Zelenski priznao vojne operacije u Kurskoj oblasti: ‘Treba pritisnuti agresora’

narod - prije 6 sati - link

zelenskizelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prvi je put priznao da se ukrajinske snage bore u ruskoj regiji Kursk. Rekao da je operacija dio nastojanja Kijeva da “pritisne agresora”.

“Danas sam primio nekoliko izvješća zapovjednika Sirskija u vezi s linijama bojišnice i našim akcijama na teritoriju agresora. Zahvalan sam svakoj postrojbi naših obrambenih snaga. Ukrajina dokazuje da može osigurati potreban pritisak na agresora”, rekao je Zelenski.

Pohvalio je sposobnost vojske da “iznenadi” i zahvalio im je što su zarobili ruske vojnike koji će se koristiti u budućim pregovorima, prenosi Reuters.

>Nastavak borbi: Rusija uvela protuterorističke mjere, Ukrajinci tvrde da su zauzeli Sudžu

Ukrajinske snage probile su granicu u utorak, iznenadivši rusku vojsku nakon mjeseci postupnog napredovanja ruskih snaga u istočnoj Ukrajini. Ukrajinski vojnici probili su se do 20 kilometara u Kursku oblast, što je najveći ukrajinski napad na ruski teritorij od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. U Rusiju je upalo više od tisuću ukrajinskih vojnika uz podršku desetak tenkova i dvadesetak drugih oklopnih vozila, priopćio je glavni stožer ruske vojske. Vode se teške borbe.

Napad Ruse dočekao nespremne

Rusija je u subotu uvela snažan sigurnosni režim u tri pogranične regije, dok je Bjelorusija, vjerni saveznik Moskve, poslala dodatne trupe na granicu s Ukrajinom, optužujući Kijev za povredu njezina zračnog prostora. Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je ukrajinski napad – za koji vojni analitičari kažu da je Kremlj zatekao nespremnog – kao veliku provokaciju.

>Ukrajina nastavlja napade na ruskom teritoriju: Na snazi izvanredno stanje

Ruski vrhovni general Valerij Gerasimov rekao je u srijedu da su napadi zaustavljeni, ali Rusija do sada nije uspjela potisnuti ukrajinske snage natrag preko granice. No, ruski vojni blogeri kažu da se borbe vode na dubini od čak 20 km (12 milja) unutar regije Kursk, što je neke od njih navelo na pitanje zašto je Ukrajina tako lako uspjela probiti regiju Kursk.

>Jesu li mogući pregovori? Ukrajinski ministar u Kini iznio svoje zahtjeve za Rusiju

Aleksej Smirnov, vršitelj dužnosti guvernera Kurska, naredio je lokalnim vlastima da ubrzaju evakuaciju civila u ugroženim područjima. U subotu je ruska državna novinska agencija TASS izvijestila da je evakuirano više od 76.000 ljudi.

Zračni napad na Kijev

Jutros su ukrajinski glavni grad Kijev i regija Sumi bili su jutros pod ruskim zračnim napadom, rekli su dužnosnici. U Kijevu su ubijeni 35-godišnji muškarac i njegovo četverogodišnje dijete, objavila je ukrajinska hitna služba. Još troje je ljudi ranjeno, uključujući 13-godišnje dijete, navodi se u priopćenju objavljenom na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

>Zelenskij zatražio dopuštenje za napade na tlu Rusije

Šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog Andrij Jermak rekao je da su kuću pogodili ostaci bespilotne letjelice, ali službe za hitne slučajeve su rekle da je riječ o ostacima projektila.

“Rusija nastavlja ubijati ljude… Potrebno je uništiti njegovu vojnu infrastrukturu, jer druge argumente neprijatelj ne prihvaća”, objavio je Jermak na Telegramu.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko objavio je rano jutros da jedinice protuzračne obrane “operiraju” i upozorio civile da ostanu u skloništima.

Objava Zelenski priznao vojne operacije u Kurskoj oblasti: ‘Treba pritisnuti agresora’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (370)Kursk (11)napad (195)Rusija (438)Svijet (1893)ukrajina (383)