Svjetske burze u velikim oscilacijama, Crobexi pali nakon dugog rasta

novilist - prije 11 sati - link

U prošlome tjednu na globalnim burzama zabilježene su najveće oscilacije cijena dionica u ovoj godini, pri čemu su na Wall Streetu glavni indeksi oštro potonuli u ponedjeljak, za više od tri posto, uslijed razočaravajući podataka o zapošljavanju i ocjene da Fed kasni sa snižavanjem kamatnih stopa, da bi do kraja tjedna uspjeli većinu tih gubitaka nadoknaditi.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 0,6 posto, na 39.487 bodova, dok je S&P 500 završio tjedan u minusu od svega 0,04 posto, na 5.344 bodova, a Nasdaq od 0,18 posto, na 16.745 bodova.

S oštrom korekcijom u ponedjeljak, S&P 500 je više od 10 posto u minusu od svog vrhunca, što znači da je u području korekcije, dok je Nasdaq indeks, koji je već tjedan ranije zašao u područje korekcije, dodatno produbio svoj minus od rekordne razine. Istodobno, indeks straha VIX dosegnuo je početkom prošloga tjedna razine koje nisu viđene još od pandemije covida i velike financijske krize.

Burzovni pad bio je povezan i sa zaustavljanjem tzv. vezane trgovine, u kojoj se investitori zadužuju u jeftinim jenima kako bi kupovali rizičnu imovinu na globalnim burzama, budući da su japanske monetarne vlasti počele zaoštravati svoju monetarnu politiku. No, nakon velikih turbulencija na globalnim tržištima kapitala u ponedjeljak, iz japanske središnje banke najavili su da neće vući daljnje poteze dok se tržište ne smiri.

Oporavak indeksa koji je uslijedio u ostatku tjedna bio je na krilima nešto boljih podataka o tjednoj nezaposlenosti nego se očekivalo, koji su umirili strahovanja investitora od recesije u SAD-u. Samo u četvrtak S&P 500 porastao je 2,3 posto zabilježivši najbolju dnevnu postotnu izvedbu od studenoga 2022., dok je Dow toga dana skočio za 683 boda, a Nasdaq za 2,9 posto.

Ustvari, investitori su već u utorak počeli ponovno kupovati dionice, kao da dan ranije kriza ili recesija nisu ni bile na horizontu.

“Volatilna trgovina povezana je s krajem ljeta, kada nema puno informacija dok sezona objava poslovnih rezultata jenjava te ne ukazuje na pogoršanje gospodarstva. Veliki dio rasprodaja na tržištu došao je od hedge fondova, a ne dugoročnih investitora. Dakle ima smisla da se tržište oporavi. Sva ta nestabilnost normalna je za kolovoz i rujan”, smatra izvršni direktor Infrastructure Capital Advisorsa Jay Hatfield.

I na europskim su burzama prošloga tjedna dogodio se sličan obrazac – indeksi su oštro pali u ponedjeljak, a potom u ostatku tjedna uglavnom se oporavili. Londonski Ftse indeks završio je tjedan na 8.168 bodova, ili svega 0,07 psoto manje u odnosu na prošli tjedan. Istodobno, frankfurtski DAX ojačao je 0,3 psoto, na 17.722 boda, a pariški CAC za 0,26 posto, na 7.269 bodova.

ZSE: Crobexi pali više od 1,5 posto nakon četiri tjedna rasta

Na Zagrebačkoj burzi protekloga tjedna Crobexi su pali za više od 1,5 posto, prekinuvši 4-tjedni pozitivni niz, uz upola niži promet nego u tjednu ranije kako je sezona godišnjih odmora na vrhuncu, a nema niti važnijih poslovnih i gospodarskih vijesti koje bi investitorima dale poticaja za ulaganje.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 1,55 posto, na 2.926 bodova, a Crobex10 za 1,71 posto, na 1.814 bodova. Oba su indeksa tako prekinula 4-tjedni pozitivni niz te oslabila s rekordnih razina koje su dosegnuli na krilima solidnih poslovnih rezultata domaćih kompanija za prvo polugodište.

Već i tjedan ranije, iako su ojačali, glavni dionički indeksi pomalo su gubili zamah, da bi u utorak oštro pali, pod utjecajem velikih korekcija početkom tjedna na globalnim burzama, koje je potaknuo strah od moguće recesije u SAD-u. U međuvremenu, globalne burze nadoknadile su gubitke od ponedjeljka, dok Crobexi nisu imali snage za oporavak.

Među sektorskim indeksima najviše je prošloga tjedna potonuo Crobextransport, za 4,41 posto. Jedino je porasla Crobexindustrija, za 1,47 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 3,5 milijuna eura, što je upola manje nego u tjednu ranije, djelomično pod utjecajem kraćeg radnog tjedna zbog neradnog ponedjeljka.

Ukupni promet ‘podebljao’ je blok promet u visini od 1,28 milijuna eura. U blok transakciji dionicom Spana ostvareno je milijun eura po cijeni od 50 eura za dionicu, a dionicom HT-a 276 tisuća eura, po cijeni od 31,4 eura za dionicu.

Najveći redovni promet ponovno je ostvaren dionicom Končara, u visini od 582 tisuće eura, a cijena joj je korigirana 3,26 posto, na 356 eura.

Po visini prometa slijedila je dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 389 tisuća eura, a cijena joj je porasla 0,39 posto, na 5,14 eura.

Znatniji promet, 282 tisuće eura, imala je i dionica Podravke, čija je cijena pala 1,82 posto, na 162 eura.

Nešto veći promet, 267 tisuća eura, imala je još i dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, a cijena joj je skočila 7 posto, na 4,28 eura, pa je tako među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Među likvidnijima, pak, najveća gubitnica bila je dionica Luke Ploče, s padom cijene za 6,25 posto, na 135 eura.

Na ZSE se prošloga tjedna trgovalo s ukupno 53 dionica, pri čemu je cijena njih 10 porasla, 31 pala, a 12 stagnirala.

Objava Svjetske burze u velikim oscilacijama, Crobexi pali nakon dugog rasta pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Burze (40)dionice (20)Gospodarstvo (322)