Rusija tvrdi da je koristila super opasnu termobaričnu bombu protiv ukrajinskih snaga

novilist - prije 7 sati - link

Rusija tvrdi da je iskoristila termobaričnu bombu protiv ukrajinskih snaga, pošto je najavila “protuterorističku” operaciju kako bi se osvetila za šokantni ukrajinski upad u Kursku oblast.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da se borbe nastavljaju na zapadu Kurske oblasti nakon ukrajinskog napada na njen teritorij početkom tjedna.

Ruska vojska provodi zračne udare gađajući ukrajinske snage, te je između ostalog iskoristila termobaričnu bombu, koja se još naziva vakuumskom bombom, javlja Sky News.

Pritisak koji se uz toplinu stvara kada eksplodira takva bomba sposoban je “vaporizirati ljudsko tijelo”, učiniti da tijelo ispari.

Ovo nije prvo izvješće o ruskom korištenju takvog oružja. Ukrajinski su dužnosnici naime tvrdili da ih ruska vojska koristi samo nekoliko tjedana od početka  invazije koja je počela u veljači 20222.

Korištenje vakuumskim bombi ne predstavlja kršenje međunarodnih zakona, ali kada vojska tim bombama cilja civile riječ je o kršenju internacionalnih zakona.

 

Objava Rusija tvrdi da je koristila super opasnu termobaričnu bombu protiv ukrajinskih snaga pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Rusija (435)Svijet (1890)ukrajina (381)