Rijeka večeras u Varaždinu, evo kakav sastav Sopić namjerava izvesti na prvom gostovanju

novilist - prije 7 sati - link

RIJEKA  Nakon tri utakmice u nizu na Rujevici, nogometaši Rijeke okreću se gostujućim ogledima, Varaždinu pa vrlo brzo uzvratu s Elfsborgom. Gusti ritam utakmica pratit će Riječane sigurno još neko vrijeme, na Rujevici se nadaju potrajati što duže, bilo u Europskoj ili Konferencijskoj ligi.

U četiri natjecateljske utakmice u kojima je Rijeka dvaput pobijedila i dvaput remizirala, viđeno je malo šarenilo igre i forme, ali sve u granicama očekivanog na startu sezone. Praktički gledajući ostale hrvatske klubove, u domaćim i euronastupima, sve još izgleda poprilično bolje.

Željko Sopić, kormilar Bijelih, uvjeren je da će momčad uhvatiti pravu putanju forme, sa svakom novom utakmicom momčad biti sve bolja i konkurentnija. Kao i da će mu kadar biti širi za Komnena Andrića i Mladena Devetka. Uz njih, i Gabriel Rukavina bi trebao rasti iz susreta u susret i izboriti se za mjesto na lijevom krilu. No, sve je proces, bit će sigurno odlazaka, a i dolazaka, dosta stvari morat će se rješavati u hodu. Pritom je najbitnije da momčad zadrži stabilnost.

Juniori i Komen

– Očekuje nas zahtjevna utakmica u Varaždinu, srce je sezone, a nakon toga nas čeka naporan put. Nemamo ozlijeđenih, svi igrači su na raspolaganju, ali nećemo previše mijenjati – kaže trener Željko Sopić. – Varaždince sam gledao protiv Gorice i kad se sve zbroji, bili su bolja momčad. Na kraju je završilo bez pogodaka. Varaždin ima jednu jako dobru školu nogometa, crpe igrače iz nje, što ne mogu dovedu sa strane. Imaju jako brze i potentne pojedince u igri prema naprijed. Popunili su se u veznoj liniji odlaskom Postonjskog. Klasična momčad kao i sve u HNL-u, kad dođe prijelazni rok, treba napuniti proračun i prodati ono što se može. No, početak je sezone, teško je donositi bilo kakve zaključke. Izvest ćemo momčad koja će pokušati uzeti sva tri boda.

Varaždin je u gostima poprilično limitirao Goricu (0:0) koja je ostala bez pravog udarca u gol, stvorio dosta dobrih šansi, ali bez prave završnice.

– Varaždin je bio nešto bolji, ali nije mogao konkretizirati tu svoju prednost. Početak je sezone, u neku utakmicu se uđe bolje, u neku lošije. Mislim da će se forma i kvaliteta iskristalizirati kroz četiri, pet kola.

U ovakvom ritmu igranja i putovanja Riječani su osuđeni na često mijenjanje adresa. Pritom svaki detalj priprema mora biti pomno isplaniran.

– Kad se vratimo, u ponedjeljak u 19 sati odigrat ćemo utakmicu 2×30 minuta s našim juniorima. Šansu će dobiti igrači s manjom minutažom, a ujedno bit će to prigoda da na djelu malo vidimo našu devetku Andrića. U utorak ćemo trenirati na Komenovom igralištu, a u srijedu putujemo za Švedsku. Stvarno mislim da imamo tehnički potkovanu momčad koja se ničeg ne boji i u gostima protiv Elfsborga želi igrati svoj nogomet. Siguran sam da ćemo im uzeti i posjed. Drugo je pitanje kako ćemo reagirati na duge lopte i aute. Pripremit ćemo se maksimalno dobro. Oni će nas napasti, a to znači da će nam ostaviti više prostora – tvrdi strateg Riječana.

Andrić (ne)može

Komnen Andrić, najnovija prinova Bijelih, stječe pravo nastupa u Varaždinu, u Europi protiv Elfsborga još ne…

– U kvalifikacijskim rundama pravilo je takvo da se u petak može prijaviti igrača za sljedeće kolo, s time da se dva igrača mogu promijeniti 24 sata prije odigravanja utakmice. Mi smo sve to napravili, ali nismo još dobili potvrdu od francuskog Saveza za ovu utakmicu. Očito treba uzeti u obzir tamošnje radno vrijeme, činjenicu da su svi još uvijek u Olimpijskim igrama…

Selahi nije započeo utakmicu sa Šveđanima, jedan od razloga je manjak visine u momčadi protiv fizički snažnog protivnika, činjenica da Petrovič igra dobro, a i vratio se Hodža. No, po tom pitanju sve je u redu, tvrdi Sopić, sve su to nijanse i prilagodba protivniku.

– Sve je u najboljem redu, ali istina, malo nam nedostaje visine za uzvratnu utakmicu. Oni su imali samo jedan prekid, da su ih imali šest, sedam, dolazi do problema.

Šveđani igraju čvrst nogomet, svaki kontakt na granici je prekršaja, a često i kartona. Srećom, sve je prošlo bez posljedica po Bijele.

– Znali smo da će igrati takav nogomet. To je njihov stil. A i gotovo uvijek kreću s dugom loptom od vratara. Očekujem da će im sada biti još teže po tom pitanju jer mi smo brži – zaključuje Sopić.

Standings provided by Sofascore

 

Objava Rijeka večeras u Varaždinu, evo kakav sastav Sopić namjerava izvesti na prvom gostovanju pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

NK Rijeka (170)