“Evo me danas ponovno u Waterloou, nakon nekoliko izuzetno teških dana”, napisao je na društvenoj mreži X, dodavši da je morao proputovati “tisuće kilometara u malen broj dana”.

“Nadam se da ćete razumjeti da mi još treba nekoliko sati da se odmorim i udahnem malo svježeg zraka”, dodaje, obećavajući da će se izjasniti o “onome što se dogodilo jučer”.

Naime, u četvrtak ujutro Puigdemont se pojavio na pozornici u srcu Barcelone, ​​​u blizini parlamenta i pred kamerama cijele zemlje održao govor od nekoliko minuta, dok je za njega još uvijek izdan uhidbeni nalog u Španjolskoj zbog uloge koju je imao u pokušaju odcjepljenja Katalonije 2017.

Potom je pobjegao policijskim službenicima, a onda se nije pojavio u parlamentu na glasovanju o inauguraciji novog katalonskog predsjednika, kako je prethodnih dana nekoliko puta najavio.

“Već sam rekao da se nisam namjeravao predati niti omogućiti svoje uhićenje jer smatram neprihvatljivim da me se progoni iz političkih razloga,” nastavlja vođa ideje neovisne Katalonije, ironično govoreći o “ludoj operaciji” njegova uhićenja u četvrtak.

Policija je objasnila da mu se trag izgubio nakon pojavljivanja na licu mjesta, kada je, kako navode, “iskoristivši broj ljudi koji su ga okruživali, pobjegao vozilom koje je policija uzalud pokušavala zaustaviti, koje ga je čekalo u blizini.