Njemačke sigurnosne službe u stanju pripravnosti zbog napetosti na Bliskom istoku

narod - prije 5 sati - link

NjemačkeNjemačke

Njemačke sigurnosne službe stavljene su u stanje visoke pripravnosti s obzirom na napetu situaciju na Bliskom istoku, kazala je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

“Pažljivo pratimo kako će daljnja eskalacija utjecati na sigurnosnu situaciju u Njemačkoj”, rekla je Faeser u intervjuu za Rheinische Post, prenosi Tagesspiegel.

>U njemačkim školama sve više islamističkih incidenata

Ministrica unutarnjih poslova rekla je da postoji veliki rizik od daljnje eskalacije na Bliskom istoku, što smatra “izuzetno opasnim”. Međutim, dodala je da njemačka vlada, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, naporno radi na deeskalaciji situacije.

>Europa na valu nove generacije antisemitizma

“Od terorističkih napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023. i kasnijeg rata u Gazi, došlo je do drastičnog porasta antisemitskih zločina. Naši sigurnosni organi čine sve što mogu kako bi prekinuli spiralu koja vodi od nasilja na Bliskom istoku do još veće mržnje prema Židovima kod nas”, istaknula je Faeser.

>Njemačka: Velike racije u islamističkim centrima i udrugama

Osvrnula se na zabranu Islamskog centra u Hamburgu i njegovih podružnica diljem zemlje krajem srpnja. Također je spomenula ranije zabrane palestinskoj militantnoj skupini Hamas i propalestinskoj mreži Samidoun u Njemačkoj. Kazala je da vlasti poduzimaju snažne mjere protiv islamista.

Centar zatvoren zbog promicanja islamističko-ekstremističke ideologije

Podsjetimo, krajem srpnja njemačko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je rad organizacije Islamski centar Hamburg (IZH) i njezinih podružnica. Naveli su da organizacije promiču radikalne islamističke ciljeve.

Vlasti su u osam njemačkih država pretražile 53 lokacije organizacije, postupajući po sudskom nalogu. Opsežni dokazi iz ranije pretrage 55 lokacija provedene u studenom pružili su osnovu za zabranu udruge poznate kao Islamski centar Hamburg, priopćilo je ministarstvo.

“Danas smo zabranili Islamski centar Hamburg, koji promiče islamističko-ekstremističku, totalitarnu ideologiju u Njemačkoj”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser 24. srpnja.

Dodala je da želi jasno reći da se “ova zabrana apsolutno ne odnosi na miroljubivo prakticiranje šijitske religije”.

Objava Njemačke sigurnosne službe u stanju pripravnosti zbog napetosti na Bliskom istoku pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

eu (253)Izdvojen članak (362)izrael (286)Njemačka (321)