VIDEO Rasistički napad u Splitu; Kineskinja: “Rekla mi je da sam žuto go*no i pljunula u mene i dečka‘

novilist - prije 9 sati - link

Na TikToku jedna je Kineskinja objavila svoje užasno iskustvo koje je doživjela dok je s momkom ovoga ljeta, u lipnju mjesecu, boravila u Splitu. Postoje na toj platformi dvije snimke na kojima Kineskinja opisuje kako ju je ženska osoba usred trgovine Konzum na Zapadnoj obali u Splitu pljunula u lice dok je htjela kupiti vodu, a potom je ista osoba pljunula njezinog dečka, javlja Jutarnji list.

– Najprije mi je usred trgovine govorila da ovdje nisam dobrodošla, da sam žuto govno i da nemam nikakva prava, a onda me pljunula. Žao mi je što nisam to snimila jer tko je mogao očekivati da će i se to dogoditi. Najprije mi se unijela u lice u dužini lakta, a onda me i pljunula.

Došao je moj momak koji je kupovao u drugom dijelu trgovine i dao mi vlažnu maramicu da se obrišem te ju je upitao zašto je to napravila. Ona je bila iznenađena i rekla: “Zašto to pitaš, pa ja nemam problema s tobom, ti si bijelac, ona je žuta, to nije u redu”. Odlučili smo otići iz dućana, a ta žena nas je čekala iza kase nakon što je platila proizvode koje je kupila te je po leđima udarila momka koji nije Azijat.

Pozlilo mi je, skoro sam se onesvijestila, a onda smo nazvali policiju kad smo izišli van iz trgovine. Kada sam već zvala policiju, odlučila sam i snimiti daljnje ponašanje ove žene prema nama – prepričava turistkinja, kako javlja Jutarnji.

Kada su izišli van, nakon kraćeg razgovora ista ženska osoba je pljunula i njezinog dečka govoreći mu: “Govno jedno kukavičko. Kome ćeš prijaviti? Schengenu?” (pokazuje srednji prst,op.a).

Pa nastavlja: “Europolu, Interpolu, PNUSKOK- u, USKOK-u?”

Nakon toga se rukama udara po grudima govoreći: “To je naša policija!”, a potom pljuje muškarca i odlazi.

 

Na pitanje postavljeno u komentarima ispod objavljene snimke, je li policija nakon njenog poziva došla na lice mjesta, Kineskinja odgovara kako se nitko nije pojavio.

Sve ove snimke s TikToka Jutarnji je poslao PU splitsko-dalmatinskoj koja radi detaljnu obradu slučaja.

– Iz ovog snimka postoje sumnje u elemente drskog ponašanja i prekršaja Zakona o suzbijanju diskriminacije. Nastojat ćemo stupiti s oštećenom osobom u kontakt, a provjeravamo i sve pozive prema Centru 112 i utvrđujemo vrijeme događaja. Ova uprava ima nultu stopu tolerancije na ovakvu vrstu ponašanja, uostalom kao i sve druge policijske uprave u Hrvatskoj – rekao je za Jutarnji dežurni službenik u odjelu za informiranje PU SD Jerko Kurevija.

Kineskinja je sama rekla da je tu bila dva tjedna, a po komentarima se da zaključiti da se događaj zbio između 15. i 17. lipnja.

Objava VIDEO Rasistički napad u Splitu; Kineskinja: “Rekla mi je da sam žuto go*no i pljunula u mene i dečka‘ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3759)split (257)