Pamtim Skrad: Velik dio skradske povijesti prenesen na stranice knjige

novilist - prije 14 sati - link

SKRAD – Skradski dom kulture bio je domaćin posebnog događanja. Promociju je imala knjiga puna uspomena, korisnih savjeta i recepata iz prošlosti prigodnog naziva »Pamtim Skrad«, za čiji je nastanak zaslužna Udruga Skradska žena. Nekolicina članica koje su u dobrim i lošim vremenima u toj Udruzi činile sve da ona nastavi postojati, odlučile su dio skradske povijesti prenijeti u knjigu u koju su uloženi sati i sati rada, a pazilo se na svaki detalj. Vrijedne članice Udruge u skradskoj narodnoj nošnji dočekivale su goste te ih nudile prigodnom aperitivom.

Emotivna pjesma

A ono što je odmah na početku zaslužilo veliki pljesak emotivna je pjesma ‘’O dragi Skrad’’ posvećena Skradu koju je otpjevala Mateja Pleše, učenica sedmog razreda osnovne škole. Program je vodila svestrana Dijana Arbanas, inače i urednica knjige ‘’Pamtim Skrad’’, koja je na simpatičan način pozvala prisutne da uživaju u ovom događaju, uz dašak kulture povezan s domaćim jelima.

Predsjednica Udruge Skradska žena Marija Božičević (lijevo)

U svom pozdravnom govoru predsjednica Udruge Skradska žena Marija Božičević je u nekoliko navrata nasmijala nazočne iskrenim, toplim domaćim dijalektom, pojasnivši sam nastanak udruge te njene aktivnosti. Uslijedio je zatim red glazbenog dijela u kojem je Krešo Rački na heligonki pratio promociju. Zatim je Jasna Kruljac Skender publici izvela svoju pjesmu »Pamtim Skrad« po kojoj je i kuharica i dobila naslov, Branka Krizmanić Rupe na govoru sela Hribac opisala je kako se tamo živjelo, a Slavica Grgurić Pajnić, književnica koja progovara dijalektom brodmoravičkog kraja, pričala je o ljubavi prema zavičaju, ljubavi prema kuhinji i svome domu.

Vrijedna Dijana Arbanas te lektorica Mihaela Špoljarić detaljnije su pojasnile samu knjigu.

Običaji i recepti

– Već samim naslovom – starinjski recepti i običaji Skrajanki i Skrajanof – viđeni okom, perom i okusom skračke žene – prikazuje bogatstvo i želju za čuvanjem običaja i recepata naših starih. Glavna urednica je Dijana Arbanas, a u uredništvu su sudjelovale još i Marija Božičević, Božica Crnković i Anita Rački. Knjiga je tiskana u nakladništvu Udruge Skradska žena, a za dizajn i tisak može se zahvaliti Obrtu za grafičku djelatnost, trgovinu i usluge Šnajdar.

Lektorica je Mihaela Špoljarić, a literarne tekstove napisale su Branka Krizmanić Rupe, Jasna Kruljac Skender, Marija Crnković Božičević i Dijana Paver Arbanas. Fotografije koje vjerno prate i upotpunjuju kuharicu i čine je vizualno vrlo dojmljivom, vlasništvo su Dijane Arbanas, Vjekoslava Pintara i iz arhive Mladena Merkaša. Kako bi se čitatelji lakše snalazili u kuharici, recepti su raspoređeni po poglavljima pa se tako mogu pronaći poglavlja: Juhe, Čušpajzi, Specijaliteti, Zimnica, Jela uz kolinje i Slatka jela kao šećer na kraju.

 

Uslijedilo je druženje u lovačkoj sobi gdje su bile pripremljene delicije iz kuharice, starinski kolači baš onako po domaću. Kao da je vremeplov vratio sve prisutne u neka druga vremena, a sigurno nema osobe koja se nije prisjetila svoje bake, mame, tete, susjede, zagrljaja i domaćih kolača.

O knjizi

Marija Božičević, predsjednica Udruge Skradska žena, nije krila da su počeci bili sjajni – njih desetak koje su zajedno radile i družile se odlučile su zadržati uspomene Skrada da ne otiđu u zaborav te su 1997. godine osnovale udrugu. S vremenom ih je bilo sve više, jako puno su radile, družile se, no s godinama su članice ostarile, a neke su nažalost i umrle.

Stoga ih je sve manje jer mlade ne dolaze, ali unatoč tome ne odustaju i rade sve što mogu u skladu sa svojim mogućnostima. Jednostavno žele sačuvati stare običaje, jela te sve ono što se prenosi s koljena na koljeno…

Navela je da je samo pisanje knjige trajalo godinama, a intenzivnije su mu se posvetile od rujna prošle godine. Priznaje da nije bilo lako jer je tiskanje knjige skupo, no zahvaljujući donatorima te Općini Skrad uspjele su te zahvaljuju svima na svoj pomoći. Knjiga će se moći nabaviti po simboličnoj cijeni u samoj Udruzi, Općini Skrad te kuglani i Zelenom viru u Skradu.

 

Objava Pamtim Skrad: Velik dio skradske povijesti prenesen na stranice knjige pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gorski Kotar (174)