoux je imala šut za tricu za vodstvo, ali njezin je pokušaj za dva metra promašio obruč. Zatim je Wilson pogodila oba slobodna bacanja za bijeg Amerikanki na 63-59. Uslijedila je razmjena slobodnih bacanja za 65-61, a onda je Williams zabila tricu za 65-64 pet sekundi prije kraja. Kahleah Cooper je uzvratila s dva pgoođena slobodna bacanja za 67-64 tri sekunde prije isteka vremena. Francuskinje više nisu imale minuta odmora te su morale odigrati brzu akciju za šut za tricu za produžetak, lopta je došla do Williams koja je pogodila, ali je s polovicom stopala ipak nagazila liniju za tri poena pa je taj njezin posljednji koš vrijedio samo za dva, odnosno nije bio dovoljan za produženje utakmice.

U sastavu SAD-a na Igrama u Parizu je bila i legendarna 42-godišnja Diana Taurasi kojoj je ovo šesto olimpijsko zlato. Nekada najbolja igračica na svijetu, Taurasi ipak u finalu nije imala ulogu jer nije niti ulazila u igru.

U posljendjem događaju na Igrama u Parizu svog je predstavnika imala i Hrvatska jer je jedan od tri suca bio Martin Vulić.

Pobjedom u finalu, košarkašice SAD-a osigurale su svojoj zemlji da opet završi na vrhu ljestvice medalja. Ovo je bilo 40. zlato za SAD, isti broj zlata osvojila je i Kina, no SAD su osvojile 44 srebra, a Kina 27.

Ranije u nedjelju do bronce su stigle Australke koje su u utakmici za treće mjesto pobijedile reprezentaciju Belgiju sa 85-81 (20-19, 17-17, 23-25, 25-20).