Bila je ovo “repriza” prošlogodišnjeg finala Svjetskog prvenstva u Manili kada su uspješniji bili Nijemci, ali za razliku od lani ovoga puta Srbi su u svojim redovima imali fantastičnog Nikolu Jokića koji je predvodio svoju reprezentaciju s “triple-double” učinkom od 19 koševa, 12 skokova i 11 asistencija te je tako postao četvrti igrač u povijesti OI koji je uspio upisati trostruki dvoznamenkasti učinak. Za Srbiju je 19 poena ubacio i Vasilije Micić, kapetan Bogdan Bogdanović je dodao 16, dok su u sastavu Njemačke najučinkovitija bila braća Wagner, Franz sa 18 i Moritz sa 16 pogodaka.

Srbija je opet šuterski odlično otvorila utakmicu, stvorila konkretnu prednost već u prvoj četvrtini te ju ovaj put uspješno održavala do kraja. Njemačka se od druge ćetvrtine nadalje niti jednom nije primaknula na manje od šest koševa zaostatka.

Za Srbiju je ovo druga olimpijska košarkaška medalja otkako nastupa samostalno na Igrama, nakon srebra 2016. u Rio de Janeiru kada je izgubila od SAD-a. Njemačkoj je, pak, četvrto mjesto najbolji plasman u povijesti.

Od 21.30 sati u finalu će igrati domaćin Francuska i branitelj naslova SAD. Bit će to “repriza” finala otprije tri godine iz Tokija kada su Amerikanci osvojili svoj četvrti uzastopni naslov.